Ηλεκτρονική Έκδοση

1913: Όταν Χίτλερ, Τρότσκι, Τίτο, Φρόιντ και Στάλιν έζησαν στο ίδιο μέρος

Ο «Σταύρος Παπαδόπουλος» ήταν ο ...Στάλιν

Ταξίδεψε στη Βιέννη με ελληνικό όνομα

Λίγα χρόνια προτού γίνει γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης (το 1922) ταξίδεψε ως Έλληνας. Ο λόγος για τον Ιωσήφ Στάλιν που έφτασε στη Βιέννη το 1913 με διαβατήριο που έγραφε το όνομα “Σταύρος Παπαδόπουλος”.

Τον Ιανουάριο του 1913 ένας άνδρας, το διαβατήριο του οποίου έφερε το όνομα “Σταύρος Παπαδόπουλος” αποβιβάστηκε από τρένο προερχόμενο από την Κρακοβία στο βόρειο τερματικό σταθμό της Βιέννης. “Ήταν μελαμψός, είχε μεγάλο μουστάκι και κουβαλούσε μια μεγάλη ξύλινη βαλίτσα”.

“Καθόμουν στο τραπέζι” έγραψε ο άνδρας που είχε έρθει να συναντήσει χρόνια αργότερα “όταν άνοιξε η πόρτα και ένας άγνωστος άνδρας μπήκε”. “Ήταν κοντός…αδύνατος, η σκούρα επιδερμίδα του… Δεν είδα τίποτα φιλικό στα μάτια του”. Αυτά έγραψε ένας Ρώσος αντιφρονών, ο εκδότης της ριζοσπαστικης ρωσικής εφημερίδας Pravda. Ήταν ο Λέον Τρότσκι.

Ο άνδρας που περιέγραφε δεν ήταν πράγματι ο Παπαδόπουλος. Γεννήθηκε με το όνομα Ιωσήφ Βισαριονόβιτς Τζουγκασβίλι, ήταν γνωστός στους φίλους του ως Κόμπα και πλέον είναι γνωστός ως Ζόζεφ Στάλιν.

Ο Τρότσκι και ο Στάλιν ήταν απλά δύο από μια ομάδα ανδρών που έζησαν στο κέντρο της Βιέννης το 1913 και οι ζωές των οποίων έμελλαν να σημαδέψουν το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα.

Ήταν την περίοδο που υπήρξαν γείτονες σε μια συνοικία της Βιέννης ο Αδόλφος Χίτλερ, ο Γιόζιπ Τίτο, ο Ιωσήφ Στάλιν και ο Σίγκμουντ Φρόιντ.

Ήταν μια ανομοιογενής ομάδα. Οι δύο επαναστάτες, Στάλιν και Τρότσκι ήταν στον αγώνα ενώ ο Σίγκμουντ Φρόιντ ήταν ήδη καλά εδραιωμένος.

Ο νεαρός Γιόζιπ Μπροζ, που αργότερα απέκτησε φήμη ως ο ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας Μάρσαλ Τίτο, εργαζόταν στο εργοστάσιο αυτοκινήτων της Daimler σε μια πόλη νότια της Βιέννης. Τότε ήταν που ο 24χρονος Αδόλφος Χίτλερ από τη βορειοδυτική Αυστρία, ο οποίος ονειρευόταν να σπουδάσει ζωγραφική στη Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης, έφτασε στην ίδια περιοχή και βρήκε σπίτι στο Meldermannstrasse, κοντά στο Δούναβη.

Ήταν η εποχή που άνθισαν τα περίφημα βιεννέζικα καφέ. Το αγαπημένο στέκι του Φρόιντ ήταν το Cafe Landtmann, ενώ ο Τρότσκι και ο Χίτλερ σύχναζαν στο Cafe Central, λίγα μέτρα παραπέρα, όπου περνούσαν τις ώρες τους διαβάζοντας εφημερίδες, παίζοντας σκάκι και τρώγοντας τα παραδοσιακά γλυκά της πόλης.

Πληροφορίες από BBC

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία