Έντυπη Έκδοση

Ελληνογερμανική συνεργασία για οργανικά ηλεκτρονικά

Γερμανικές εταιρείες που κατασκευάζουν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας έρχονται στη Θεσσαλονίκη για να συνάψουν συνεργασίες με Ελληνες επιστήμονες που κατέχουν την τεχνογνωσία γύρω από τα οργανικά ηλεκτρονικά.

«Οι Γερμανοί έχουν το προϊόν, αλλά εμείς έχουμε τη γνώση» λέει ο καθηγητής Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης «Οι Γερμανοί έχουν το προϊόν, αλλά εμείς έχουμε τη γνώση» λέει ο καθηγητής Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης Είναι τα υλικά που αναμένεται να αλλάξουν τον κόσμο όπως τον ξέρουμε, καθώς θα μπορούν να παραχθούν κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φωτοβολταϊκά στοιχεία, τα οποία θα έχουν τη μορφή μεμβράνης.

«Οι Γερμανοί έχουν το προϊόν, αλλά εμείς έχουμε τη γνώση για το πώς παράγεται μία μεμβράνη, η οποία μπορεί να είναι μία τηλεόραση», λέει ο καθηγητής Νανοτεχνολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης.

Ημερίδα στις 26 Απριλίου

Ενα άλλο σημαντικό γεγονός, υπογραμμίζει ο καθηγητής, είναι ότι σε αυτή τη δυσχερή περίοδο, όπου νέοι Ελληνες επιστήμονες εγκαταλείπουν τη χώρα προς αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, οι συνεργασίες αυτές τους δίνουν την ευκαιρία να παραμείνουν στην Ελλάδα και να διαπρέψουν στον τομέα τους. Επίσης, Ελληνες επιστήμονες που ήδη διαπρέπουν στο συγκεκριμένο τομέα, στο εξωτερικό, θα έρθουν στην Ελλάδα για να εκπαιδεύσουν τους νέους επιστήμονες και να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους.

Οι ελληνογερμανικές συνεργασίες υψηλής τεχνολογίας θα ανακοινωθούν στο πλαίσιο της 5ης ημερίδας με θέμα «Εμπορική Αξιοποίηση των Οργανικών Ηλεκτρονικών στην Ελλάδα», που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 26 Απριλίου.

Στη διάρκεια της ημερίδας θα ανακοινωθεί η ίδρυση του Ελληνικού Συνδέσμου Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (Hellenic Organic and Printed Electronics Association - ΗΟΡΕ-Α), στον οποίο ήδη έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους περισσότεροι από 20 βιομηχανικοί και ερευνητικοί φορείς από όλη την Ελλάδα. «Οι εφαρμογές τους είναι απεριόριστες», τονίζει ο Στ. Λογοθετίδης, «καθώς τα οργανικά ηλεκτρονικά αποτελούν ένα επαναστατικό τεχνολογικό πεδίο με απεριόριστες εφαρμογές στην ενέργεια, το φωτισμό, την ηλεκτρονική, την υγεία, ενώ οι μεμβράνες αυτές θα μπορούν να είναι κολλημένες πάνω σε φρούτα, στο ράφι του σουπερμάρκετ και να μας δίνουν πληροφορίες για το συγκεκριμένο φρούτο», προσθέτει.

Οι δύο πιλοτικές γραμμές παραγωγής, που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη σε ενάμιση χρόνο, θα βασίζονται η μία στην εκτύπωση οργανικών ηλεκτρονικών που θα ενσωματώνονται σε εφημερίδες, φρούτα, ετικέτες προϊόντων, και η άλλη σε τεχνολογίες κενού, δηλαδή τσιπ, τραντζίστορ, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κ.λπ. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τρία ελληνικά πανεπιστήμια. Το ΑΠΘ, με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας, και τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Πάτρας.

Ο Στ. Λογοθετίδης υπογραμμίζει ότι αυτές οι συνεργασίες θα έπρεπε να γίνονται σε ένα περιβάλλον που θα ενισχύει τέτοιες προσπάθειες, όπως η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, που εξελίχθηκε όμως σε ένα πυροτέχνημα, με ευθύνη των κυβερνήσεων και υπουργών που δεν γνώριζαν το αντικείμενο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΑΠΘ
Νανοτεχνολογία
Τεχνολογία/Εφαρμογές