Έντυπη Έκδοση

Μετα-αποκαλυπτικά ηχητικά τοπία

Βαφτισμένοι από τον τίτλο ενός διηγήματος του Ιταλο Καλβίνο, οι Soft Moon εμφανίστηκαν αρχικά ως ένα σόλο πρότζεκτ του Λουίς Βασκές, ενός κιθαρίστα από το Σαν Φρανσίσκο που έπαιζε σε πανκ συγκροτήματα. Ο Βασκές ξεπέρασε γρήγορα το πανκ, άκουσε Suicide, Chrome, Neu! και Can, και έδωσε με τους Soft Moon έναν ήχο που πατάει, από τη μια, στο ποστ πανκ και, από την άλλη, στους ηλεκτρονικούς πειραματισμούς. Ερχεται με τους δύο μουσικούς του στις 5 Απριλίου στο Gagarin 205, για να παρουσιάσει τη νέα του δουλειά, με το μελαγχολικό τίτλο «Zeros», η οποία κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο.

«Ποτέ δεν ήθελα σκόπιμα να δημιουργήσω ένα σκοτεινό ήχο», λέει στις συνεντεύξεις του ο φρόντμαν των Soft Moon. «Το μόνο που επιθυμούσα ήταν να φτιάξω μια μουσική που να αντανακλά τα συναισθήματά μου και τις σκέψεις μου. Για μένα οι Soft Moon είναι ένα όχημα αυτοεπίγνωσης».

Το ταξίδι του ξεκίνησε το 2010 με το δίσκο «Soft Moon», όπου το επηρεασμένο από το bauhaus εξώφυλλο και η ζοφερή ατμόσφαιρα που δημιουργούσαν τα τραγούδια θύμιζε πολύ την ποστ πανκ σκηνή στα πρώτα χρόνια του '80. «Δεν είχα κάποια συγκεκριμένη αισθητική στο μυαλό μου», θυμάται ο ίδιος. «Αυτό όμως που κατάλαβα ήταν ότι είχα μια νοσταλγία για τον ήχο του '80. Σε αντίθεση με τους περισσότερους μουσικούς που επαίρονται ότι προσπαθούν να φτιάξουν ένα νέο, μοναδικό ήχο, εγώ δεν έχω τέτοιες φιλοδοξίες. Το δοκίμασα στο παρελθόν και τώρα μου αρκεί να γράφω τη μουσική που μου αρέσει».

Κάπως έτσι κυκλοφόρησε και το δεύτερο μίνι δίσκο του, το «Total Decay» το 2011, και ταυτόχρονα έφτιαξε και το συγκρότημα για να παίζει στις συναυλίες. «Ο μπασίστας μου», λέει, «ο Τζάστον Αναστάσι, ήρθε μαζί μου από την πρώτη συναυλία. Ενώ ο Ντέιμον Γουέι είχε μια μεγάλη συλλογή από συνθεσάιζερ και ντραμ μασίν, που δίνουν όλο τον όγκο στον ήχο μας όταν παίζουμε ζωντανά».

Με αυτούς τους δύο ηχογράφησε και το «Zeros». «Το ντεμπούτο μου ήταν κάτι που έφτιαξα μόνος μου στο σπίτι μου. Ουσιαστικά, κάτι εντελώς προσωπικό, που δεν με ενδιέφερε αν θα άγγιζε το κοινό. Το δεύτερο ήταν μια διαφορετική προσπάθεια, αλλά είχε την ίδια φιλοσοφία. Η πρόσφατη όμως δουλειά μου είναι διαφορετική, εκφράζω τους φόβους μου, τους εφιάλτες μου και ζητάω μια ανταπόκριση. Παράλληλα, προσπάθησα να φτιάξω το δικό μου ήχο και, έχοντας μαζί μου μια μπάντα σε ένα κανονικό στούντιο, μπορούσα να απελευθερώσω όλη τη δυναμική και όλη τη ενέργεια. Κατέληξα ότι ο πρώτος μου δίσκος ηχούσε τόσο μελαγχολικός επειδή τραγουδούσα και έπαιζα σιγά, για να μην ενοχλώ τους γείτονες. Το στούντιο μου έδωσε μια άλλη προοπτική».

Ολη αυτή η ενέργεια μεταφέρθηκε και στις συναυλίες. «Ουσιαστικά, πάνω στη σκηνή δείχνω ότι τα τραγούδια είναι κομμάτι του εαυτού μου», υποστηρίζει. «Μαζί με τους δύο μουσικούς τα ανεβάζουμε σε ένα διαφορετικό επίπεδο, μεταμορφώνοντας κάθε τραγούδι σε μια ξεχωριστή εμπειρία».

**Οι Soft Moon παίζουν για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο Gagarin 205, την Παρασκευή 5 Απριλίου, έναρξη 9.00 μ.μ., είσοδος 20 ευρώ. Περισσότερα στο http://thesoftmoon.com/

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική