Έντυπη Έκδοση

ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ - ΚΑΤΣΕΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ

«Κουκουλώνουν 253 εκατ. σε δάνεια ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.»

Εν μέσω κρίσης και με τη στρόφιγγα των τραπεζών ερμητικά κλειστή για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα κόμματα κατάφεραν ακόμη και εντός του δύσκολου 2012 να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Και όχι μόνον αυτό: με τροπολογία που κατέθεσαν τρεις γαλάζιοι βουλευτές και ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., επιχειρούν να «απαλλάξουν» τις διοικήσεις των τραπεζών από τυχόν ποινικές ευθύνες για δάνεια που χορήγησαν στα κόμματα.

Αμηστία σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ κ.λπ.

Μάλιστα, κυβερνητική πηγή αναφέρει στην «Ε» ότι εκτός των κομμάτων, αφορά επίσης ΔΕΚΟ και οργανισμούς δήμων, που κινήθηκαν εκτός του «κανονιστικού πλαισίου» της Τραπέζης της Ελλάδας.

Το θέμα, που αποκτά διαστάσεις σκανδάλου, κατήγγειλαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, και η πρώην υπουργός, Λούκα Κατσέλη.

Η επίμαχη τροπολογία πέρασε στο «παρά πέντε» από τη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Μάλιστα, κανένας από τους παριστάμενους υπουργούς δεν αναφέρθηκε σε αυτή: ούτε ο Κ. Χατζηδάκης ούτε ο Ν. Μηταράκης και παρ' όλα αυτά ψηφίστηκε!

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, μίλησε για σκανδαλώδη κυβερνητική μεθόδευση, μέσω της οποίας επιδιώκεται η ακύρωση της διερεύνησης της τραπεζικής δανειοδότησης του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., που έχει ήδη ξεκινήσει από τους οικονομικούς εισαγγελείς Πεπόνη και Μουζακίτη. Η τροπολογία, κατά τον κ. Παπαδημούλη, «απαλλάσσει τις διοικήσεις τραπεζών που έδωσαν θαλασσοδάνεια σε Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ» και τα δάνεια που έδωσαν «κομματικές διοικήσεις των τραπεζών ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. δεν θα ερευνηθούν ποτέ ποινικά και δεν θα αποδοθούν οι ευθύνες». Σημείωσε, δε, ότι την ώρα που η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως δεν υπάρχουν χρήματα για συντάξεις, μισθούς, παιδεία και υγεία «βρίσκει τρόπους να αθωώνει υπευθύνους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση της «Κοινωνικής Συμφωνίας» της Λούκας Κατσέλη, που κάνει λόγο για «φωτογραφική τροπολογία που ψηφίσθηκε εν κρυπτώ» και σκανδαλώδη απαλλαγή των διοικήσεων τραπεζών, που έδωσαν δάνεια εκατοντάδων εκατ. ευρώ χωρίς ουσιαστικές εγγυήσεις στα πολιτικά κόμματα. Μάλιστα, γίνεται λόγος για ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, καθώς «απαλλάσσει από την ενδεχόμενη δίωξη για απιστία τα μέλη της διοίκησης τραπεζών που έδωσαν δάνεια σε νομικά πρόσωπα, όταν, όπως είναι γνωστό, οι οικονομικοί εισαγγελείς διερευνούν την υπόθεση».

Σε δηλώσεις της στην «Ε» η Λούκα Κατσέλη επεσήμανε ότι «σε μια περίοδο κατά την οποία ο κόσμος δοκιμάζεται και αμφισβητεί τα πάντα, η ψήφιση μιας τέτοιας τροπολογίας από τη Βουλή υπονομεύει ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και των θεσμών» και συνέχισε: «Διακόπτει απότομα το έργο των εισαγγελέων και με μια μονοκονδυλιά απαλλάσσει πάσης ευθύνης όλα τα διευθυντικά στελέχη τραπεζών, που τυχόν παρέβησαν τις βασικές αρχές υπεύθυνου δανεισμού».

Χρωστούν 272 εκατ. ευρώ

Πώς κατάφερναν τα κόμματα να εξασφαλίζουν τραπεζική χρηματοδότηση; Σήμερα χρωστούν περί τα 272 εκατ. ευρώ στις τράπεζες. Χρησιμοποιούν ως εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση των επόμενων ετών, στηριζόμενα όμως στα ποσοστά που είχαν σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Αυτό ακριβώς μπορεί να δημιουργήσει μια τεράστια στρέβλωση: ένα κόμμα θα λάβει υψηλή χρηματοδότηση με βάση ένα υψηλό εκλογικό ποσοστό που εξασφάλισε στο παρελθόν. Για παράδειγμα η κρατική χρηματοδότηση στο ΠΑΣΟΚ θα ακολουθεί τα τελευταία εκλογικά ποσοστά περί το 12% και όχι των προηγουμένων ετών.

Αντίστοιχο είναι και το ψαλίδισμα για τη Ν.Δ., τα ποσοστά της οποίας είναι σημαντικά μικρότερα σε σχέση με το παρελθόν. Ετσι έφτασαν σήμερα τα κόμματα να κουβαλούν τεράστια τραπεζικά βάρη, που είναι δύσκολο να αποπληρώσουν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δάνεια
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Κυβέρνηση