Έντυπη Έκδοση

ΔΕΠΑ: στενό μαρκάρισμα από την Gazprom

Στα καύσιμα και τις πρώτες ύλες ο μεγαλύτερος προμηθευτής της ΔΕΗ σήμερα παραμένει η ΔΕΠΑ και η ΔΕΗ είναι, αντίστοιχα, ο μεγαλύτερος πελάτης της ΔΕΠΑ, αγοράζοντας το φυσικό αέριο το οποίο πουλάει η Gazprom στη Δημόσια Εταιρεία Αερίου. Σήμερα το 55% του φυσικού αερίου το οποίο πουλάει η ΔΕΠΑ απορροφάται από τη ΔΕΗ.

Α. Μίλερ Δ. Κοπελούζος Α. Μίλερ Δ. Κοπελούζος Η τελευταία σύμβαση που υπογράφηκε το 2012, ύστερα από δύσκολη διαπραγμάτευση και διαιτησίες, προέβλεπε ότι η ΔΕΠΑ θα προμηθεύει τη ΔΕΗ από την αρχή του 2012 μέχρι και το τέλος του 2020. Εμμεσα, η Gazprom είναι προμηθευτής της ΔΕΗ, αφού το 67% του αερίου που πουλάει η ΔΕΠΑ προέρχεται από τη ρωσική εταιρεία.

Η ΔΕΠΑ, που είναι στην τελευταία φάση για την ιδιωτικοποίησή της, είχε πέρσι τζίρο 1,93 δισ. ευρώ από 1,76 δισ. ευρώ το 2011. Ο τζίρος της αυξήθηκε αν και οι πωλήσεις της σε όγκο μειώθηκαν κατά 9% λόγω της αύξησης της τιμής του αερίου. Παρά την πτώση της κερδοφορίας της κατά 44,2% η εταιρεία έβγαλε πάλι πέρσι κέρδη 136,6 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΠΑ με τη σειρά της έχει 30ετές συμβόλαιο με την Gazprom το οποίο λήγει το 2016. Η Gazprom διεκδικεί τη ΔΕΠΑ και ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλεξέι Μίλερ, ταξίδεψε στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, εκφράζοντας το ενδιαφέρον του για την εταιρεία και για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Εκτός από τον Α. Σαμαρά, ο ισχυρός άνδρας της Gazprom συναντήθηκε και με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Στις συναντήσεις του Α. Μίλερ μετείχε και ο εκπρόσωπος της Gazprom για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, Δημήτρης Κοπελούζος, ο οποίος είναι συνεταίρος της Gazprom, καθώς έχουν από κοινού μερίδιο 50% κάθε πλευρά στην εταιρεία Προμηθέας Gas.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΕΠΑ
ΔΕΗ