Ηλεκτρονική Έκδοση

Υποχωρήσεις υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων

Κύπρος: Αναζητώντας την αποδεκτή φόρμουλα

IFF: Κακή απόφαση ο φόρος επί των τραπεζικών καταθέσεων

Τελευταία ενημέρωση:

Σε πλήρη εξέλιξη οι διαβουλεύσεις εντός και εκτός Κύπρου προκειμένου να υπάρξει οριστική απόφαση για το θέμα του κουρέματος των καταθέσεων καθώς σήμερα το απόγευμα η Βουλή θα συζητήσει το επίμαχο νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Το Eurogroup-μετά τις έντονες αντιδράσεις- με τη χθεσινή του απόφαση έδωσε περιθώρια ευελιξίας για να μην πειραχθούν καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και έτσι σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters το αναθεωρημένο σχέδιο που θα τεθεί στη ψηφοφορία προβλέπει μηδενική φορολόγηση για καταθέσεις έως 20.000 ευρώ, φορολόγηση με συντελεστή 6,75% για καταθέσεις άνω των 20.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ και 9,9% για καταθέσεις άνω των 100.000. Όμως «η ζημιά φαίνεται να έχει γίνει», εκτιμά το IIF. Κλειστά σήμερα και αύριο τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών σε Κύπρο και Ελλάδα. Κλειστό και το κυπριακό χρηματιστήριο.

Συνέρχεται σήμερα στις 11.00 το πρωί, η Επιτροπή Οικονομικών της Κυπριακής Βουλής για να συζητήσει το νέο κείμενο νόμου για το κούρεμα των καταθέσεων ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα του Eurogroup για εξεύρεση €5,8 δισ. ευρώ ενώ στις 6 το απόγευμα πραγματοποιείται η κρίσιμη συνεδρίαση της ολομέλειας της  Βουλής για να συζητήσει το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Μεγαλύτερη ευελιξία στο χειρισμό της επιβολής του κουρέματος των καταθέσεων, αποφάσισε να δώσει μετά από έκτακτη τηλεδιάσκεψη που είχε χθες βράδυ το Eurogroup. Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του enet στη Λευκωσία Μανώλης Καλατζής, πηγές ανέφεραν ότι συνεχιζόταν η προσπάθεια στο Υπουργείο Οικονομικών  για να εξευρεθεί η κατάλληλη και δικαιότερη φόρμουλα που να καταλήγει στη συγκέντρωση του ποσού ύψους 5,8 δισ.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνικές επαφές με αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων ανάμεσα στους οποίους ο ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Σήμερα αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και νέα συνομιλία με την  Άγκελα Μέρκελ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Χρίστος Στυλιανίδης, ανέφερε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η απόφαση του Eurogroup δεν θα περάσει από την Κυπριακή Βουλή.
 
Κλειστές παραμένουν οι τράπεζες στην Κύπρο, σήμερα και αύριο, λόγω τραπεζικής αργίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.
Στο μεταξύ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνεδριάζει για να αποφασίσει κατά πόσον το Χρηματιστήριο της Κύπρου θα παραμείνει κλειστό λόγω των έκτακτων τραπεζικών αργιών.
 
Η νέα απόφαση του Eurogroup
 
Την άποψη ότι οι μικροκαταθέτες πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο από τους μεγάλους εξέφρασε σε γραπτή δήλωσή του-μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης- ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ.  
 
"Το Γιούρογκρούπ επαναβεβαιώνει τη σημασία για πλήρη διασφάλιση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ" ανέφερε ο Γιερούν Ντεϊσελμπλούμ, υπογραμμίζοντας ότι οι κυπριακές αρχές θα εισάγουν μεγαλύτερη προοδευτικότητα στο εφάπαξ μέτρο σε σχέση με τα όσα συμφωνήθηκαν στις 16 Μαρτίου υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη στοχευμένη μείωση της οικονομικής βοήθειας και κατ΄ επέκταση δεν θα επηρεάσει το συνολικό ποσό της οικονομικής βοήθειας που ανέρχεται σε 10 δις ευρώ.
 
Με τη νέα απόφασή του, το Γιουρογκρούπ καλεί για τη λήψη άμεσης απόφασης από τις κυπριακές αρχές και τη Βουλή με στόχο την ταχίστη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων ενώ τονίζει ότι τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης είναι έτοιμα να ενισχύσουν την Κύπρο στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες επί τη βάσει του συμφωνημένου προγράμματος προσαρμογής.
 
Στουρνάρας: Αποφασίστηκε να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία
 
"Αποφασίστηκε να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στην Κύπρο προκειμένου να εξοικονομήσουν το ποσό που απαιτείται, οπότε η Κύπρος θα αποφασίσει τι είδους φόρο θα βάλει" ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά το τέλος του Eurogroup. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποκτήσει το ενεργητικό και το παθητικό των κυπριακών καταστημάτων που βρίσκονται στη χώρα.
 
"Τα καταστήματα αυτά θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με την απόφαση των κυπριακών αρχών και εκ περισσού λέω ότι όλα τα άλλα καταστήματα ελληνικών ή ξένων τραπεζών στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν κανονικότατά", πρόσθεσε ο υπουργός.
 
 
IFF: Κακή απόφαση ο φόρος επί των τραπεζικών καταθέσεων
 
"Κακή απόφαση", που υπονομεύει το τραπεζικό σύστημα της ΕΕ, χαρακτήρισε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) το φόρο επί των τραπεζικών καταθέσεων που επιβλήθηκε στην Κύπρο ως μέρος μιας διεθνούς διάσωσης της χώρας. "Πιστεύουμε ότι είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι οι ηγέτες της παγκόσμιας οικονομίας, που περιλαμβάνουν την τρόικα και την ηγεσία του Γιούρογκρουπ, πήραν μια κακή απόφαση", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ανώτερος αξιωματούχος του IFF Hung Tran.
 
"Ακόμα κι αν η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα, ο τρόπος που οι ηγέτες της Ευρώπης και της τρόικας αντιμετώπισαν το πρόβλημα, έθεσαν ένα πολύ κακό προηγούμενο... υπομόνευσαν την ιερότητα των ασφαλισμένων καταθέσεων», είπε, μέσω τηλεφώνου. «Η ζημιά φαίνεται να έχει γίνει" και η απόφαση, που ανακοινώθηκε το Σαββατοκύριακο, παραβίασε την εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ελάχιστη εγγύηση στις τραπεζικές καταθέσεις στην ΕΕ των "27", είπε ο κ. Tran, ο πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του IIF, το οποίο εκπροσωπεί πάνω από 450 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε περισσότερες από 70 χώρες.
 
"Και αυτό υπονομεύει την αξιοπιστία ενός τέτοιου συστήματος εγγυήσεων των καταθέσεων στο μέλλον", καθιστώντας πιο δύσκολη τη χρήση ενός τέτοιου εργαλείου για σταθεροποίηση του τραπεζικού πανικού και της τραπεζικής κρίσης, πρόσθεσε."Η αρχή αυτή θα πρέπει να ενισχυθεί και να αποκατασταθεί με κάποιο τρόπο", σημείωσε. Ο κ. Tran σημείωσε ότι το σχέδιο της Κύπρου είχε ήδη αρνητικό αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τροφοδότησε τις ανησυχίες για νέα προβλήματα στις τράπεζες και σε άλλες αδύναμες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης
 
Ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, προειδοποίησε την κυπριακή κυβέρνηση σχετικά με τη χαλάρωση του σχεδίου διάσωσης, λέγοντας ότι θα αποβεί εις βάρος της Κύπρου. "Το ερώτημα εάν η Κύπρος πρέπει να πληρώσει τα έξοδα για τη σταθεροποίηση της χώρας και των τραπεζών της, είναι αποκλειστική ευθύνη της κυπριακής κυβέρνησης. Αλλά στο τέλος, πρέπει να υπάρχει συμβολή της Κύπρου σε ποσό ισοδύναμο με αυτό που επιτεύχθηκε στη συμφωνία το βράδυ της Παρασκευής" διαμήνυσε ο Κ. Ρέγκλινγκ μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild.
 
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Τρόικα
Κύπρος
Για το ίδιο θέμα
Εκτός Χ.Α. προσωρινά οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου και της CPB
Plan B για την Κύπρο
Μοσκοβισί: Ομόφωνη η νέα απόφαση για την Κύπρο
Αναστασιάδης: Η Βουλή θα καταψηφίσει το κούρεμα
Live blogging: ΟΧΙ από την κυπριακή Βουλή
Συνεχείς οι διαβεβαιώσεις για τους έλληνες καταθέτες
Παράθυρο να μην πειραχτούν καταθέσεις κάτω των 100.000
Δύσκολη, επώδυνη, αλλά αναγκαία λύση το «κούρεμα»
Κλειστές οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα έως την Τετάρτη
ΗΠΑ: Παρακολουθούμε στενά την Κύπρο