Έντυπη Έκδοση

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΕΤΑΞΕ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Στέλνει εισαγγελέα για το τι ΕΚΑΜαν

Ανατριχιαστικές καταγγελίες κρατουμένων στις Φυλακές Γρεβενών στο υπουργείο Δικαιοσύνης για εξευτελιστική και ταπεινωτική μεταχείρισή τους με ξυλοδαρμούς, χρήση όπλων τύπου taser και καταστροφή των κελιών από μασκοφόρους άνδρες των ΕΚΑΜ, που εισέβαλαν το περασμένο Σάββατο στο σωφρονιστικό κατάστημα, πυροδοτούν έντονες αντιδράσεις αλλά και την παρέμβαση του υπουργού Αντ. Ρουπακιώτη.

Ο Αντ. Ρουπακιώτης αντέδρασε μετά τις τελευταίες καταγγελίες από εγκλείστους για κακοποιήσεις στις Φυλακές Γρεβενών, που έρχονται να προστεθούν σε άλλες για Τρίκαλα, Γιάννενα και Κορυδαλλό Ο Αντ. Ρουπακιώτης αντέδρασε μετά τις τελευταίες καταγγελίες από εγκλείστους για κακοποιήσεις στις Φυλακές Γρεβενών, που έρχονται να προστεθούν σε άλλες για Τρίκαλα, Γιάννενα και Κορυδαλλό Με αφορμή επώνυμη καταγγελία που απεστάλη στο υπουργείο σχετικά με χρήση βίας εις βάρος κρατουμένων κατά τον τελευταίο έλεγχο σε πτέρυγα των Φυλακών Γρεβενών, ο κ. Ρουπακιώτης διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας πειθαρχικής προκαταρκτικής έρευνας από τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Την ίδια ώρα, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., κατά την προσφιλή του τακτική, διαψεύδει τα πάντα και κάνει λόγο για παντελώς ανυπόστατες καταγγελίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οπως ισχυρίζεται, «οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν σύμφωνα με όλες τις νόμιμες διατυπώσεις, παρουσία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Γρεβενών, πραγματοποιήθηκαν από τον διευθυντή των φυλακών και σωφρονιστικούς υπαλλήλους, με τη συνδρομή προσωπικού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Γρεβενών, ομάδας ΕΚΑΜ, ομάδας εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών και αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης».

Ηλεκτροσόκ με taser

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, στην τελευταία τους επιχείρηση στα Γρεβενά οι άντρες των ΕΚΑΜ φορώντας κουκούλες, αφού έβγαλαν τους κρατουμένους από τα κελιά τους χτυπώντας τους με τα κλομπ αλλά και με όπλα τύπου taser, εξαναγκάζοντάς τους να κινούνται στα τέσσερα, τους έδεσαν και τους μετέφεραν γυμνούς στο γυμναστήριο της φυλακής. Οση ώρα οι κρατούμενοι, γυμνοί και δεμένοι, βρίσκονταν στο γυμναστήριο, τα ΕΚΑΜ κατέστρεφαν τα κελιά τους με την πρόφαση του ελέγχου.

Ανάλογες καταγγελίες έκαναν έγκλειστοι των Φυλακών Γρεβενών και στην «Ε», αναφέροντας μάλιστα ότι οι άνδρες της Αστυνομίας πέταγαν στο δάπεδο τα σεντόνια και τα ρούχα των κρατουμένων και έχυναν πάνω στο σωρό καφέδες και γάλατα.

Εφοδοι των ΕΚΑΜ στις φυλακές έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα σε Τρίκαλα, Μαλανδρίνο, Γιάννενα, Δομοκό, Κορυδαλλό και Γρεβενά. Οπως αναφέρει η Πρωτοβουλία, η πρακτική παντού είναι η ίδια: ξυλοδαρμοί, εξευτελιστικές πρακτικές, καταστροφή των κελιών. Χωρίς καμία πληροφορία, χωρίς καμία ένδειξη για ύπαρξη οπλισμού, συνήθως στη διάρκεια της νύχτας, τα ΕΚΑΜ εισβάλλουν στις φυλακές και με πρακτικές κακοποίησης και βασανισμού εφαρμόζουν το δικό τους νόμο.

Η Πρωτοβουλία

Η Πρωτοβουλία απαιτεί να σταματήσουν άμεσα οι επιχειρήσεις των ΕΚΑΜ στις ελληνικές φυλακές, οι οποίες, όπως τονίζει, φαίνεται ότι έχουν παραδοθεί στον υπουργό της καταστολής κ. Δένδια, οδηγώντας το «σωφρονιστικό» σύστημα στην εποχή του Μεσαίωνα. «Καμία διάκριση εξουσιών. Ανεξέλεγκτη δράση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Βασανισμοί ήδη δέσμιων ανθρώπων. Το αστυνομικό κράτος είναι εδώ. Τιμωρεί, βασανίζει και φαίνεται να μη φοβάται τις συνέπειες. Εμείς από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι δεν θα αφήσουμε να γίνουν τα βασανιστήρια κανονικότητα, όσο και αν προσπαθεί να τα νομιμοποιήσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Αμεση δικαστική διερεύνηση των σοβαρότατων καταγγελιών ζητεί το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. «Είναι προφανές πια»,τονίζει σε ανακοίνωσή του, «ότι το σωφρονιστικό σύστημα έχει οδηγηθεί σε πρωτοφανή κρίση. Αντί να λύσει τα τεράστια ζητήματα του υπερπληθυσμού και των απαράδεκτων συνθηκών κράτησης, η κυβέρνηση ακολουθεί τον αδιέξοδο δρόμο του αυταρχισμού και της συλλογικής ευθύνης των κρατουμένων. Ο εξανθρωπισμός του σωφρονιστικού συστήματος είναι η λύση όχι μόνο για τους κρατουμένους, αλλά για όλη την κοινωνία».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Σωφρονιστικό σύστημα