Έντυπη Έκδοση

5.000.000 λέξεις για χάσιμο

Θυμάστε εκείνη τη διαφήμιση που έλεγε «Επιμένω ελληνικά»; Η πρακτική έχει δείξει ότι συνεχίζουμε να επιμένουμε σαν επαρχιωτάκια της πολιτισμένης Δύσης στην υπέρμετρη χρήση ξένων λέξεων.

«Παρά την ύπαρξη αυστηρής νομοθεσίας, επιγραφές καταστημάτων είναι γραμμένες σε ξένες γλώσσες, τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες έχουν ξένα ονόματα, τηλεγραφήματα και μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταβιβάζονται στην ελληνική γραμμένα με λατινικούς χαρακτήρες. Επιπλέον βλέπουμε καθημερινά αλλοίωση της ορθογραφίας, ατελείς προτάσεις, παραμορφωτική εκφορά του λόγου, βαρβαρισμούς, σολοικισμούς από τα ΜΜΕ παρά τις υποδείξεις του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου προς τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς».

Το ζήτημα ανέδειξε από το βήμα της Ακαδημίας Αθηνών ο ακαδημαϊκός Α.Ν. Κουνάδης παραθέτοντας και μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Επικοινωνίας από την εταιρεία δημοσκοπήσεων ALCO προέκυψε ότι το 64,8% των κατοίκων της Αττικής χρησιμοποιεί ξενόφερτες λέξεις, όπως επίσης το 60,9% των αναγνωστών αθλητικών εφημερίδων, το 55,8% των ιδιωτικών υπαλλήλων και το 51,4% ατόμων που παρακολουθούν 4-5 ώρες ημερησίως τηλεόραση.

Κι όμως η ελληνική γλώσσα αναφέρεται στο βιβλίο Γκίνες ως η πλουσιότερη γλώσσα του κόσμου με 5 εκατομμύρια λέξεις, ενώ η αγγλική, που χρησιμοποιούμε κατά κόρον, έχει μόνο 490.000 λέξεις και φέρεται να έχει δανειστεί από την ελληνική 41.615 λέξεις (λεξικό Γουέμπστερ).

«Ο Θεός μάς χάρισε μια γλώσσα ζωντανή, εύρωστη, πεισματάρα, χαριτωμένη, που αντέχει, μολονότι έχουμε εξαπολύσει όλα τα θεριά να τη φάνε» έλεγε ο Γ. Σεφέρης. Και η Γαλλίδα ακαδημαϊκός Ζακλίν ντε Ρομιγί (φωτογραφία) έχει προτρέψει όλο τον κόσμο να μάθει ελληνικά, «γιατί η ελληνική μάς βοηθάει πρώτα απ' όλα να καταλάβουμε τη δική μας γλώσσα».

Ετσι όπως πάμε, να δείτε πως σε λίγα χρόνια η ελληνική γλώσσα θα χρειάζεται μέτρα προστασίας και «αναστήλωσης» ανάλογα με αυτά που λαμβάνονται για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Προσωπική ματιά