Ηλεκτρονική Έκδοση

Παρούσα και η Κ. Λαγκάρντ

Συνεδριάζει το Εurogroup για τη «διάσωση» της Κύπρου

Στα 10 δισ. ευρώ το πακέτο διάσωσης

Τελευταία ενημέρωση:

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για οικονομική βοήθεια στην Κύπρο. Στα 10 δισ. ευρώ περίπου υπολογίζεται το ύψος της δανειακής σύμβασης, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται το πακέτο διάσωσης της χώρας, με την ελπίδα να λάβουν την έγκριση εντός της ημέρας, αλλιώς πιθανό είναι νέο Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή. «Θα δούμε πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πακέτο διάσωσης της Κύπρου αναμένεται να περιλαμβάνει αύξηση των φόρων, έκτακτα μέτρα για ενίσχυση των εσόδων, σχέδια για αποκρατικοποιήσεις και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, προκειμένου το χρέος της να είναι βιώσιμο.

Μεταξύ των πιθανών μέτρων που συζητούνται είναι και η φορολόγηση των καταθέσεων, είτε με φόρο 5% επί του συνολικού ποσού των καταθέσεων, είτε με φόρο της τάξης του 20-30% στους τόκους των καταθέσεων, όπως ανέφεραν ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Υπέρ του μέτρου τάσσονται το ΔΝΤ, η Γερμανία και η Φινλανδία.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί από νομική άποψη και ενέχει τον κίνδυνο να αποδυναμώσει την εμπιστοσύνη στις τράπεζες της ευρωζώνης.  

Ερωτηματικά για την επίτευξη συμφωνίας σήμερα στις Βρυξέλλες
 
Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, με τη συμμετοχή της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προβλέπεται μαραθώνια και ίσως να διαρκέσει έως τις πρώτες ώρες του Σαββάτου.
 
«Θα κάνουμε αποτίμηση της κατάστασης στην Κύπρο, θα ακούσουμε την αξιολόγηση της τρόικας και στη συνέχεια θα συζητήσουμε προκειμένου να καταλήξουμε σε συμφωνία και θα δούμε πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
 
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι στόχος είναι μια διαρκής και βιώσιμη λύση.
 
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Φρανς Βίκερς ανέφερε ότι θα γίνει αποτίμηση σήμερα και πρόσθεσε ότι είναι γνωστές οι θέσεις της χώρας του.
 
Πάντως, ακόμη και εάν το Eurogroup καταλήξει σε συμφωνία για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι οριστικό, όπως εκτιμά ευρωπαίος αξιωματούχος. 
 
Η τρόικα δεν έχει ακόμη παρουσιάσει την έκθεσή της για την κατάσταση της οικονομίας και του τραπεζικού τομέα της Κύπρου.  Άγνωστο παραμένει εάν τελικά η έκθεση θα παρουσιαστεί σήμερα, ενώ αξιωματούχοι εκτιμούν ότι δεν είναι πολύ πιθανό.
 
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπε έχει αφήσει να εννοηθεί ότι αναμένει η έκθεση της τρόικας να είναι έτοιμη προτού προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου.
 
Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να προβλέψει αν και κατά πόσο θα υπάρξει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Έχει διαμηνύσει ότι χρειάζεται να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος, ώστε να προκύψει βιώσιμη λύση. 
 
Ο ρόλος της Ρωσίας
 
Η Ρωσία ενδέχεται να συνδράμει στην χρηματοδότηση του προγράμματος, επιμηκύνοντας τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που ήδη έχει χορηγήσει στην Κύπρο και ενδεχομένως μειώνοντας το επιτόκιο. 
 
Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, θα επισκεφθεί τη Μόσχα την ερχόμενη Δευτέρα, όπως ανέφερε κυπριακή διπλωματική πηγή, αυξάνοντας τις πιθανότητες για συμφωνία με τη Ρωσία σχετικά με τη συμμετοχή της στην τελική συμφωνία για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Κύπρο. 
 
Το ύψος του δανείου προς την Κύπρο 
 
Πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις εκτιμούν ότι το ύψος της δανειακής σύμβασης θα κυμανθεί στα 10 -13 δισ. ευρώ.
 
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα ότι δεν γνωρίζει πόσα χρήματα απαιτούνται για το κυπριακό πρόγραμμα, αν και πρόσφατα είχε τονίσει ότι το ύψος της δανειακής σύμβασης με την Κύπρο πρέπει να κυμανθεί στα 10 δισεκ. ευρώ και σε κάθε περίπτωση να είναι μικρότερο από 17 δισ. ευρώ. 
 
Η Κύπρος ζήτησε οικονομική βοήθεια τον περασμένο Ιούνιο, αφότου οι εγχώριες τράπεζες υπέστησαν τεράστιες απώλειες, μετά την απόφαση της Ε.Ε. για κούρεμα των ομολόγων.
 
Αρχικά είχε εκτιμήσει ότι χρειάζεται 17 δισ. ευρώ, προκειμένου να ανακάμψει. Από το ποσό αυτό, έως 10 δισ. ευρώ θα κατέληγαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και τα άλλα 7 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιούνταν για την εξυπηρέτηση του χρέους και την κάλυψη των δαπανών για τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών.       
 
«Δεν φαντάζομαι ότι θα αφήσουμε να περάσει αυτό το Σαββατοκύριακο χωρίς να έχουμε επιλύσει το πρόβλημα της Κύπρου», τόνισε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά τις χθεσινές εργασίες της Συνόδου Κορυφής. 
 
«Στη σύνοδο του Eurogroup δεν πρέπει απλώς να φθάσουμε πιο κοντά σε μια λύση για την Κύπρο, αλλά να την επιτύχουμε το απόγευμα, σε ολοκληρωμένη μορφή», είπε χαρακτηριστικά.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ecofin
Κύπρος
Για το ίδιο θέμα
Ιταλία: Αυτόν το κολοσσό ποιος θα τον «διασώσει»
«Occupy the Troika»: Συλλήψεις ακτιβιστών στο γραφείο του Ρεν
Τετ-α-τετ Ν. Αναστασιάδη με Κ. Λαγκάρντ πριν το Eurogroup
Γιούνκερ: Η κυπριακή συμφωνία δεν θα είναι ίδια με την ελληνική