Έντυπη Έκδοση

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΦΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΙΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΕ ΧΑΔΙΑ

Εδώ τα καλά... συγχωροχάρτια

Σε πάνω από δέκα περιπτώσεις από το 2000 η ΔΕΕ ανέτρεψε τις αρχικές αποφάσεις

Της ανατροπής το κάγκελο συμβαίνει διαχρονικά με τις αποφάσεις της Δικαστικής Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, που μοιράζει με ευκολία συγχωροχάρτια, διαγράφοντας πρωτόδικες ποινές.Ετσι, δεν αποτελεί έκπληξη η μείωση από έξι αγωνιστικές σε μία της ποινής που επιβλήθηκε αρχικώς στον Δημήτρη Σαλπιγγίδη για τη μούντζα σε βοηθό διαιτητή.

Η περίπτωση της κουτουλιάς του Ζε Ελίας το 2001 ήταν από τις πλέον κραυγαλέες Η περίπτωση της κουτουλιάς του Ζε Ελίας το 2001 ήταν από τις πλέον κραυγαλέες Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στο «αμαρτωλό» ελληνικό πρωτάθλημα ακόμα και τίτλος έχει κριθεί με απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων.

Κάνοντας μια αναδρομή μετά το 2000, οι αποφάσεις της ΔΕΕ που ανέτρεψαν τις πρωτόδικες και πολυσυζητήθηκαν είναι οι ακόλουθες:

* Τον Ιούλιο του 2000 ο Στολτίδης τιμωρήθηκε με εξάμηνο αποκλεισμό από κάθε αγωνιστική υποχρέωση του Ηρακλή, επειδή υπήρξε η πληροφορία ότι είχε υπογράψει στην ΑΕΚ. Ο ποδοσφαιριστής δικαιώθηκε στην έφεση, η συγκεκριμένη ποινή διαγράφηκε, αλλά πόνεσε στην τσέπη πληρώνοντας πρόστιμο 1 εκατ. δρχ.

* Τον Νοέμβριο του 2001 στον αγώνα Ολυμπιακός - Ξάνθη ο Βραζιλιάνος μέσος Ζε Ελίας σε μία διακοπή έριξε κουτουλιά στον Ζωγραφάκη και σε πρώτο βαθμό έπεσε καμπάνα πέντε αγωνιστικών. Ο «ερυθρόλευκος» ποδοσφαιριστής ζήτησε συγγνώμη, η ποινή του από τη ΔΕΕ μειώθηκε σε μία αγωνιστική και έπαιξε κανονικά στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό που ακολουθούσε.

* Τον Ιανουάριο του 2006 το παιχνίδι Πανιώνιος - Ολυμπιακός σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια πριν από την έναρξή του. Οι δύο ομάδες μηδενίστηκαν, επιβλήθηκε ποινή 4 αγωνιστικών χωρίς θεατές, ενώ αφαιρέθηκαν και 3 βαθμοί. Η ΔΕΕ αποφάσισε την επανάληψη του αγώνα (που δεν ξεκίνησε ποτέ το βράδυ των επεισοδίων) και εξαφάνισε τις άλλες ποινές.

* Τον Μάρτιο του 2008 η Π.Ε. της Super League αποφάσισε την επανάληψη του αγώνα Καλαμαριά - Ολυμπιακός εξαιτίας της συμμετοχής του ποδοσφαιριστή Βάλνερ. Η ΔΕΕ κατακύρωσε όμως τον αγώνα στους φιλοξενούμενους και αφαίρεσε ένα βαθμό από τον Απόλλωνα θεωρώντας αντικανονική τη συμμετοχή του Βάλνερ, στον οποίο είχε εκδώσει δελτίο η ΕΠΟ! Με αυτή την απόφαση ο Ολυμπιακός πήρε τον τίτλο μέσα από τα χέρια της ΑΕΚ.

* Τον Δεκέμβριο του 2010 ο Παναθηναϊκός τιμωρήθηκε ως υπότροπος για εκτεταμένα επεισόδια με πρόστιμο 82.500 ευρώ και μία αγωνιστική. Η Επιτροπή Εφέσεων μετέτρεψε τα εκτεταμένα σε μεμονωμένα επεισόδια και η ποινή της αγωνιστικής έπεσε.

* Τον Φεβρουάριο του 2011 ο Μιραλάς τιμωρήθηκε με 2 αγωνιστικές για «βίαιη απώθηση αντιπάλου» (Βλάνταν Ιβιτς) στον αγώνα Κυπέλλου του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ. Ανήμερα του αγώνα πρωταθλήματος με τον Αρη, η ΔΕΕ μείωσε την ποινή σε μία αγωνιστική και ο Βέλγος επιθετικός έπαιξε κανονικά!

* Τον Αύγουστο του 2011 ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα τιμωρήθηκαν σε πρώτο βαθμό με υποβιβασμό για το σκάνδαλο με τους «στημένους αγώνες». Μπέος και Ψωμιάδης τιμωρήθηκαν με ισόβιο αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο. Η ΔΕΕ διατήρησε την ποινή στους δύο παράγοντες και μετέτρεψε την ποινή των ομάδων σε αφαίρεση βαθμών. Δέκα από τον Ολυμπιακό Βόλου και οκτώ από την Καβάλα!

* Τον Οκτώβριο του 2011 η Παναχαϊκή τιμωρήθηκε με υποβιβασμό για δωροδοκία του Ολυμπιακού Χερσονήσου στο μεταξύ τους παιχνίδι μέσω του πρώην γενικού αρχηγού των Πατρινών Πέτρου Σταθάκη. Στην έφεση η Παναχαϊκή τιμωρήθηκε με αφαίρεση 5 βαθμών.

* Τον Οκτώβριο του 2011 ο Αστέρας Τρίπολης τιμωρήθηκε με υποβιβασμό για τα «στημένα ματς» και ο Γιώργος Μποροβήλος με τριετή αποκλεισμό. Οι Αρκάδες «καθάρισαν» με την έφεση, καθώς αθωώθηκαν.

* Τον Νοέμβριο του 2011 ο Αγροτικός Αστέρας τιμωρείται με υποβιβασμό, επειδή κρίθηκε ότι οι αγώνες του με την Καβάλα ήταν «στημένοι». Η ΔΕΕ της ΕΠΟ αθώωσε τον Αστέρα και τον πρόεδρό του Κωνσταντίνο Ριαβόγλου, επειδή όταν έγιναν τα ματς, το αδίκημα αυτό δεν προβλεπόταν στον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ! Αυτή κι αν ήταν απόφαση-μύθος...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ποδόσφαιρο
ΕΠΟ
Αθλητική Δικαιοσύνη