Έντυπη Έκδοση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

Επίγειος ουρανός

Ο Γιώργος Γραμματικάκης δεν ξέφυγε ποτέ από τα όρια της επιστήμης του. Δεν γαργάλησε το κομμάτι εκείνο του αναγνώστη, το οποίο ρέπει προς τη σκανδαλοθηρία. Μα θα πείτε, η αστροφυσική έχει σημεία σκανδαλοθηρικά και «αποκαλυπτικά», όπως η «κίτρινη» δημοσιογραφία του καιρού μας;

Εχει και παραέχει, όταν οπωσδήποτε θέλεις να ανακαλύψεις, πίσω από τις κατακτήσεις της επιστήμης, αόρατες και ορατές δυνάμεις συμφερόντων, οι οποίες συνεργούν υπέρ της καταστροφής του πλανήτη.

Οταν θέλεις όλα να τα ερμηνεύεις ως ενορχηστρωμένα «κακά» σενάρια της Νέας Τάξης Πραγμάτων, τότε, αίφνης, επανακάμπτει η αστρολογία, αυτή η «παραλογοτεχνία» της αστρονομίας. Και δεν είναι τυχαίο ότι τηλεφωνικές γραμμές, με έδρα τους κάποιο «παρθένο νησί», υπόσχονται λυτρωτικές λύσεις για το μέλλον, ενώ αφήνουν το παρόν εξακολουθητικά στην πιο άνεργη ώρα του.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης, εδώ και είκοσι χρόνια -και βάλε-, χωρίς να παραβιάσει τους κανόνες της επιστήμης του, έφερε από την κεντρική πύλη του πανεπιστημίου την Ποίηση -με πι κεφαλαίο- αυτοπροσώπως. Γι' αυτό του ταιριάζει ο χαρακτηρισμός: ένας ποιητής της επιστήμης.

Η καλή του ώρα και η καλή του επιβίωση, αυτού του ποιητή επιστήμονα, συνδέθηκαν με τρία βιβλία, τα οποία εκδόθηκαν από τις υψηλής αξιοπιστίας -ως προς την επιλογή, τη μετάφραση και την επιμέλεια- Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, αυτόν το φάρο γνώσης, συντονισμένο με ό,τι πιο καινοφανές έχει επιτύχει ο ανθρώπινος νους, αυτός ο μετέωρος.

Ας τα απαριθμήσουμε και να αναφέρουμε τις πωλήσεις τους: «Η Κόμη της Βερενίκης» (1990 - 93.000 αντίτυπα), «Η Αυτοβιογραφία του Φωτός» (2005 - 41.000 αντίτυπα), «Ο Αστρολάβος» (12 Δεκεμβρίου 2012 - 6.000 αντίτυπα). Συνολικά, έχουν φθάσει 140.000 αντίτυπα!

Ο ανθρώπινος νους, λοιπόν, μετέωρος, ανισόρροπος και ανερμάτιστος, αφού όλες οι ιδεολογίες και οι θρησκείες έχουν εκτραπεί σε απόλυτες αβεβαιότητες, βρίσκεται συν τοις άλλοις μπροστά στα πυρά ενός οικονομικού συστήματος, το οποίο ηθικά επισημαίνεται τουλάχιστον ανάλγητο.

Ενοχλητικά καταστροφικό και χαοτικό, το οποίο οδηγεί εκατομμύρια εργαζομένων, όλων των εθνών και όλων των χρωμάτων, στον κάδο απορριμμάτων τής Ιστορίας. Με αβέβαιη για τα επόμενα χρόνια την επιστροφή στο μεταπολεμικό κοινωνικό κράτος.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης προτείνει έναν καινούργιο ανθρωπισμό, σταθεροποιημένο στο πάτημά του, αφού θα στηρίζεται στην επιστήμη και στο σεβασμό του περιβάλλοντος.

Αυτή τη συζυγία, η οποία θα οδηγήσει σ' έναν συγκερασμό νέου οράματος, όσο κι αν φαντάζει ουτοπική, ας την αντιμετωπίσουμε ως προτασιακή ευτοπία.

Νέες αξίες θα ξεπηδήσουν, με κέντρο τον άνθρωπο και την Ιστορία του. Αιτούμενο, η ισορροπία του εαυτού με τους άλλους. Καθόλου έωλη, εντελώς ανακαλύψιμη.

** Η «Βιβλιοθήκη» μέσω του enet.gr προσφέρει βιβλία σε τρεις τυχερούς. Αυτό το Σάββατο: Γιώργου Γραμματικάκη, «Ενας Αστρολάβος του Ουρανού και της Γης», Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλίο
Λογοτεχνία