Έντυπη Έκδοση

Το 2015 θα είναι έτοιμο το Μουσείο της Ελεύθερνας

Ηταν να μην αρχίσει να χτίζεται το Μουσείο του Αρχαιολογικού Χώρου Ελεύθερνας, στο Νομό του Ρεθύμνου στην Κρήτη. Η κατασκευή του κοντεύει να φθάσει στα κεραμίδια, ενώ δρομολογείται και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του.

Στο Μουσείο αυτό, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2015, θα παρουσιαστούν αποκλειστικά ευρήματα του χώρου της Ελεύθερνας αν και το κτήριο δεν είναι μέσα στο χώρο (και πώς θα μπορούσε άλλωστε;) ο οποίος εκτείνεται ουσιαστικά μέσα σε μια χαράδρα. Σύμφωνα με το νέο ανασκαφικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε πρόσφατα από το ΚΑΣ, η ανασκαφή θα συνεχιστεί και τα επόμενα πέντε χρόνια (2013-2015) σε δύο τομείς. Τον τομέα του Νεκροταφείου της Ορθής Πέτρας που έχει φέρει πλήθος σημαντικών ευρημάτων και τελεί υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη και έναν ακόμη τομέα που θα ερευνήσει η λέκτορας Βυζαντινής Αρχαιολογίας, δρ Χριστίνα Τσιγωνάκη.

Στόχος της νέας έρευνας θα είναι: να γίνει κατανοητό το πολεοδομικό σύστημα της αρχαίας Ελεύθερνας, να φανεί η ελληνιστική και ρωμαϊκή φάση της κατοίκησης της πόλης και να διαπιστωθεί έως ποιο σημείο κάτω από τα μεταγενέστερα οικοδομήματα συνεχίζεται η γεωμετρική/αρχαϊκή νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας.

Μέχρι τώρα τα ευρήματα στην αρχαία Ελεύθερνα είναι διαφόρων χρονολογικών φάσεων, από τη νεολιθική εποχή ώς τα υστερορωμαϊκά χρόνια. Εχουν εντοπιστεί οικίες με πλακόστρωτους δρόμους, ιερά, ένα τεράστιο λατομείο ασβεστολιθικού πετρώματος, δεκάδες επιγραφές, γλυπτά σε καλή κατάσταση διατήρησης, μεταλλικά σκεύη, γυάλινα αγγεία, ειδώλια και ελεφαντοστέινα αντικείμενα.

Στη νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας έχουν βρεθεί πολύχρυσες ταφές. Τους νεκρούς συνόδευαν χρυσοποίκιλτα υφάσματα και πολύτιμα κοσμήματα. Παραμένει ωστόσο αναπάντητο το ερώτημα: ποιες ήταν οι γυναίκες αριστοκρατικού γένους, που θάφτηκαν στους τρεις πίθους μεταξύ 750 και 650 π.Χ. και οι οποίες, όπως έδειξαν οι τελευταίες έρευνες, είχαν συγγένεια μεταξύ τους, ήταν δηλαδή γιαγιάδες, μητέρες, εγγονές ή θείες;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι