Έντυπη Έκδοση

Γενέθλια τέχνης της Γκιόκο Ονο

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ δεν είναι παρά η χήρα του Λένον και, πιθανόν, η γυναίκα που χώρισε τους Μπιτλς. Μια εκκεντρική, πεισματάρα και διαβολική γυναίκα, που συνήθιζε να κρύβεται πίσω από ένα ζευγάρι μαύρα γυαλιά. Εντούτοις η 80χρονη πια Γιόκο Ονο, πέρα απ' όλα όσα αφορούν την προσωπικότητά της και την προσωπική της ζωή, θεωρείται μια από τις σημαντικότερες δημιουργούς της avant-garde εικαστικής σκηνής και μια μεγάλη ακτιβίστρια.

Η Schirn Kunsthalle της Φρανκφούρτης θυμάται τα γενέθλιά της και παρουσιάζει μια μεγάλη αναδρομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Γιόκο, που έξι δεκαετίες τώρα δοκιμάζει τα όρια της τέχνης. Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 200 αντικείμενα, ταινίες, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες, σχέδια και κομμάτια κειμένου, καθώς και μια ειδική αίθουσα μουσικής.

Παιδί μιας εύπορης οικογένειας, η Γιόκο Ονο δεν άργησε να εγκαταλείψει το Τόκιο για την Αμερική. Εζησε μοναχικά παιδικά χρόνια, που, όπως υπενθυμίζει διαρκώς, την καθόρισαν. Μοναδικός της σύντροφος αλλά και σύμμαχος στην επιβίωσή της, η φαντασία. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Gakushuin του Τόκιο -ήταν η πρώτη γυναίκα. Στη συνέχεια, πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες να μελετήσει για λίγο σύνθεση και δημιουργική γραφή και ξεκίνησε τη διαδρομή της στην τέχνη τη δεκαετία του '50, ως μέλος του πρωτοποριακού Φλούξους.

«Μια διαδρομή που δεν ήταν παρά ένα ταξίδι ανάμεσα στην τέχνη, τη γλώσσα, τη μουσική και τη φιλοσοφία», συνηθίζει να λέει στις συνεντεύξεις της. Μια προσπάθεια να θυμίσει ότι η τέχνη είναι εδώ για να διακινεί ιδέες και να διεκδικεί την αγάπη και την ειρήνη.

Τα έργα της αμφισβήτησαν ακόμη και την ίδια την τέχνη, προκάλεσαν. Και η ίδια επέμενε να λέει με χιούμορ ότι κάνει «πράγματα που οι άνθρωποι δεν θα τολμούσαν ποτέ».

Οι εκθέσεις της θα συνεχιστούν. Την περιμένουν Δανία, Αυστρία και Ισπανία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά