Ηλεκτρονική Έκδοση

Βιάζεται για την έγκριση του σχεδίου ο Σόιμπλε

Να εγκρίνει κατ'αρχήν την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, το συντομότερο δυνατό, θα ζητήσει από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως ενημέρωσε την επιτροπή προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ. Τη στήριξη του σχεδίου εκφράζουν εκπρόσωποι των Χριστιανοκοινωνιστών, των Ελεύθερων Δημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών, με τους τελευταίους να διεκδικούν την πατρότητας της ιδέας της συμμετοχής των επενδυτών στο κόστος της διάσωσης.

«Θα εισηγηθώ αμέσως στη Μπούντεσταγκ να συμφωνήσει ώστε να δοθεί η εντολή στην τρόικα προκειμένου να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες του προγράμματος», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, ενώ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η γερμανική υπηρεσία του Reuters, είναι πιθανό αυτή η ψηφοφορία να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς στις 22 Μαρτίου το γερμανικό κοινοβούλιο θα κλείσει για τις εορτές του Καθολικού Πάσχα. Ο ίδιος ο γερμανός υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πάντως ότι στις λεπτομέρειές του το πρόγραμμα θα υποβληθεί προς έγκριση στη Βουλή μετά τα μέσα του Απριλίου.

Τη στήριξή του στο σχέδιο που αποφασίστηκε στο Eurogroup εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και Αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος δήλωσε απόψε ότι θα δώσει την έγκρισή του εφόσον οι επενδυτές στις τράπεζες της Κύπρου θα πρέπει να επωμιστούν το μερίδιο του βάρους που τους αναλογεί και εφόσον η όποια βοήθεια θα συνοδεύεται με υποχρεώσεις που θα αναλάβει η Κύπρος. «Βοήθεια έναντι υποχρεώσεων», τόνισε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι, μετά τη συζήτηση που είχε με τον κ. Σόιμπλε, σχημάτισε την εντύπωση ότι πράγματι έτσι θα γίνει.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Ράινερ Μπρούντερλε, χαιρέτισε την απόφαση «να συμμετάσχουν οι ίδιοι οι επενδυτές στη διάσωση της Κύπρου», σε συνέντευξή του ωστόσο στην εφημερίδα «Welt am Sonntag», επισημαίνει ότι πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση από τη Βουλή, θα πρέπει να αποδειχθεί η συστημική σημασία της Κύπρου.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος Καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Πέερ Στάινμπρουκ, σε δηλώσεις του στη Ραδιοφωνία Κεντρικής Γερμανίας (MDR), τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπολογιστεί κατά πόσο επηρεάζονται από την απόφαση των υπουργών Οικονομικών οι μικροί καταθέτες και υπογράμμισε ότι «δεν αρκεί να βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση», αναφερόμενος σε μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην Κύπρο για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, του «ντάμπινγκ» φόρων και του δυσανάλογα μεγάλου δημόσιου τομέα. Ο υπεύθυνος των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ δήλωσε ακόμη ότι ήταν ιδέα του κόμματός του η συμμετοχή των ίδιων των επενδυτών στο κόστος της διάσωσης.

Πηγή:ΑΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Γερμανία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Για το ίδιο θέμα
«H Κύπρος ζει τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974»
Κύπρος: Κούρεμα καταθέσεων για «στήριξη» 10 δισ. ευρώ
Μουδιασμένη η Κύπρος από το σοκ του κουρέματος όλων των καταθέσεων
Αμφίβολη η έγκριση της συμφωνίας με την τρόικα