Έντυπη Έκδοση

Η «περεστρόικα» της ρωσικής Ορθοδοξίας

Με την εκλογή Κυρίλλου στον θρόνο της Ρωσικής Εκκλησίας πολλοί μίλησαν για την έναρξη μιας εποχής μεταρρυθμίσεων, την ονόμασαν μάλιστα και «περεστρόικα» της συντηρητικής ρωσικής Ορθοδοξίας.

Η τοποθέτηση σχετικά νεαρών στελεχών από το περιβάλλον του νέου πατριάρχη σε κορυφαία εκκλησιαστικά πόστα ήταν το πρώτο σημάδι και οι ανανεωτικές ιδέες «σκάνε» τώρα η μία μετά την άλλη. Ο πρωθιερέας Βσέβολοντ Τσάπλιν, που ανέλαβε τις σχέσεις της Εκκλησίας με την κοινωνία, πρότεινε να ακολουθηθεί το παράδειγμα των καθολικών, που προσπαθούν να ανταγωνιστούν τα νυχτερινά κλαμπ της Μόσχας, δημιουργώντας ένα «νυχτερινό πολιτιστικό ίδρυμα», διανυκτερεύουσες χριστιανικές λέσχες, όπου οι νέοι μπορούν «χωρίς βότκα και στριπτίζ» να συναντηθούν, να παρακολουθήσουν κινηματογραφικές ταινίες, να συζητήσουν ώς αργά, ακόμη κι ώς τις πρώτες πρωινές ώρες, ν' ακούσουν διαλέξεις, μουσική, να ανταλλάξουν βιβλία κ.ο.κ.

Βέβαια, λέει ο πατέρας Βσέβολοντ, δεν πρέπει η Εκκλησία να χάσει την ουσία της από τις νέες μορφές κηρύγματος και να μετατραπεί σε χώρο όπου οι άνθρωποι έρχονται για να χαλαρώσουν, αλλά να παραμείνει τόπος κοινής προσευχής και να γίνει πραγματικά λαϊκή και δημοφιλής. Ο αξιωματούχος της ρωσικής Εκκλησίας επέκρινε πολλά ΜΜΕ, που παρουσιάζονται ως χριστιανικά και ασχολούνται μόνο με το μήκος της φούστας ή με το πώς βάφονται τα αβγά, ενώ θα έπρεπε «να αγγίζουν την ουσία, δηλαδή τι θα γίνει μετά θάνατον, αλλά στους ανθρώπους αυτό δεν αρέσει, τους είναι πιο ευχάριστα τα αβγά και οι φούστες, γιατί προσπαθούν να αποφύγουν τις αιώνιες ερωτήσεις, να κρυφτούν απ' τη συνείδησή τους».

Τις «ψαγμένες» ιδέες για μια νέα προσέγγιση της επαφής με την κοινωνία στήριξε και ο νέος αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις της ρωσικής Εκκλησίας, ο επίσκοπος Ιλαρίων, ο οποίος κάλεσε τους ορθόδοξους κήρυκες να κινούνται άνετα στις ντισκοτέκ και τις συναυλίες ροκ, εκεί όπου συχνάζουν οι νέοι κι ας είναι ασυνήθιστο να εμφανίζονται εκεί άνδρες με ράσα. Μάλιστα ο Ιλαρίωνας επικαλέστηκε το παράδειγμα τού ίδιου του πατριάρχη Κύριλλου, ο οποίος είχε χαιρετίσει τη συναυλία του δημοφιλούς ρωσικού συγκροτήματος DDT στο Κίεβο πέρυσι, με την παλιά του ιδιότητα τού Νο 2 και «υπουργού Εξωτερικών» της ρωσικής Εκκλησίας, όταν γιορτάζονταν εκεί τα 1.020 χρόνια από τη βάπτιση των Ρώσων.

Οι σκέψεις αυτές, όπως και οι προτάσεις να ενισχυθούν οι λέσχες ενδιαφερόντων στις ενορίες και να δοθεί έμφαση στον υγιεινό τρόπο ζωής, τον αθλητισμό και τη συντήρηση παλαιών εκκλησιών με τη βοήθεια νέων, τόσο κατά τη σχολική περίοδο όσο και στις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, χάρισε πολλά πρωτοσέλιδα στους μεταρρυθμιστές της ρωσικής Εκκλησίας, αν και πολλά ειρωνικά σχόλια στα ΜΜΕ τούς καλούν να θυμηθούν πού κατέληξε η «περεστρόικα» της Σοβιετικής Ενωσης για το Κομμουνιστικό Κόμμα και το σύστημά του.

Οι αξιωματούχοι της ρωσικής Ορθοδοξίας επιτέθηκαν και στο πλέον μακρόχρονο διεθνώς τηλεοπτικό ριάλιτι, το «Ντομ-2» (= σπίτι), που παίζεται αδιάκοπα από την άνοιξη του 2004, ζητώντας να απαγορευτεί, καθώς έχουν περάσει από τις κάμερές του ήδη αρκετοί εγκληματίες, βιαστές και απατεώνες, ενώ δύο πρώην παίκτες έχουν σκοτωθεί υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Αυτά τα προωθημένα ακούν και οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων «παραδοσιακών» θρησκευμάτων της Ρωσίας, όπως ο πρόεδρος της Τσετσενίας Αχμάντ Καντίροφ, ο οποίος πρότεινε πασχαλιάτικα να θεσμοθετηθεί η πολυγαμία ειδικά για τους μουσουλμάνους της Δημοκρατίας του, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η λειψανδρία λόγω των πολύχρονων συγκρούσεων στην περιοχή. Μήπως η πολυγαμία κάνει και για την οικονομική κρίση;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Στη στήλη
Γεύση από Μόσχα