Ηλεκτρονική Έκδοση

Αιφνιδιαστική απόφαση κουρέματος όλων των καταθέσεων

Live blogging: Έκτακτες πολιτικές διεργασίες στην Κύπρο

Σε σοκ η κοινωνία

Τελευταία ενημέρωση:

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει εντός και εκτός Κύπρου η απόφαση του Eurogroup, αλλά και η άμεση εφαρμογή της ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες, για κούρεμα όλων των καταθέσεων. Σε εξέλιξη βρίσκεταιι έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Το υπουργικό συμβούλιο θα κληθεί άμεσα να υιοθετήσει νομοσχέδια που ετοιμάζονται, ώστε να κατατεθούν στη Βουλή υπό τη μορφή του κατεπείγοντος πριν από την Τρίτη. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών πραγματοποιήθηκε έξω από το προεδρικό μέγαρο.

BARBARA LABORDE / AFP BARBARA LABORDE / AFP 23. 20 Δείτε το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας με το Eurogroup στα συνημμένα έγγραφα δεξιά.

22.30 Η ομάδα «Πολίτες ενάντια στο κούρεμα», που πραγματοποιεί από νωρίς απόψε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα, το οποίο αντιπροσωπεία εισήλθε στο Προεδρικό και επέδωσε. «Απαιτούμε από την Κυβέρνηση όπως ανακαλέσει άμεσα την καταστροφική αυτή συμφωνία» αναφέρεται στο ψήφισμα. Αύριο στις 10.30 θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

22.05 Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων κατά την οποία αναμένεται να προβεί σε πλήρη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα και συμφωνηθέντα στις Βρυξέλλες και να προσπαθήσει να υπάρξει συλλογική διαχείριση της κατάστασης. Αργότερα θα ακολουθήσει συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη και με τις διοικήσεις των τραπεζών και των συνεργατικών ιδρυμάτων.

21.54 Να εγκρίνει κατ'αρχήν την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, το συντομότερο δυνατό, θα ζητήσει από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως ενημέρωσε την επιτροπή προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ. Τη στήριξη του σχεδίου εκφράζουν εκπρόσωποι των Χριστιανοκοινωνιστών, των Ελεύθερων Δημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών, με τους τελευταίους να διεκδικούν την πατρότητας της ιδέας της συμμετοχής των επενδυτών στο κόστος της διάσωσης.

21.02 Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία πολίτες, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην απόφαση που Eurogroup. Γύρω στα 150 πρόσωπα βρίσκονται συγκεντρωμένα έξω από την είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου, με συνθήματα όπως «ο λαός δεν χρωστά, δεν πληρώνει, δεν πουλά» και «Δική τους η κρίση – ξεσηκωμός η λύση». Οι διαμαρτυρόμενοι έχουν καταλάβει και μέρος του δρόμου με αποτέλεσμα να έχει αποκοπεί η κυκλοφορία οχημάτων, ενώ στο χώρο της διαμαρτυρίας βρίσκεται και αστυνομική δύναμη.

Νωρίτερα το απόγευμα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο είχε συγκεντρωθεί άλλη ομάδα πολιτών που εξέφρασε την αντίθεσή της στη συμφωνία και διένειμε φυλλάδιο ενάντια στο μνημόνιο. 

20.40 Στη διερεύνηση του ενδιαφέροντος ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων σχετικά με την απόκτηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, προχωρά η Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτό δήλωσε πριν λίγο ο υπουργός Οικονομικών Ι.Στουρνάρας, μετά από σύσκεψη του Συμβουλίου Συστημικής Σταθερότητας, καθιστώντας απολύτως σαφές ότι η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο δεν επηρεάζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

19.44 Το ΚΚΕ καταδίκασε, με ανακοίνωσή του, την αντιλαϊκή απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο και την επιβάρυνση που θα έχει στα λαϊκά εισοδήματα η επιβολή χαρατσιού στις καταθέσεις. "Το ΚΚΕ στέκεται δίπλα στον κυπριακό λαό, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του κατά των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που επιβάλλει η ΕΕ-ΔΝΤ-αστικές κυβερνήσεις στους λαούς και των δύο χωρών" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

19.31 Ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα και με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστα Μποτόπουλου καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων, βρίσκεται σε εξέλιξη στο υπουργείο Οικονομικών με θέμα τις αποφάσεις του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο και την επιβολή τέλους σταθερότητας στις εκεί καταθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το μέλλον της παρουσίας των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο ένταξης τους σε εγχώριο τραπεζικό ίδρυμα. Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

19.19 «Η Κύπρος έχει φθάσει σε πραγματικά τραγικά αδιέξοδα» δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος της Κύπρου ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα αποφευχθούν τα χειρότερα.

19.09 Οι Βρυξέλλες συνεχίζουν την πολιτική που οδηγεί στην ύφεση και στην εξαθλίωση των εργαζομένων επιδιώκοντας σε δεύτερη φάση την φεντεραλοποίηση της Ευρώπης και την κατάργηση του έθνους-κράτους, τόνισε σχολιάζοντας τις αποφάσεις για την Κύπρο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος

18.52 Οι εξελίξεις στο Eurogroup αποτελούν ένα θανάσιμο πλήγμα για την κυπριακή οικονομία ανέφερε σε δηλώσεις του ο αντίπαλος του Νίκου Αναστασιάδη στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Κύπρο, Σταύρος Μαλάς, προσθέτοντας πως όπως φαίνεται η Κυβέρνηση πήγε ενώπιον του Eurogroup χωρίς καμία απολύτως διαπραγματευτική τακτική.

Σύμφωνα με τον κ. Μαλά, αυτό που επιχειρήθηκε χθες από πλευράς ευρωζώνης είναι να επιβληθεί μια οικονομική μακροχρόνια επικυριαρχία στην κυπριακή οικονομία. Πρώτη φορά, είπε, η ΕΕ και η Ευρωζώνη έχουν επιχειρήσει κάτι τέτοιο.

Κάλεσε τη Βουλή να σκεφτεί «πέντε φορές» αν πρέπει να συζητήσει καν αυτό το οποίο έχει αποφασιστεί από πλευράς της κυβέρνησης. Αν τελικά μπούμε σε μια διαδικασία να αποφασίσουμε και να ψηφίσουμε, πρόσθεσε ο κ. Μαλάς, τότε «από μόνοι μας θα επιφέρουμε αυτό το τεράστιο πλήγμα γιατί πλέον θα βρεθούμε ενώπιον τετελεσμένων γεγονότων».

18.55 Πηγές της Ιπποκράτους αναφέρουν ότι η τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ «σοβαρά και υπεύθυνα» θα γίνει μετά από ενημέρωση από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, καθώς και ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επικοινώνησε με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο.

«Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι δεν θίγονται οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών, στην Ελλάδα», προσθέτουν τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει και να διαβεβαιώσει την ελληνική κοινή γνώμη, με απόλυτο τρόπο».

18.42 «Λέσχη πολιτικάντηδων και απατεώνων που συνεχίζουν να ασελγούν πάνω στο σώμα των λαών της Ευρώπης», χαρακτήρισε τους ευρωπαίους ηγέτες ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας, Μάκης Κεραυνός. Έκανε λόγο για απόφαση «που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανένα τρόπο».

18.30 Οδυνηρές και αιφνιδιαστικές ήταν οι εξελίξεις, δήλωσε σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Αρτέμης, διευκρινίζοντας ότι αναμένουν πλήρη ενημέρωση από Κυβέρνηση και εποπτικές αρχές. "Απόλυτα κατανοητή και δικαιολογημένη" θεωρεί την ανησυχία της κοινής γνώμης.

18.24 Καθαρά πολιτική, χαρακτήρισε ο Νομπελίστας Πρόεδρος του Κυπριακού Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας, Χριστόφορος Πισσαρίδης, τη χθεσινή απόφαση της έκτακτης συνεδρίας του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων. "(Στη χθεσινή συζήτηση) πρέπει να βγήκαν στην επιφάνεια κάποια στοιχεία που τους έκαναν να πειστούν ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση. (...) Η χρεοκοπία θα ήταν πολύ χειρότερη", κατέληξε.

17.49 Περίπου 250 με 300 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στον δρόμο έξω από το προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία, πραγματοποιώντας εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της λιτότητας και των μέτρων που αποφασίστηκαν στο Eurogroup.

 

 
17.47 Ψυχραιμία, ωριμότητα και νηφαλιότητα συστήνει το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ΚΕΒΕ με αφορμή τις εξελίξεις στην οικονομία ώστε να γίνει σωστή διαχείριση του προβλήματος.
 
17.25 Δεν υπάρχουν ακόμη οριστικές αποφάσεις σχετικά με την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή (CPB BANK) στην Ελλάδα, αναφέρουν πηγές του πρακτορείου ΑΠΕ. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι να δοθεί λύση τις αμέσως προσεχείς ημέρες, ακόμη και με το ενδεχόμενο της μεταφοράς του ενεργητικού των δύο τραπεζών σε άλλο εγχώριο τραπεζικό ίδρυμα, αναφέρουν.

Στο μεταξύ εκτιμάται ότι τους τελευταίους μήνες επέστρεψαν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από το κυπριακό, περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Περίπου 1,5 με 2 δισ. ευρώ από τα χρήματα που έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες προς τις κυπριακές πριν τις διπλές ελληνικές εκλογές, παραμένουν στην Κύπρο. Μεταξύ αυτών είναι και ποσά καταθέσεων, 5.000 μέχρι 15.000 ευρώ.

17.14 "Πολύ σκληρό και οδυνηρό" χαρακτήρισε το περιεχόμενο της συμφωνίας με το Eurogroup ο πρόεδρος του συγκυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, Μάριος Καρογιάν. Κατά τη διάρκεια σύσκεψης στελεχών του ΔΗ.ΚΟ. τονίστηκε ότι πρόκειται για ιδιαίτερα επαχθή μέτρα, σχεδόν εξοντωτικά για την κυπριακή οικονομία, και εκφράστηκε δυσφορία για την στάση διαφόρων παραγόντων της Ε.Ε. που ουσιαστικά συμπεριφέρθηκαν προς την Κύπρο εκβιαστικά, εκδικητικά και με υστεροβουλία.
17.05 Ανταποδοτικές εγγυήσεις προς τους καταθέτες που επηρεάζονται από την απόφαση της ΕΕ περί Κύπρου πρέπει να εξετάσει η κυβέρνηση της Λευκωσίας, δηλώνει ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Γιώργος Χατζημαρκάκης με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο, χαρακτηρίζοντας παράλογο να αξιώνουν τέτοια μέτρα από τη μαρτυρική μεγαλόνησο οι θεσμικοί παράγοντες της ΕΕ.

16.29 "Βρεθηκαμε αντιμέτωποι με προηλειμμένες αποφάσεις και τετελεσμένα τα οποία μας έθεταν ενώπιον των ακολούθων διλημμάτων:

Είτε την Τρίτη 19 Μαρτίου να επιλέξουμε το καταστροφικό σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας, είτε το σενάριο μιας επώδυνης αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης, που θα θέτει οριστικό τέρμα στην αβεβαιότητα και θα αποτελέσει την αφετήρια επανεκκίνησης της οικονομίας μας"

ανέφερε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, στην πρώτη του δημόσια δήλωση μετά την απόφαση του Eurogroup. Προανήγγειλε ότι αύριο θα απευθύνει διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό.

16.17 Σε εθνική καταστροφή οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, η συμφωνία της Κυβέρνησης με την Τρόικα για κούρεμα των καταθέσεων, δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος θεωρεί πως μόνο ο λαός μπορεί να εγκρίνει μια τέτοια συμφωνία, είτε μέσω δημοψηφίσματος, είτε με τη διεξαγωγή πρόωρων Προεδρικών εκλογών. 

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη χαρακτήρισε "Βατερλό" τη συμφωνία στο Eurogroup και πρόσθετε ότι "η πολυδιαφημιζόμενη σκληρή διαπραγμάτευση αποδείχθηκε τελικά παράδοση άνευ όρων στις ορέξεις της Τρόικας και κάποιων βορείων λεγόμενων εταίρων μας".

15:40 Προς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο οδεύει το ενεργητικό και παθητικό (καταθέσεις, δάνεια, καταστήματα) των τριών κυπριακών τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Τράπεζα της Ελλάδος, όπως αναφέρει ο συντάκτης της Ελευθεροτυπίας, Χρήστος Ιωάννου. Οι τρεις τράπεζες είναι η Τράπεζα Κύπρου, η Cyprus Popular Bank και η Ελληνική Τράπεζα. 

15:16 Θέμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος επί της πολιτικής συμφωνίας για οικονομική στήριξη της Κύπρου, που ελήφθη στο Eurogroup, ακόμη και πιθανής εξόδου της Κύπρου από το ευρώ, ενδέχεται να θέσει το ΑΚΕΛ στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Άντρος Κυπριανού.

15:00 Στις 20.00 επιστρέφει από τις Βρυξέλλες ο Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος προγραμματίζει για τις 11 απόψε έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει λεπτομερώς για την απόφαση του Eurogroup. Ήδη τους ενημέρωσε τηλεφωνικά. Όπως έγινε γνωστό, πριν από τη συνάντηση, ή αύριο, θα έχει έκτακτη σύσκεψη με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ν. Αναστασιάδης προτίθεται να ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να συγκαλέσει την ολομέλεια, ώστε να να περάσουν τα νομοσχέδια, που ετοιμάζονται, και να κατατεθούν στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος πριν από την Τρίτη.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη και στην Κεντρική Τράπεζα, υπό τον διοικητή της, Πανίκο Δημητριάδη, με τη συμμετοχή όλων των εμπορικών τραπεζών.

14:47 Εξηγήσεις από Σαμαρά για την ελληνική στάση στο χθεσινό Eurogroup ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ 

14:28  Έχασε την πτήση για Κύπρο ο Αναστασιάδης. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Sigmalive ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έχασε την πρωινή πτήση από Βρυξέλλες μέσω Αυστρίας με την οποία ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψει και έτσι αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο μετά τις 5 το απόγευμα.

14:20 Αγανακτισμένος Κύπριος μπλόκαρε την είσοδο υποκαταστήματος της Συνεργατικής Πιστωτικής Εταιρείας Κυπερούντας, στη Λεμεσό, στην οποία διατηρεί καταθέσεις.

13:45 «Από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», δήλωσε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

13:10 Μελετάμε εναλλακτικές προτάσεις «γιατί αν είναι να αποκοπούν οι καταθέσεις, θα είναι προτιμότερο να εκδοθούν εγγυημένα κυβερνητικά χρεόγραφα για το διπλάσιο ποσό και να αφεθεί η τρόικα εκτός της διάσωσης της οικονομίας», δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης. Τονίσε ότι το κόμμα του περιμένει επίσημη ενημέρωση, δεδομένου ότι ο ίδιος προσωπικά, από όσα έχει ακούσει, δεν έχει πεισθεί και δεν πρόκειται να στηρίξει την απόφαση, που λήφθηκε.

13:00 «Εφιαλτικό σενάριο» χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον της κατάρρευσης του τραπεζικού της συστήματος με μεγάλο κίνδυνο να ακολουθήσει η κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας. Πρόσθεσε ότι αναμένει να ακούσει επιχειρήματα από την κυβέρνηση γιατί δεν θα πρέπει να αφεθούν οι τράπεζες να καταρρεύσουν και γιατί θα πρέπει να υποστηριχθεί η συμφωνία. Υποστήριξε, πάντως, πως η κατάρρευση των δύο τραπεζών δεν θα οδηγήσει σε χρεοκοπία διότι, όπως ανέφερε, και σε άλλες χώρες έχουν καταρρεύσει τράπεζες και οι καταθέτες έχουν χάσει τα χρήματα τους, αλλά δεν χρεοκόπησαν χώρες.

12:30 Για συμπαιγνία εκτός και εντός Κύπρου κάνει λόγο η ΕΔΕΚ.

12:20 Στο Προεδρικό Μέγαρο συσκέπτονται ήδη εκτάκτως οι υπουργοί των παραγωγικών υπουργείων για λεπτομερειακή ενημέρωση επί της συμφωνίας. 

12:00 Σε επιφυλακή βρίσκεται η αστυνομία της Κύπρου για προληπτικούς λόγους. Ελεγχόμενη θεωρείται η κίνηση στα ATM της Κύπρου, αφού οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι το μέτρο της κατάσχεσης ισχύει ήδη και δεν μπορούν να περισώσουν κάτι. Ακόμη και λογαρισμοί σχολικής αποταμίευσης στους οποίους οι μαθητές καταθέτουν στο τέλος της εβδομάδας ποσά της τάξης των 5 ευρώ, διαπιστώνεται πως έχουν υποστεί το κούρεμα του 6,75% (είναι 9,9% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ).

11:30 Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση του Ν. Αναστασιάδη αλλά και στους ευρωπαίους εταίρους εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας του AΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, καταλογίζοντάς στην ΕΕ εκδικητικότητα, ενώ για την κυβέρνηση τόνισε ότι φέρει ακέραια την ευθύνη για τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup.

11:00 Στο δίλημμα μεταξύ οριζόντιου κουρέματος καταθέσεων και άτακτου κλεισίματος δύο τραπεζών, με απώλεια όλων των καταθέσεων, βρέθηκε χθες τη νύχτα η κυβέρνηση της Κύπρου, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Συγκοινωνιών, Τάσος Μητσόπουλος.

10:00 «Η συμφωνία που επετεύχθη για την Κύπρο αποκαθιστά την εμπιστοσύνη και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, αποφεύγοντας την άτακτη χρεοκοπία και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Μιχάλης Σαρρής. 

9:00  Σε πολιτική συμφωνία σχετικά με το πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας κατέληξαν τα ξημερώματα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Αποφασίστηκε η επιβολή ενός «τέλους σταθερότητας» που θα αφορά τις τραπεζικές καταθέσεις, ενώ όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, η συμφωνία προβλέπει τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους στα επίπεδα του 100% ως το 2020, με οικονομική στήριξη που θα φτάνει ως τα 10 δισ. ευρώ. Στα ΑΤΜ έσπευσαν από το πρωί οι Κύπριοι, για να διαπιστώσουν ότι μπορούν να κάνουν αναλήψεις, αρκεί να μένει στον λογαριασμό το ποσό που αντιστοιχεί στην εισφορά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Σχετικά αρχεία
nscyprus1 - 28 KB
nscyprus2 - 31 KB
nscyprus3 - 15 KB
nscyprus4 - 17 KB
nscyprus5 - 23 KB
nscyprus6 - 26 KB
nscyprus7 - 30 KB
nscyprus8 - 10 KB
Για το ίδιο θέμα
Κύπρος: Κούρεμα καταθέσεων για «στήριξη» 10 δισ. ευρώ
Η δήλωση του Eurogroup για την Κύπρο
Κυπριανού: Η ΕΕ λειτούργησε εκδικητικά
Μουδιασμένη η Κύπρος από το σοκ του κουρέματος όλων των καταθέσεων
Για συμπαιγνία εκτός και εντός Κύπρου κάνει λόγο η ΕΔΕΚ