Έντυπη Έκδοση

Πέθανε ο πρώην βουλευτής της ΕΔΑ Μιχ. Χριστογιώργος

Ο Μιχάλης Χριστογιώργος, συνδεμένος από τα νεανικά του χρόνια με την Αριστερά και βουλευτής της ΕΔΑ, πέθανε σε ηλικία 96 χρόνων.

Ο παλαίμαχος της Αριστεράς γεννήθηκε το 1912 στο Καλέντζι Ιωαννίνων. Ολοκλήρωσε τις σπουδές στη Νομική Σχολή, έγινε δικηγόρος Ιωαννίνων και αμέσως μετά επιστρατεύτηκε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο.

Το 1942 εντάχθηκε στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο και το 1946 ανέλαβε τη διεύθυνση της εφημερίδας του ΕΑΜ στα Ιωάννινα, «Αγωνιστής». Καταδικάστηκε για δύο δημοσιεύματα σε φυλάκιση 4 ετών και εκτόπιση 2 ετών, ενώ παρέμεινε στη φυλακή και στην εξορία μέχρι το καλοκαίρι του 1952, οπότε επέστρεψε στα Ιωάννινα και τη δικηγορία. Διατήρησε την έντονη πολιτική του δράση από τη θέση του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΕΔΑ Ιωαννίνων και του μέλους της Διοικούσας Επιτροπής. Το 1958 εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων με την ΕΔΑ. Παρέμεινε στη θέση αυτή έως το 1961. Η πολιτική δράση στην Αριστερά τον οδήγησε το 1967 για άλλη μια φορά στην εξορία. Αρχικά στη Γιάρο και μετά στη Λέρο.

Μετά τη μεταπολίτευση ήταν τέσσερις φορές υποψήφιος βουλευτής της ΕΔΑ και του ΚΚΕ εσωτερικού. Ασχολήθηκε με τον επαναπατρισμό των πολιτικών προσφύγων από τις χώρες της Ανατ. Ευρώπης και βοήθησε πολλούς Ελληνες να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Η κηδεία του γίνεται σήμερα στη 1.30 στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική