Ηλεκτρονική Έκδοση

Απόφαση του Eurogroup τα ξημερώματα του Σαββάτου

Κύπρος: Κούρεμα καταθέσεων για «στήριξη» 10 δισ. ευρώ

Από το πρώτο ευρώ, παρακρατείται ήδη το 6,75% των καταθέσεων

Τελευταία ενημέρωση:

Σε πολιτική συμφωνία σχετικά με το πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας κατέληξαν τα ξημερώματα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Αποφασίστηκε η επιβολή ενός «τέλους σταθερότητας» που θα αφορά τις τραπεζικές καταθέσεις, ενώ όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, η συμφωνία προβλέπει τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους στα επίπεδα του 100% ως το 2020, με οικονομική στήριξη που θα φτάνει ως τα 10 δισ. ευρώ. Στα ΑΤΜ έσπευσαν από το πρωί οι Κύπριοι, για να διαπιστώσουν ότι μπορούν να κάνουν αναλήψεις, αρκεί να μένει στον λογαριασμό το ποσό που αντιστοιχεί στην εισφορά.

Στιγμιότυπο από έναν δρόμο της Λευκωσίας το πρωινό της 16ης Μαρτίου 2013 (YIANNIS KOURTOGLOU / AFP) Στιγμιότυπο από έναν δρόμο της Λευκωσίας το πρωινό της 16ης Μαρτίου 2013 (YIANNIS KOURTOGLOU / AFP) Όσον αφορά στο «τέλος σταθερότητας», για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, θα φτάνει μέχρι και το 6,75%, ενώ πάνω από τις 100.000 ευρώ θα φτάνει το 9,9%. Επιπλέον, οι τόκοι επί των καταθέσεων θα φορολογηθούν με 20-25%, ενώ ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο θα αυξηθεί από το 10 στο 12,5%.

Τα αναμενόμενα έσοδα από την επιβολή αυτών των τελών εκτιμώνται σε 5,8 δισ. ευρώ. Διευκρινίστηκε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή αυτής της απόφασης.

Σχετικά με τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ο Γιεργκ Άσμουσεν από την ΕΚΤ διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν τα ανωτέρω μέτρα και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό. Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι από την εφαρμογή αυτού του μέτρου δεν θα υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για την ελληνική πλευρά και ότι δε θα θιγεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα, που κανονικά είναι ανοιχτά τα Σάββατα, δεν άνοιξαν σήμερα στη Λάρνακα, ενώ καταθέτες είχαν σχηματίσει ουρές έξω από αυτά, από νωρίς το πρωί, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ανάληψη των χρημάτων τους, σύμφωνα με το Reuters. Ο γενικός διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, δήλωσε ότι το ηλεκτρονικό σύστημα εξυπηρέτησης πελατών έχει «παγώσει». Ως εκ τούτου, είπε, έχουν κλείσει για σήμερα τα συνεργατικά ιδρύματα. Μιλώντας στο ΡΙΚ, σημείωσε ότι με ψυχραιμία οι φορείς του συνεργατικού κινήματος θα προσπαθήσουν να χειριστούν τις εξελίξεις.

Το Reuters, αναφέρει επίσης ότι η Κύπρος θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να αποτρέψει τις ηλεκτρονικές μεταφορές χρημάτων μέσα στο Σαββατοκύριακο. Επρόσωπος της Λαϊκής Τράπεζας δήλωσε ότι το σύστημα με τις πιστωτικές κάρτες λειτουργεί κανονικά.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Ελευθεροτυπίας στην Κύπρο, Μανώλη Καλαντζή, οι αναλήψεις από τα ΑΤΜ επιτρέπονται μέχρι εκείνο το ποσό, ώστε να παραμένει στον εκάστοτε λογαριασμό το ποσό που αντιστοιχεί στην εισφορά. 

BERTRAND LANGLOIS / AFP BERTRAND LANGLOIS / AFP Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη της συμφωνίας, λέγοντας ότι υιοθετήθηκε ομόφωνα. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο κυπριακός τραπεζικός τομέας είναι υπερτροφικός σε σχέση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας -πέντε φορές υψηλότερος από το κυπριακό ΑΕΠ και επτά φορές υψηλότερος λαμβάνοντας υπόψη και τις θυγατρικές τράπεζες στην Ελλάδα- και τόνισε ότι στόχος είναι η συρρίκνωσή του ως το 2018.

Η οικονομική στήριξη προς την Κύπρο θα είναι τριετούς διάρκειας, επεσήμανε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι οι σχετικές δόσεις θα καταβάλλονται στη Λευκωσία σε τριμηνιαία βάση. Ο Όλι Ρεν επεσήμανε ότι η σημασία της κυπριακής οικονομίας για την ευρωζώνη είναι «συστημικού χαρακτήρα».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε γραπτή δήλωσή της, χαιρέτισε τη συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι θα προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να συμβάλει στη χρηματοδότηση του πακέτου. Τόνισε ότι «το ΔΝΤ πάντα έλεγε ότι θα υποστηρίξει μια λύση που θα είναι βιώσιμη, που θα χρηματοδοτείται πλήρως και η οποία θα διαθέτει την κατάλληλη κατανομή των βαρών. Πιστεύω ότι η συμφωνία - πακέτο πληροί αυτούς τους τρεις στόχους. Σε αυτή τη βάση, έχω την πρόθεση να προβώ σε σύσταση προς το Διοικητικό Συμβούλιό μας το ΔΝΤ να συμβάλει στη χρηματοδότηση του πακέτου». Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η συνεισφορά του ΔΝΤ αναμένεται να ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.

Στο πρόγραμμα στήριξης θα συνεισφέρει και η Ρωσία, όπως εξήγησε ο Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ωστόσο, ότι η συνεισφορά αυτή «δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλή» και θα περιορισθεί στην επιμήκυνση της ωρίμανσης των υφιστάμενων δανείων από τη Ρωσία και στη μείωση του επιτοκίου δανεισμού. Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, θα μεταβεί την Τετάρτη στη Μόσχα για συνομιλίες με τη ρωσική κυβέρνηση. Στο επίκεντρο θα βρεθεί το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του υφιστάμενου δανείου από την Ρωσία, η δυνατότητα σύναψης νέου δανείου και το ενδεχόμενο αγοράς κυπριακής τράπεζας με ρωσικά κεφάλαια.

Μιχάλης Σαρρής: Απετράπη η άτακτη χρεοκοπία

«Η συμφωνία που επετεύχθη για την Κύπρο αποκαθιστά την εμπιστοσύνη και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, αποφεύγοντας την άτακτη χρεοκοπία και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος», τόνισε ο Μιχάλης Σαρρής, ενώ πρόσθεσε  ότι το τελικό ποσό που θα δοθεί για τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας, θα καταστήσει το κυπριακό χρέος βιώσιμο. Ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είχε να επιλέξει ανάμεσα σε οδυνηρές λύσεις και ότι τελικά συμφώνησε σε μία λύση που διασφαλίζει το μέλλον της οικονομίας της χώρας.

Mιλώντας προς τους εκπροσώπους του Τύπου, δήλωσε ότι υπό τον κίνδυνο μιας άτακτης χρεοκοπίας, οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup ήταν σκληρές και σημείωσε πως η σκληρή στάση του ΔΝΤ και άλλων εταίρων δημιούργησε βαρύ κλίμα.

Τόνισε ότι λόγω της προδιαγραφόμενης απειλής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κλείσουν τράπεζες στην Κύπρο και του συνεπακόλουθου χάους, κατέστη εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη η αύξηση της φορολογίας στους τόκους των καταθέσεων. Όπως πρόσθεσε, αντί του προτεινόμενου από το ΔΝΤ κουρέματος των καταθέσεων κατά 40% επετεύχθη ένα εφάπαξ τέλος αλληλεγγύης επί των καταθέσεων, το οποίο θα συνοδεύεται από ισόποση ανταπόδοση του συγκεκριμένου ποσού με μετοχές συγκεκριμένων τραπεζικών οργανισμών.

Ανέφερε επίσης πως ύστερα από τη σκληρή διαπραγμάτευση αποφεύχθηκαν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. Επίσης, τα Ταμεία Προνοίας ημικρατικών και τραπεζικών οργανισμών διατήρησαν την αυτονομία τους, ενώ αποφεύχθηκε η, όπως τη χαρακτήρισε, χειρίστη εξέλιξη της επιβολής φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Ειδικές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από το υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα έως την επόμενη Τρίτη, που θα ανοίξουν οι τράπεζες για υλοποίηση του μέτρου της αποκοπής του τέλους αλληλεγγύης από τις καταθέσεις. Εντός του τριημέρου, και οπωσδήποτε πριν την Τρίτη, θα πρέπει να συγκληθεί εκτάκτως η Βουλή για να εγκρίνει τα νομοσχέδια, που θέτουν σε εφαρμογή τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup.

«Υπήρχε ο κίνδυνος του λουκέτου σε δύο τράπεζες»

Στο δίλημμα μεταξύ οριζόντιου κουρέματος καταθέσεων και άτακτου κλεισίματος δύο τραπεζών, με απώλεια όλων των καταθέσεων, βρέθηκε χθες τη νύχτα η κυβέρνηση της Κύπρου, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Συγκοινωνιών, Τάσος Μητσόπουλος. «Μας είχε λεχθεί ότι η έκτακτη ρευστότητα στις τράπεζες θα τερματιστεί και ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και θα έκλειναν» είπε, ενώ ανέφερε ότι ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα επιστρέψει σήμερα στην Κύπρο, θα συγκληθεί υπουργικό συμβούλιο και θα ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί.

«Πρέπει να πούμε ότι εκ πρώτης όψεως είναι μια δύσκολη απόφαση, αν και δεν θίγει άμεσα το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. [...] Aυτή η απώλεια είναι δυνατόν να αναπληρωθεί από τα υψηλά σχετικά επιτόκια που διαθέτουμε, από 3,5-5% που είναι διπλάσια ή τριπλάσια από αυτά που υπάρχουν στην Ευρώπη. Επομένως, είναι δυνατόν να αναπληρωθεί αυτό το ποσοστό και η απώλεια που καλούμαστε να καταβάλουμε είναι το όφελος, που είχαμε τα τελευταία τρία χρόνια από τους τόκους», δήλωσε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

 

Η δήλωση του Eurogroup για την Κύπρο

Σε πολιτική συμφωνία για το πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τα ξημερώματα του Σαββάτου στις Βρυξέλλες, ύστερα από σχεδόν 10 ώρες συνομιλιών. Μετά το πέρας της συνεδρίασης, το Eurogroup κατέληξε στην εξής δήλωση:

«Το Eurogroup χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις κυπριακές αρχές για την εγκαθίδρυση ενός προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Το πρόγραμμα θα βασίζεται σε φιλόδοξα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, σε αποφασιστική δράση, προκειμένου να εφαρμοστεί η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα καθώς και τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη, επιτρέποντας την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Το Εurogroup χαιρετίζει τους όρους αναφοράς για μια ανεξάρτητη αξιολόγηση σχετικά με την εφαρμογή του πλαισίου κατά του ξεπλύματος χρήματος στα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, περιλαμβάνοντας τη Moneyvall, παράλληλα με ένα ιδιωτικό διεθνή ελεγκτικό οίκο και έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι η έναρξη αυτού του ελέγχου είναι άμεση. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν προβλήματα στην εφαρμογή αυτού του πλαισίου, θα διορθωθούν ως μέρος των προϋποθέσεων του προγράμματος.

Το Eurogroup επιδοκιμάζει τις κυπριακές αρχές για τα βήματα που έχουν κάνει προς την υιοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία έχουν συμφωνηθεί με την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Αυτά προβλέπουν, ειδικότερα, την υιοθέτηση μέτρων σταθεροποίησης που αναλογούν στο 4,5% του ΑΕΠ. Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να επιταχύνουν τις προσπάθειες στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να λάβουν πρόσθετα μέτρα, ενεργοποιώντας ίδιους πόρους, προκειμένου να περιορίσουν το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας που συνδέεται με το πρόγραμμα προσαρμογής. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την εισαγωγή μιας εμπροσθοβαρούς εφάπαξ εισφοράς σταθερότητας που θα εφαρμόζεται σε καταθέτες που κατοικούν και δεν κατοικούν στην Κύπρο.

Τα πρόσθετα μέτρα περιλαμβάνουν την αύξηση της παρακράτησης φόρου στο κεφαλαιακό εισόδημα, την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την αύξηση του εταιρικού φόρου και τη συμμετοχή των κατόχων αξιογράφων. Το Eurogroup προσβλέπει σε μια συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας για χρηματική συνεισφορά.

To Eurogroup εκφράζει την πεποίθηση ότι αυτές οι πρωτοβουλίες και η αυστηρή εφαρμογή των συμφωνηθέντων όρων θα επιτρέψει στο Κυπριακό δημόσιο χρέος, το οποίο προβλέπεται να φτάσει στο 100% του ΑΕΠ το 2020, να παραμείνει σε βιώσιμη τροχιά και να ενισχύσει την προοπτική οικονομικής ανάπτυξης. Η σημερινή εύθραυστη κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου, σε συνδυασμό στο μεγάλο μέγεθός του σχετικά με το ΑΕΠ της χώρας, θα αντιμετωπιστεί μέσα από τον κατάλληλο περιορισμό του, με τον εγχώριο τραπεζικό τομέα αν φτάνει στα επίπεδα της ΕΕ, μέχρι το 2018, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τη μακροχρόνια βιωσιμότητα και τις καταθέσεις. Παράλληλα, το Eurogroup χαιρετίζει το γεγονός ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία για τις ελληνικές θυγατρικές κυπριακών τραπεζών, που προστατεύουν τη σταθερότητα, τόσο του ελληνικού, όσο και του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και δεν θα επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο χρέος. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το Eurogroup θεωρεί ότι επί της αρχής, η οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο θα διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα της Κύπρου και της ευρωζώνης συνολικά, με τη χορήγηση μιας οικονομικής βοήθειας, η οποία έχει περιοριστεί μέχρι τα 10 δις. ευρώ. Το Eurogrop θα καλωσόριζε μια συμβολή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος.

Το Eurogroup καλεί τις κυπριακές αρχές και την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, να ολοκληρώσουν τάχιστα το Μνημόνιο. Το Eurogroup θα εξετάσει τα έγγραφα του προγράμματος που έχουν ετοιμαστεί από την Τρόικα και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όταν αυτά καταστούν διαθέσιμα. Οι σχετικές εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση της οικονομικής βοήθειας μέσα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, πρόκειται να δρομολογηθούν. Το Eurogroup αναμένει ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης θα είναι σε θέση να εγκρίνει επίσημα την πρόταση για οικονομική στήριξη έως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου του 2013, υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών έγκρισης της βοήθειας».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Για το ίδιο θέμα
Κυπριανού: Η ΕΕ λειτούργησε εκδικητικά
Για συμπαιγνία εκτός και εντός Κύπρου κάνει λόγο η ΕΔΕΚ
Live blogging: Έκτακτες πολιτικές διεργασίες στην Κύπρο
Δημοψήφισμα και πιθανή έξοδο της Κύπρου από το ευρώ εξετάζει το ΑΚΕΛ
Βιάζεται για την έγκριση του σχεδίου ο Σόιμπλε
Αμφίβολη η έγκριση της συμφωνίας με την τρόικα
«H Κύπρος ζει τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974»
Μουδιασμένη η Κύπρος από το σοκ του κουρέματος όλων των καταθέσεων