Ηλεκτρονική Έκδοση

Μεγαλειώδης κινητοποίηση υπέρ της ειρήνης στην Κολομβία

Δεκάδες χιλιάδες Κολομβιανοί ντυμένοι στα λευκά και κρατώντας μπαλόνια συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στη Μπογκοτά και σε ολόκληρη τη χώρα εκφράζοντας την υποστήριξή τους στις ειρηνευτικές διαδικασίες που διεξάγει η κυβέρνηση με τους αντάρτες της FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας) στην Αβάνα, ενώ για κάποιους οι κινητοποιήσεις ήταν μήνυμα στήριξης στους μαρξιστές αντάρτες της οργάνωσης και προμήνυμα για την είσοδό τους στην πολιτική.

Το πλήθος φωνάζοντας «θέλουμε ειρήνη» προχώρησε προς την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, την πλατεία Μπολιβάρ, μερικά τετράγωνα μακριά από το σημείο που δολοφονήθηκε ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος Χόρχε Ελεσιέρ Γκαϊτάν στις 9 Απριλίου πριν από 65 χρόνια.

Η πορεία διοργανώθηκε στην επέτειο μνήμης της δολοφονίας του Γκαϊτάν, του αριστερού πολιτικού που δολοφονήθηκε όταν έγινε ξεκάθαρο ότι θα κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές το 1948 και θα πάλευε για τα δικαιώματα των φτωχών. Η δολοφονία του σήμανε το ξέσπασμα ενός κύματος βίας στη χώρα και άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία της FARC.


«Το έθνος εκφράζει την εναντίωσή του στη βία, τη βία που έχει προκαλέσει τόσες πληγές και τόσο πόνο» δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος όταν ενώθηκε με το πλήθος των διαδηλωτών.

Η πορεία, που οργανώθηκε από τους αριστερούς πολιτικούς Ιβάν Σεπέντα και Πιεντάντ Κόρδοβα, είχε σαν στόχο να δείξει ότι υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στη βία και υπέρ της ειρήνης. Ωστόσο, δίχασε το έθνος καθώς πολλοί πιστεύουν ότι η κίνηση αποτελεί εφαλτήριο για την είσοδο της FARC στην πολιτική.

Ο Σάντος αργά τη Δευτέρα κάλεσε το έθνος να απορρίψει αυτούς που αποκαλεί «εχθρούς της ειρήνης» και να συμμετέχει στη σημερινή πορεία για να δείξει την υποστήριξή του στην ιστορική του προσπάθεια να τερματιστούν οι πέντε δεκαετίες αιματοχυσίας με τους αντάρτες.

Η Κολομβία που βρίσκεται σε πόλεμο με τη FARC από το 1964, ξεκίνησε το Νοέμβρη μια, αμφιλεγόμενη για πολλούς, προσπάθεια ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους αντάρτες, με συνομιλίες που διεξάγονται στην Αβάνα της Κούβας.

Οι επικριτές του Σάντος λένε ότι διαπραγματεύεται πίσω από την πλάτη του έθνους και προσφέρει στη FARC ό,τι ζητήσει. Ο τέως πρόεδρος Αλβάρο Ουρίμπε, κάποτε σύμμαχος του Σάντος, κατηγορεί τη FARC ότι θα παρασύρει το έθνος, όπως έχει κάνει και σε προηγούμενες ειρηνευτικές συνομιλίες, και θα γλιτώσει χωρίς να τιμωρηθεί για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει.

Στρατιώτες και θύματα από νάρκες στην πορεία για την ειρήνη Στρατιώτες και θύματα από νάρκες στην πορεία για την ειρήνη «Αυτό το κίνημα δείχνει ότι ο λαός της Κολομβίας είναι απόλυτα ταγμένος υπέρ της ειρήνης» δήλωσε στο Reuters ο διοργανωτής Τσεπέντα «διαπραγματευόμαστε την ειρήνη στην Αβάνα, αλλά η σημερινή κινητοποίηση δείχνει ότι τα πλήθη στηρίζουν τη διαδικασία».

«Γεννηθήκαμε μέσα στη βία, τα παιδιά μου γεννήθηκαν μέσα στη βία» λέει ο 54χρονος Γκουστάβο Ροντρίγκεζ, αγρότης από την επαρχία Τολίμα, καθώς περπατάει προς το ιστορικό κέντρο της Μπογκοτά. «Πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία θα φέρει την ειρήνη. Δεν είναι ότι υποστηρίζουμε τον Σάντος, δεν είναι ότι υποστηρίζουμε τη FARC, είναι ότι ζούμε εν μέσω διασταυρούμενων πυρών».

Οι διαπραγματευτές της κυβέρνησης και των ανταρτών αναζητούν κοινό έδαφος σε μια ατζέντα πέντε σημείων, ξεκινώντας από το ακανθώδες ζήτημα της αγροτικής ανάπτυξης και μεταρρύθμισης. Η κοινωνική ανισότητα στην αχανή αγροτική έκταση της Κολομβίας θεωρείται η ρίζα της σύγκρουσης, με την ιδιοκτησία της γης να βρίσκεται συγκεντρωμένη σε ελάχιστα χέρια.

Η μακροβιότερη αντάρτικη οργάνωση της Λατινικής Αμερικής έχει αφήσει πίσω της δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, έσπειρε χειροβομβίδες σε μεγάλες αγροτικές και ορεινές περιοχές και απομόνωσε οικονομικά δεκάδες πόλεις και χωριά.

Αν και μια 10ετής στρατιωτική επιχείρηση απομόνωσε τους αντάρτες βαθιά μέσα στην αφιλόξενη ενδοχώρα και βοήθησε την ανανέωση της οικονομίας, η FARC, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, εξακολουθεί να έχει ισχυρή παρουσία.

Αρκετές ειρηνευτικές προσπάθειες στην Κολομβία από τη δεκαετία του 1980 έφεραν κάποιες επιτυχίες, με την αποστράτευση μερικών μικρότερων ένοπλων ομάδων. Αλλά η FARC, η μεγαλύτερη αντάρτικη οργάνωση της Λατινικής Αμερικής, επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, λόγω της χρηματοδότησής από τη διακίνηση ναρκωτικών, λένε κάποιοι.

Στις τελευταίες ειρηνευτικές συνομιλίες το 1999-2002, ο πρώην πρόεδρος Αντρές Παστράνα παραχώρησε στη FARC ένα ασφαλές καταφύγιο με έκταση όσο της Ελβετίας για την προώθηση των συνομιλιών. Οι αντάρτες εκμεταλλεύτηκαν την παραχώρηση για να εκπαιδεύσουν μαχητές, κατασκεύασαν περισσότερους από 25 αεροδιαδρόμους και στρατόπεδα ομήρων.

Πηγή:Reuters

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κολομβία