Ηλεκτρονική Έκδοση

Στον Χάρη Γεωργιάδη το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών

Κύπρος: Μίνι ανασχηματισμός μετά τη διαμόρφωση του μνημονίου

Στις Βρυξέλλες αύριο η τρόικα για να ετοιμάσει την έκθεση

Τελευταία ενημέρωση:

Νέος υπουργός Οικονομικών της Κύπρου διορίζεται ο Χάρης Γεωργιάδης. Το υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει η διευθύντρια του υπουργείου Εμπορίου Ζέτα Αιμιλιανίδου. Προηγήθηκε η παραίτηση του Μιχάλη Σαρρή για διευκόλυνση του έργου της Ερευνητικής Επιτροπής. Το μεσημέρι η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως «κλείδωσαν» οι όροι του μνημονίου. Αφού ληφθούν οι εγκρίσεις του Eurogroup και των εθνικών κοινοβουλίων, η Κύπρος θα μπορεί να δανειστεί €10 δισ. με επιτόκιο 2,5% και με περίοδο αποπληρωμής 22 ετών.

Ο Μ.Σαρρής προσερχόμενος στο ρωσικό υπουργείο Οικονομικών Ο Μ.Σαρρής προσερχόμενος στο ρωσικό υπουργείο Οικονομικών Η ορκομωσία των δύο υπουργών θα γίνει στις 9:30 το πρωί της Τετάρτης και θα ακολουθήσει συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου. Την ίδια μέρα, η τρόικα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να ετοιμάσει την έκθεση, που θα συζητηθεί την Πέμπτη στην ομάδα εργασίας του Eurogroup.

Παραίτηση του Μ. Σαρρή

Ο κ. Σαρρής εξήγησε ότι έπρεπε να παραιτηθεί επειδή κατά την έρευνα της αρμόδιας επιτροπής θα εξεταστεί και το διάστημα που ήταν πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο κ. Αναστασιάδης έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Σαρρή και τον ευχαριστεί για τις υπηρεσίες του.

Ήδη από το ταξίδι του Μιχ.Σαρρή στη Μόσχα είχαν κυκλοφορήσει φήμες περί παραίτησης του ιδίου.

Σημειώνεται ότι την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών είχε ζητήσει επίμονα και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Δήλωση Αναστασιάδη για Σαρρή

Σε δήλωσή του για την παραίτηση Σαρρή ο πρόεδρος της Κύπρου αναφέρει:

"Με λύπη μου αποδέχθηκα σήμερα την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Μιχάλη Σαρρή. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Σαρρή για τις πολύτιμες υπηρεσίες του κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.

Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν σήμερα, με σημαντικές επιτυχίες στους επιδιωκόμενους στόχους. Αν είναι, όμως, κάτι που ιδιαίτερα εκτιμώ, αλλά και θέλω να εξαίρω από την πράξη παραίτησης του κ. Σαρρή είναι το υψηλό πολιτικό ήθος και την πολιτική ευαισθησία που επέδειξε. Η απόφαση του κ. Σαρρή να υποβάλει την παραίτηση του, για λόγους πολιτικής ευθιξίας, προκειμένου να διευκολύνει το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής, αποτελεί φαινόμενο μιας νέας νοοτροπίας στα δρώμενα της κυπριακής πολιτικής ζωής.
 
Για άλλη μια φορά θέλω θερμά να ευχαριστήσω τον κ. Σαρρή για την άψογη μεταξύ μας συνεργασία".
 
Έκλεισε η συμφωνία με την τρόικα- Τι προβλέπει το μνημόνιο
 
Ολοκληρώθηκε η συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η περίοδος αποπληρωμής του δανείου των 10 δισεκατομμυρίων θα είναι 22 χρόνια με επιτόκιο 2,5%.
 
Βασικό στοιχείο της νέας συμφωνίας είναι η επέκταση της περιόδου δημοσιονομικής αναπροσαρμογής από το 2016 στο 2018 και η χαλάρωση επιπλέον όρων για περικοπές θέσεων εργασίας. 
 
Όπως ανέφερε ο Χρίστος Στυλιανίδης, η δημοσιονομική αναπροσαρμογή θα είναι πιο ήπια αφού επεκτείνεται στα πέντε αντί τρία χρόνια. 
 
Προκύπτει επίσης διασφάλιση των θέσεων εργασίας των 500 ωρομίσθιων και των εκατοντάδων έκτακτων εκπαιδευτικών με κλιμακωτή συνεισφορά από 0,8% μέχρι το 2% από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. 
 
Απαλείφτηκε επίσης από το μνημόνιο η αξίωση της τρόικας για τη μία ώρα επέκτασης του ωραρίου εκπαιδευτικών και διασφαλίστηκε η πρόσβαση 200 χιλιάδων ατόμων σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για χρονικό διάστημα. 
 
Σε ό,τι αφορά το ταμείο προνοίας της Λαϊκής, οι καταθέσεις του θα μεταφερθούν στην Τράπεζα Κύπρου με στόχο τη διασφάλισή τους. 
 
Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι διασφαλίζεται η αυτονομία στη διαχείριση φυσικού αερίου, καθώς θα έχει την πλήρη διαχείριση η Κυπριακή Δημοκρατία. 
 
Αποφεύχθηκε παράλληλα η φορολογία επί των μερισμάτων που απαιτούσε η τρόικα και διατηρήθηκε το αφορολόγητο εισόδημα στις €19 χιλ. 
 
Η διαδικασία εκποίησης της πρώτης κατοικίας από 24 μήνες επεκτάθηκε στους σε 30 μήνες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. 
 
Ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο μνημόνιο.
 
 
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Οικονομική κρίση
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Κύπρος: Ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση του Μνημονίου - τι πέτυχε η κυβέρνηση
Κύπρος: Oι πρώτες αντιδράσεις για το μνημόνιο
Κύπρος: Χαλαρώνουν οι περιοριστικοί όροι στην κίνηση κεφαλαίων
Προς μερικό ανασχηματισμό ο Αναστασιάδης
Κλείδωσε το μνημόνιο της Κύπρου