Έντυπη Έκδοση

Ανεργίτσα και πειναλέων

«Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ σάτιρα έχει μέσα της μια βαθιά μελαγχολία», έλεγε ο Μποστ, ή αλλιώς Χρύσανθος Βοσταντζόγλου ή Μέντης Μποσταντζόγλου. Εφυγε 18 χρόνια πριν, το '95, στα 87 του χρόνια, έχοντας διανύσει μια πορεία γεμάτη λέξεις και εικόνες. Ή, καλύτερα, από ιδιοφυή σκίτσα, από γελοιογραφίες με έντονο σατιρικό και σχολιαστικό ύφος.

Η γελοιογραφική σάτιρα του Μποστ στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο από τα τέλη του 1950 έως το 1980 είναι το θέμα της έκθεσης που φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς. «Ο Μποστ του Τύπου», πιο επίκαιρος από ποτέ, «αφηγείται» την ιστορία μιας Ελλάδας που υποφέρει.

Με επίκεντρο τους θρυλικούς χαρακτήρες του, την καθημαγμένη Μαμά Ελλάδα, την Ανεργίτσα και τον Πειναλέοντα, οι γελοιογραφίες του βρίσκουν τις αναφορές τους στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης. Ο Μποστ υπήρξε στέλεχος της Αριστεράς και ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη· εικονογράφησε βιβλία, έγραψε θεατρικά έργα και πολλά τραγούδια που μελοποίησαν σημαντικοί συνθέτες, ανάμεσά τους ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Σταύρος Ξαρχάκος· ζωγράφιζε, έφτιαχνε γελοιογραφίες.

Μέσα στα χρόνια και μέσα από τις πολλαπλές ιδιότητές του -σκιτσογράφος, κειμενογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ζωγράφος- δημιούργησε ένα εντελώς προσωπικό και αναγνωρίσιμο σατιρικό ύφος, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τη γλώσσα του, τα ανορθόγραφα κείμενα, τη χρήση μεταφορικών εκφράσεων και την εσκεμμένη παραφθορά λέξεων.

Η έκθεση είχε προταθεί και σχεδιαστεί από την ιστορικό τέχνης Μαρία Κοτζαμάνη, που χάθηκε πρόσφατα, και υλοποιείται με την επιμέλεια της Μαρίνας Κοτζαμάνη ως προσφορά στη μνήμη της μητέρας της. Διάρκεια: από τις 5 Απριλίου έως τις 19 Μαΐου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά