Έντυπη Έκδοση

Κάρολ Μπουκέ: «Μαζί σας νιώθω σαν στο σπίτι μου»

Η Γαλλίδα ηθοποιός βραβεύτηκε στο 14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Η Γαλλίδα ηθοποιός Κάρολ Μπουκέ βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο του 14ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, όπου παρέλαβε τιμητικό βραβείο. Με την πρώτη της ταινία, μόλις στα 20 χρόνια της, έγινε «Το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου» στην ομώνυμη ταινία του Λουίς Μπουνιουέλ και κορίτσι του Τζέιμς Μποντ στην ταινία «Για τα μάτια σου μόνο» (1981).

Σε μία σύντομη τελετή, το βράδυ της Παρασκευής στο Γαλλικό Ινστιτούτο, παρέλαβε το βραβείο που της επέδωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ, Γιώργος Λούκος. «Είναι για μας τιμή και αισθανόμαστε μεγάλη χαρά που βρίσκεστε ανάμεσά μας. Εχετε μια ευρωπαϊκή και μεσογειακή κουλτούρα. Παίξατε Φαίδρα και Βερενίκη και αγαπάτε το βιβλίο του Ζαν Πιέρ Βερνάν "Το σύμπαν, οι θεοί, οι άνθρωποι". Ζείτε στο νησί Παντελερία της νότιας Μεσογείου και παράγετε ένα εύγευστο κρασί, το Sang d'Oro για το οποίο έχω ακούσει τα καλύτερα λόγια. Η καριέρα σας μετρά πάνω από 50 ταινίες, έχετε συνεργαστεί με πολλούς σκηνοθέτες, Μπουνιουέλ, Κόπολα, Τεσινέ κ.ά. Αυτό το βραβείο είναι για εσάς», είπε ο Γιώργος Λούκος.

Η Κάρολ Μπουκέ κράτησε το βραβείο στα χέρια της και απέμεινε για λίγο χαμογελαστή και σιωπηλή να το κοιτάζει. Επειτα, απευθυνόμενη στο κοινό, ανέφερε: «Δίνω πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό το βραβείο, πολύ μεγαλύτερη απ' όση νομίζετε. Αναφερθήκατε στη μεσογειακή μου κουλτούρα και καταγωγή. Εδώ, στη χώρα σας, νιώθω να είμαι σπίτι μου, στην πατρίδα μου».

Μετά την απονομή ακολούθησε η προβολή της ταινίας που πρωταγωνιστεί η Κάρολ Μπουκέ, «Travaux, on sait quand ca commence» (2004), παρουσία και της σκηνοθέτιδος Μπριζίτ Ρουάν. Η σκηνοθέτις καλωσόρισε το κοινό στα ελληνικά και, συνεχίζοντας στα γαλλικά, μίλησε για τη συνεργασία της με την ηθοποιό: «Οτι είναι πανέμορφη το βλέπετε, όμως δεν γνωρίζετε ότι η Κάρολ είναι επίσης έξυπνη και έχει χιούμορ. Μπορεί να κατανοεί και να προσεγγίζει τα κείμενα, σαν ένα είδος μηχανής. Δεν φοβάται τίποτα, πηγαίνει μπροστά, εργάζεται πολύ και, πιστέψτε με, αυτό δεν συμβαίνει συχνά με τους Γάλλους ηθοποιούς. Είναι μια ντίβα. Νομίζω ότι ήμασταν ένα πάρα πολύ ωραίο δίδυμο. Και σας εξομολογούμαι ότι στα παρασκήνια οι Κολομβιανοί εργάτες σπρωχνόντουσαν ποιος θα της μιλήσει, ποιος θα της προσφέρει νερό, ποιος θα τη σηκώσει στα χέρια. Την ευχαριστώ».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Κι αυτά...