Έντυπη Έκδοση

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Ο ΓΚΙΚΑΣ ΜΑΝΑΛΗΣ

Λευκός καπνός στην ΕΡΤ

Τεχνοκράτης, καλό παιδί, με σφραγίδα Νότη Μηταράκη. Κάπως έτσι θα μπορούσε κανείς να περιγράψει με λίγες λέξεις το νέο διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ, Γκίκα Μάναλη.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, έτσι και καταγράψουμε αναλυτικά το βιογραφικό του, δεν μας φτάνει ο χώρος όλος της παρούσας σελίδας. Τριάντα δύο χρόνια είναι ο άνθρωπος στο χρηματοοικονομικό κουρμπέτι, ασχέτως αν δεν κατείχε έως τώρα θέσεις ιδιαιτέρως προβεβλημένες. Το κατάφερε πλέον με τη μία, καθώς κληρονόμησε την «ηλεκτρική καρέκλα» της ΕΡΤ από τον παραιτηθέντα Νίκο Σίμο. Για να δούμε αν θα αποδειχθεί καλός ή κακός αγωγός του ηλεκτρισμού...

Ο Γκίκας Μάναλης σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, μετεκπαιδεύτηκε στο University of Sheffield σε θέματα Money, Banking & Finance, και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στα χρηματοοικονομικά από το City University του Λονδίνου, από το οποίο κέρδισε και βραβείο Ερευνας. Αυτή η ερευνητική του κλίση είναι πιθανό να του φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμη στην ΕΡΤ, όταν θα ψάχνει να ανακαλύψει κάποιους εξαφανισμένους «μονιμάδες» που δεν περνούν ούτε για «καλημέρα» από το Ραδιομέγαρο.

Από το 1981 ώς το 1999 ο νέος διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα, στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών & Στρατηγικού Σχεδιασμού και στη Διεύθυνση Διαχείρισης Διαθεσίμων και Χρηματαγοράς. Από το 1999 ώς το 2000 κατείχε θέση διευθύνοντος συμβούλου σε ΑΧΕΠΕΥ (που 'ναι εκείνες οι ωραίες εποχές, να μας δώσει κάνα «σιγουράκι»...), ενώ τον Ιούλιο του 2000 προσχώρησε στον όμιλο της ΕΧΑΕ.

Εκεί ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή εταιρικών λειτουργιών και έφερε εις πέρας μια σειρά από σημαντικά έργα του ομίλου. Την περίοδο 2000-2006 εργάστηκε στη θέση του γενικού διευθυντή λειτουργιών αγοράς και από τον Οκτώβριο του 2010 ώς τον Απρίλιο του 2012 ήταν αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Από τον Οκτώβριο του 2011 κατείχε τη θέση του οικονομικού διευθυντή στη First Business Bank του ομίλου Ρέστη, ενώ παράλληλα ήταν μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων στο ΤΑΙΠΕΔ.

«Γαλάζιο» παιδί

Και πάμε τώρα στα ντεσού. Οπως λέει η πιάτσα, ο νέος διευθύνων σύμβουλος είναι γέννημα θρέμμα Νεοδημοκράτης, αλλά δεν καθοδηγείται από ιδεολογικές αγκυλώσεις. Η επαφή του με την πολιτική ηγεσία είναι ο Νότης Μηταράκης, με την τοποθέτησή του στην ΕΡΤ να προσθέτει έναν πόντο στο ενεργητικό του υφυπουργού Ανάπτυξης. Η εμπειρία του Γκίκα Μάναλη στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων είναι μεγάλη και είναι από τους λίγους ανθρώπους της αγοράς που θα μπορούσαν να κατανοήσουν το κουβάρι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Αλλο η κατανόηση, βέβαια, κι άλλο το ξετύλιγμα, που, όπως έχει αποδείξει και το ηρωικό παρελθόν του Ραδιομεγάρου, δεν πρόκειται για αστεία υπόθεση. Απλώς, δεν θα είναι και τόσο εύκολο να φάει δούλεμα από τους τσάκαλους της Αγίας Παρασκευής. Μην ξεχνάμε, τέλος, τις σφοδρές αντιπαραθέσεις στο Δ.Σ. της εταιρείας, που θα χρειαστούν, εκτός από διοικητικές, και διπλωματικές ικανότητες για να καταλαγιάσουν...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Media