Ηλεκτρονική Έκδοση

Δύσκολη, επώδυνη, αλλά αναγκαία λύση το «κούρεμα»

Δύσκολη και επώδυνη για όλους, χαρακτηρίζει το κυπριακό Υπουργείο Οικονομικών την απόφαση για επιβολή τέλους επί των καταθέσεων, η οποία, υπό τις περιστάσεις, όπως σημειώνει, «κρίνεται αναγκαία, ώστε να τερματισθεί η αβεβαιότητα στην οποία έχει περιέλθει η κυπριακή οικονομία και να διασφαλισθεί η διάσωση της χώρας».

O υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής. O υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής.

Χωρίς την επιβολή του τέλους, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, "το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα καθίστατο, δίχως την παραμικρή αμφιβολία, άμεσα μη εξυπηρετούμενο, και η εξασφάλιση δανείου για τη σωτηρία της χώρας και του λαού της, αδύνατη".
 
Σε σημερινή ανακοίνωση το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η απόφαση του Εurogroup, η οποία χαίρει της στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καμία αμφιβολία δεν αφήνει ως προς τον έκτακτο και μη επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα της επιβολής του τέλους και προσθέτει ότι "η αποκοπή θα γίνει με βάση τα υπόλοιπα όλων των πιστωτικών καταθετικών λογαριασμών της Παρασκευής 15 Μαρτίου 2013". 
 
Με την επιβολή του τέλους, προσθέτει το Υπουργείο Οικονομικών, "διασφαλίζεται η σταθερότητα στη Δημοκρατία, η ομαλή λειτουργία της οικονομίας, και η επιστροφή της Κύπρου και του λαού της στην ανάπτυξη και την πρόοδο, χωρίς οι μελλοντικές γενεές να επιβαρυνθούν με το δυσβάστακτο κόστος αποπληρωμής ενός δανείου αντίστοιχου με εκείνα που έχουν παρασχεθεί σε άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης".
 
Παράλληλα, αναφέρει ότι "δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αποφυγή του ενδεχόμενου σύναψης δεύτερου Μνημονίου για την αντιμετώπιση των φλεγόντων προβλημάτων της χώρας". 
 
"Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα των περιστάσεων, και σε μία προσπάθεια να αποφύγουμε τις πολύ πιο επώδυνες συνέπειες της σκιάς της απειλούμενης κατάρρευσης του τραπεζικού τομέα, αποφασίσαμε, με αίσθημα ευθύνης, να αποδεχτούμε την επιβολή του πιο πάνω τέλους επί των καταθέσεων", σημειώνει το Υπουργείο Οικονομικών.
 
Επίσης, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 16 Μαρτίου 2013, από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης για την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας στην Κυπριακή Δημοκρατία, "συνίσταται σε οικονομική ενίσχυση ύψους μέχρι €10 δις για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών, την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και τη στήριξη της οικονομίας στο σύνολο". 
 
Προσθέτει ότι "με την παραχώρηση της οικονομικής ενίσχυσης, η κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές στα δημόσια οικονομικά, στον τραπεζικό τομέα και στην οικονομία ευρύτερα".
 
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, "με τη βοήθεια αυτή, θα χρηματοδοτηθούν οι πιεστικές ανάγκες του δημόσιου τομέα και οι μεγάλες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης και εξορθολογισμού του τραπεζικού τομέα για την περίοδο 2012-2015". 
 
"Λόγω του μεγάλου μεγέθους των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθώς και των επιτακτικών δημοσιονομικών αναγκών, το Εurogroup, συμφώνησε με τις κυπριακές Αρχές, στην ανάγκη να επιβληθεί, για μία και μόνον φορά, ένα τέλος επί των καταθέσεων", προσθέτει.
 
Αναφέροντας ότι "το τέλος, όπως συμφωνήθηκε σε επίπεδο Eurogroup, αφορά την έκτακτη επιβολή στις καταθέσεις μέχρι €100.000 ανά λογαριασμό τέλους ύψους 6,75% και για καταθέσεις πέραν των €100.000 ανά λογαριασμό τέλος ύψους 9,9%, το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι "στους καταθέτες θα παραχωρηθούν μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα τύχουν στήριξης για ανακεφαλαιοποιήση". 
 
"Νοουμένου ότι οι καταθέσεις παραμείνουν στα πιστωτικά ιδρύματα για περίοδο τουλάχιστον δύο χρόνια,  οι μετοχές θα είναι μετατρέψιμες σε ομόλογα, η απόδοση των οποίων θα διασφαλίζεται από τα προσδοκώμενα  έσοδα του φυσικού αερίου, σύμφωνα με σχέδιο που θα καθορίσει και θα εκδώσει ο Υπουργός", καταλήγει το Υπουργείο Οικονομικών.
 
Μανώλης Καλατζής
 
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Κύπρος
Για το ίδιο θέμα
Παράθυρο να μην πειραχτούν καταθέσεις κάτω των 100.000
Κύπρος: Αναζητώντας την αποδεκτή φόρμουλα