Έντυπη Έκδοση

21.000 - 26.000 ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΚΟΥΒΑΛΑ ΚΑΘΕ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑ ΠΑΝΩ ΤΟΥ

Το χρήμα είναι πάντα βρόμικο

«Πλυντήρια... και σκάφες», «ξέπλυμα» και «βρόμικο χρήμα» κυριαρχούν στις συζητήσεις των ημερών. Εάν όμως πιστεύετε ότι το «βρόμικο χρήμα» ξεκουράζεται αποκλειστικά στους φορολογικούς παραδείσους, κάνετε λάθος και δεν έχετε παρά να ανοίξετε το πορτοφόλι σας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι μετά θα θέλετε να πλύνετε τα χέρια σας.

Εξαιρούνται τα δεκάευρα της φωτογραφίας... Εξαιρούνται τα δεκάευρα της φωτογραφίας... Οι Ευρωπαίοι σε ποσοστό περίπου 60% πιστεύουν ότι κέρματα και χαρτονομίσματα είναι τα πιο βρόμικα από τα αντικείμενα που πιάνουν καθημερινά τα χέρια τους - πολύ πιο βρόμικα από τα πόμολα στις πόρτες δημόσιων κτηρίων ή χώρων, από τα κουμπιά των αυτόματων πωλητών και των ΑΤΜ και από τα βιβλία της δανειστικής βιβλιοθήκης.

Αυτό ακριβώς υποδεικνύει πρόσφατη έρευνα, που διεξήχθη για λογαριασμό της Mastercard, με συμμετέχοντες από 15 ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιοποιήθηκαν στις 25 Μαρτίου, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 83% πιστεύουν ότι τα χρήματα είναι... «μολυσμένα» με πολλά μικρόβια. Και έχουν δίκιο. Το Δεκέμβριο του 2012, ερευνητική ομάδα της Οξφόρδης έβαλε στο μικροσκόπιο χιλιάδες ευρωπαϊκά χαρτονομίσματα και διαπιστώθηκε ότι ένα «μέσο» χαρτονόμισμα κουβαλά στην επιφάνειά του από 21.000 έως και 26.000 βακτήρια.

«Η πεποίθηση... για το βρόμικο χρώμα του χρήματος δεν είναι λανθασμένη» είπε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Ιαν Τόμσον, υποστηρίζοντας ότι τα 26.000 βακτήρια ενός χαρτονομίσματος «είναι αρκετά για να μας προκαλέσουν μόλυνση ή να μεταδώσουν ασθένεια». Ακόμη και τα χαρτονομίσματα που μόλις έχουν κοπεί «κουβαλούν» τουλάχιστον 21.000 βακτηρίδια στην επιφάνειά τους. «Είναι πραγματικά τόσο συγκλονιστικό στην απλότητά του», είπε ο Τόμσον- «τα χαρτονομίσματα αλλάζουν χιλιάδες διαφορετικά χέρια, αναπόφευκτα λοιπόν έχουν πάνω τους χιλιάδες παθογόνους οργανισμούς».

Σε όσους... υποπτεύονται «δάκτυλο» της Mastercard πίσω από την έρευνα, επειδή «επιθυμεί να προωθήσει το πλαστικό χρήμα», εκπρόσωποι της εταιρείας σπεύδουν να μας θυμίσουν παλαιότερες ανεξάρτητες έρευνες, με ίδια ή ακόμη πιο ανησυχητικά αποτελέσματα. Ξεχωρίζει έρευνα του 2002, που δημοσιεύθηκε στο «Southern Medical Journal» και υποστηρίζει ότι το 80% των κερμάτων που έχουμε στις τσέπες μας μπορούν να «αρρωστήσουν» έναν άνθρωπο με πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

(ΠΗΓΕΣ: WWW.CNN.COM, WWW.SCIENCE-PROJECTS.COM)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες