Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ «Ε» ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Ανακλήθηκε η άδεια της ΑΓΕΤ για ανακύκλωση στο Αλιβέρι

Δημόσιες αντεγκλήσεις των αρμοδίων και πληροφορίες για παραίτηση του διευθυντή της υπηρεσίας περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Ανακλήθηκε άμεσα χθες η απόφαση με την οποία η ΑΓΕΤ Ηρακλής εξασφάλιζε την άδεια να δημιουργήσει μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης στο Αλιβέρι, έπειτα και από το χθεσινό δημοσίευμα της «Ε».

Στο χώρο του εργοστασίου της, στο Αλιβέρι, η ΑΓΕΤ προγραμμάτιζε να στήσει τη μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης Στο χώρο του εργοστασίου της, στο Αλιβέρι, η ΑΓΕΤ προγραμμάτιζε να στήσει τη μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης Ταυτόχρονα, με τους αρμοδίους να κατηγορούν αλλήλους δημοσίως χθες, πληροφορίες φέρουν υπό παραίτηση το διευθυντή της υπηρεσίας περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που απώλεσε μετά την ανάκληση την κάλυψη των αρμοδίων, εμφανιζόμενος ως ο μόνος εκτεθειμένος.

Την απόφαση για την ανάκληση της άδειας πήρε σε πολιτικό επίπεδο η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις αντιδράσεις κατοίκων και εργαζομένων στην Εύβοια, ύστερα από το δημοσίευμα της «Ε». Το ρεπορτάζ της «Ε» ανέφερε ότι δόθηκε άδεια για μονάδα ανακύκλωσης, ενώ εκκρεμεί εκδίκαση προσφυγής στο ΣτΕ.

Στην ανακοίνωση για ανάκληση της άδειας, αναφέρεται ότι «είναι αδιανόητο η διοίκηση να ενεργεί ερήμην της πολιτικής ηγεσίας για τόσο σοβαρά θέματα. Είναι δε αυτονόητο ότι θα ζητηθούν από τη διοίκηση όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις».

Η ανακοίνωση καταλήγει με τη διαβεβαίωση ότι «όπως αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο, η Περιφέρεια θα σταθεί δίπλα στους εργαζομένους με όλες τις δυνατότητες που της παρέχει ο νόμος».

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν η ΑΓΕΤ Ηρακλής, θυγατρική του γαλλικού πολυεθνικού κολοσσού της Lafarge, ανακοίνωσε στις 26 Μαρτίου ότι κλείνει το εργοστάσιο τσιμέντου στη Χαλκίδα (που λειτουργούσε με διαφορετική ιδιοκτησία από το 1926), στο οποίο εργάζονταν 236 άτομα. Η εταιρεία περιοριζόταν στην άλλη μονάδα στην Εύβοια (Μυλάκι), καθώς και στη μονάδα στο Νομό Μαγνησίας.

Ομως ενώ ανακοίνωσε διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους, εξασφάλισε μέσα σε μία ημέρα (27 Μαρτίου), σε περιφερειακό επίπεδο, την άδεια δημιουργίας μονάδας μηχανικής ανακύκλωσης (RDF) στο άλλο εργοστάσιο της Εύβοιας, στο Μυλάκι Αλιβερίου. Η άδεια δόθηκε, ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση από το ΣτΕ της προσφυγής των κατοίκων του Αλιβερίου κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Το θέμα κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχει συμφωνία που δεν γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στα τσιμέντα και οι κάτοικοι του Αλιβερίου. Σύμφωνα με το βουλευτή, «η άδεια, που δόθηκε αυθημερόν με το κλείσιμο του άλλου εργοστασίου, υπονόμευε ταυτόχρονα τόσο τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής Αλιβερίου για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και των εργαζομένων στα Τσιμέντα Χαλκίδας για την υπεράσπιση της εργασίας τους». Κι αυτό γιατί η μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης θα ανακύκλωνε κατ' αρχήν το μεταλλικό μηχανικό εξοπλισμό του εργοστασίου που είχε κλείσει.

Από περιβαλλοντικής άποψης, πάλι, οι κάτοικοι του Αλιβερίου αντιδρούν στη μηχανική ανακύκλωση γιατί ειδικοί υποστηρίζουν πως το παραγόμενο «κομπόστ» αποτελεί τη χειρότερη δυνατή ποιότητα, αφού μπορεί να περιέχει ξένες ύλες ή και επικίνδυνες ουσίες, όπως λόγου χάρη βαρέα μέταλλα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΑΓΕΤ Ηρακλής