Έντυπη Έκδοση

ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΥΕΛΠΙΣΤΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ

Ηρθε για να πάρει και όχι για να δώσει η SAP

Τι είπε στην «Ε» ο εκπρόσωπος Τύπου

Δουλειές με το Δημόσιο και εκπαίδευση ταλέντων στις νέες τεχνολογίες ήταν ο «θησαυρός» από τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου με τον CEO της SAP, Jim Hagemann Snabe.

Χαμόγελα Σαμαρά - Jim Hagemann Snabe χθες στο Μαξίμου Χαμόγελα Σαμαρά - Jim Hagemann Snabe χθες στο Μαξίμου Η «Ε» επικοινώνησε με τα κεντρικά της SAP στο Walldorf της Γερμανίας και ρώτησε για τις επικείμενες επενδύσεις που σχεδιάζει στην Ελλάδα, όπου δραστηριοποιείται από το 1994. Ο υπεύθυνος στο τμήμα Government Relations της SAP, Αντρέας Τέγκε, δήλωσε ότι προκειμένου να καλύψει η SAP την αγορά της Ελλάδας ενίσχυσε πρόσφατα το management του υπάρχοντος γραφείου ώστε να παρέχει καθοδήγηση στη Νότια Ευρώπη. Ο κ. Τέγκε μας είπε ότι η SAP πιστεύει πως παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, υπάρχουν μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης και το λογισμικό μπορεί να παίξει μείζονα ρόλο στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της χώρας, ιδίως στο δημόσιο τομέα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον Κρίστοφ Λίντκε, αντιπρόεδρο στο τμήμα Global Media Relations της SAP, αυτός μας είπε ότι δεν υπάρχουν κεντρικά γραφεία (headquarters) Νοτίου Ευρώπης. «Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για headquarters». Η σωστότερη λέξη είναι «γραφείο» (office) και η ιδέα είναι η επέκταση του υπάρχοντος γραφείου, ώστε αυτό να λειτουργήσει σαν περιφερειακός κόμβος (regional hub), μας είπε ο κ. Λίντκε, συμπληρώνοντας ότι «δεν ξέρουμε ακόμα τι έκταση θα έχει».

Η SAP σκοπεύει το επόμενο τρίμηνο να εισαγάγει στην Ελλάδα την πλατφόρμα Ε-learning Academy Cube, που προσφέρει προηγμένη εκπαίδευση σε νέους που ψάχνουν εργασία, ανέφερε ο κ. Τέγκε. Η πλατφόρμα επιτρέπει σε διάφορες κατηγορίες πανεπιστημιακών αποφοίτων να αποκτήσουν τις ειδικές δεξιότητες πληροφορικής που οι εργοδότες αναζητούν. Η πλατφόρμα, σύμφωνα με τον κ. Τέγκε, έχει στόχο να εξοπλίσει 100.000 ταλαντούχους νέους με τις δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες στους κλάδους ΙΤ και software engineering.

Ο κ. Λίντκε με τη σειρά του ανέφερε πως η εταιρεία θέλει να εκπαιδεύσει νέους μέσω του προγράμματος Academy Cube, καθώς η SAP ενδιαφέρεται να προσελκύσει μέσω της καινοτομίας περισσότερες επιχειρήσεις. Οπως μας είπε, στην Ελλάδα υπάρχει υψηλή ανεργία και η εκπαίδευση νέων θα βοηθούσε στην αντιμετώπισή της. Στην παρατήρησή μας, ότι τα παραπάνω δεν μοιάζουν για παραγωγική επένδυση αλλά περισσότερο για αναβάθμιση του management, ο συνομιλητής μας συμφώνησε και εξήγησε πως η εταιρεία εστιάζει σε συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Σχέδια της εταιρείας

Τον ρωτήσαμε αν θα υπάρξει ανάμιξη της SAP με το Δημόσιο και είπε ότι αυτό είναι στα σχέδια της εταιρείας. Ανέφερε το παράδειγμα των φορολογικών υπηρεσιών που στην Ελλάδα δεν είναι αποτελεσματικές. Η χρήση εξελιγμένου λογισμικού, όπως είπε, μικραίνει το κόστος των υπηρεσιών και ταυτόχρονα τις βελτιώνει. Σ' αυτό το σημείο, συμπλήρωσε ότι η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού πάνω σε ένα νέο τεχνολογικό σύστημα δεν σημαίνει ότι θα κοπούν δουλειές στο δημόσιο τομέα.

Η χθεσινή συνάντηση στο Μαξίμου ήταν άλλη μια προσπάθεια απ' αυτές που καταβάλλει η κυβέρνηση για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ο CEO της SAP δήλωσε πολύ εντυπωσιασμένος με την πρόοδο που σημειώνει η Ελλάδα. «Οντας ο μεγαλύτερος παγκόσμιος προμηθευτής λογισμικού, είμαστε εδώ να επενδύσουμε και να επιταχύνουμε τη διαδικασία της αύξησης της καινοτομίας και της ανάπτυξης», ήταν τα λόγια του κ. Snabe όπως παρατέθηκαν στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κ. Αντώνη Σαμαρά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Δημόσιος Τομέας
Επενδύσεις