Έντυπη Έκδοση

Απαύγασμα της παγκόσμιας σοφίας

«Ο ανεξέταστος βίος ου βιωτός ανθρώπω», Πλάτων

«Μποτίλια σοφίας στο ανθρώπινο πέλαγος» του Πολ Μποντ «Μποτίλια σοφίας στο ανθρώπινο πέλαγος» του Πολ Μποντ Ζωή δεν μπορεί να είναι μόνο ύλη. Η... θρησκεία του χρήματος. Ο Homo Economicus. Η αγοραία κυριαρχία των αγορών της Εσπερίας. Οι θαυμαστές «χάντρες» της τεχνολογίας του 21ου αιώνα. Υπάρχει η κληρονομιά της πνευματικής αναζήτησης (εδώ και 2.500 χρόνια). Η προσπάθεια υπέρβασης της καθημερινής ζωής. Η ανάγκη επαφής με μια ανώτερη ενέργεια, ανώτερη συνείδηση. Η προσπάθεια κατανόησης και γνώσης του εσώτερου εαυτού.

Λίγοι εκλεκτοί κατάφεραν να χαράξουν, με τρόπο μοναδικό ο καθένας, το σώμα της ανθρωπότητας, να σημαδέψουν ανεξίτηλα με το έργο και τα λόγια τους την παγκόσμια Ιστορία. Πνευματικοί δάσκαλοι, πρωτοπόροι στοχαστές, που επηρέασαν εκατομμύρια ανθρώπους.

Αξιο μνείας, περιεκτικό και ουσιαστικό είναι το βιβλίο «20 Μεγάλοι Σοφοί και οι Διδασκαλίες τους» (εκδόσεις «Αρχέτυπο»). Ενα πολύτιμο εγχειρίδιο συλλογικής γραφής Βορειοελλαδιτών ερευνητών, το οποίο αναφέρεται με χρονολογική σειρά στους: Πυθαγόρα, Βούδα, Λάο Τσε, Ηράκλειτο, Σωκράτη, Πλάτωνα, Ιησού, Πλωτίνο, Πατάντζαλι, Μωάμεθ, Ρουμί, Γρηγόριο Παλαμά, Τζορντάνο Μπρούνο, Γιάκομπ Μπέμε, Νίτσε, Γκάντι, Γκουρτζίεφ, Ρούντολφ Στάινερ, Κρισναμούρτι, Γιουνγκ, Δαλάι Λάμα.

«Είναι σαν να ανεβαίνει κανείς ένα βουνό. Η κορυφή είναι μία, τα μονοπάτια που οδηγούν εκεί πολλά... Κάθε αληθινή διδασκαλία είναι ένα "λίχνισμα", ένας αέρας που διώχνει τα σκουπίδια από το νου και την καρδιά μας», σημειώνει στον πρόλογο ο Στέφανος Ελμάζης.

Το εξώφυλλο του βιβλίου Το εξώφυλλο του βιβλίου Απ' αυτό το οικουμενικό ταξίδι σοφίας σε Ανατολή και Δύση (συμπυκνωμένο σε 250 σελίδες), ενδεικτικά:

* Ο Πυθαγόρας ο Σάμιος (6ος αι. π.Χ) που δημιούργησε την περίφημη «μυστική» σχολή του στον Κρότωνα της Ιταλίας. Μαθηματικός, μουσικός, θρησκευτικός μεταρρυθμιστής, μύστης, θαυματοποιός, παιδαγωγός, φιλόσοφος.

* Ο Σιντάρτα Γκοτάμα στην Ινδία, ο οποίος ανακάλυψε τη Μέση Οδό φτάνοντας στη φώτιση (Βούδας σημαίνει ο αφυπνισμένος). Δίδαξε την απελευθέρωση από τη σκλαβιά της επιθυμίας, της προσκόλλησης, του εγωισμού, μέσω της άσκησης και του διαλογισμού, της συμπόνοιας και της σοφίας.

* Ο μέγας δάσκαλος της Κίνας Λάο Τσε (5ος αι. π.Χ. ). Στο κλασικό και πολυεπίπεδο εγχειρίδιο σκέψεών του για την τέχνη της ζωής, στο «Τάο Τε Κινγκ» διδάσκει την εναρμόνιση του ανθρώπου με τη φύση, την απλότητα, τη μετριοπάθεια, την αποδοχή του ρεύματος της ζωής σύμφωνα με το Ταό («Ο,τι φυτεύτηκε σωστά, δεν ξεριζώνεται. Ο,τι αγαπήθηκε πολύ, δεν θα χαθεί»).

* Ο Σωκράτης και ο Πλάτωνας, αξεχώριστο και αξεπέραστο φιλοσοφικό «δίδυμο» του 5ου αιώνα στην αρχαία Αθήνα. Η μαιευτική μέθοδος, το «γνώθι σ' αυτόν», η υπακοή στους νόμους, ο έρωτας προς το υπέρτατο κάλλος, ο κόσμος των ιδεών, η ιδανική πολιτεία με φιλόσοφο-βασιλιά και γνώμονα το κοινό συμφέρον.

* Ο Ιησούς Χριστός που ενσάρκωσε το δρόμο, την αλήθεια, την αγάπη διδάσκοντας το κάλλος της δημιουργίας, τη σχέση, την κοινωνία, με λόγο απλό και παραβολικό, απευθυνόμενος πρωτίστως στην καρδιά του καθενός. Θυσιαζόμενος πρόσφερε ελπίδα και κουράγιο σε μυριάδες ανθρώπους με τη μοναδική υπέρβασή Του.

Ακόμη: ο περσικής καταγωγής μεγαλόπνοος δάσκαλος, ποιητής, θεμελιωτής του σουφισμού Τζελαλαντίν Ρουμί (1207-1273). Η ηγετική φυσιογνωμία του ησυχασμού στο Βυζάντιο, ο Γρηγόριος Παλαμάς (1296-1359). Ο δομινικανός μοναχός, φιλόσοφος, μαθηματικός, αστρονόμος Τζορντάνο Μπρούνο (1548-1600), που κάηκε στην πυρά από την Ιερά Εξέταση.

Επίσης από τον 20ό αιώνα: ο Ινδός ηγέτης Μαχάτμα Γκάντι, συνώνυμος της μη βίας, πρότυπο διαρκούς και ανιδιοτελούς προσφοράς στο σύνολο. Ο Ελληνοαρμένιος Γεώργιος Γκουρτζίεφ, που προσπάθησε να βοηθήσει τον «εν ύπνω» αυτοματοποιημένο άνθρωπο με την «ενθύμηση και παρατήρηση του εαυτού». Ο ψυχαναλυτής Καρλ Γιουνγκ, σπουδαίος ερευνητής-στοχαστής πάνω στο ασυνείδητο και τα αρχέτυπα.

Συγγραφείς του βιβλίου οι: Φίλιππος Αϊβάζης, Αριάδνη Γερούκη, Στέφανος Ελμάζης, Σπύρος Ζωίδης, Νικήτας Κόραλης, Ντέμης Κυριάκου, Δήμητρα Νικολαΐδου, Γιώργος Πελέχρας, Γαβριήλ Σιμονέτος, Μαρία Σταματιάδου, Ερατώ Τριανταφυλλίδη, Σάσα Τσέιτοου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
ΦΩΣ ΙΛΑΡΟ