Έντυπη Έκδοση

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΧΕ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ ΣΕ ΑΒΓΑ ΤΟ 2010

Ακόμη κυκλοφορεί το DDT στην τροφική αλυσίδα

Σχεδόν 41 χρόνια από την απαγόρευση του DDT, του πιο αποτελεσματικού εντομοκτόνου για την ελονοσία, οι συνέπειες της χρήσης του είναι παρούσες στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Οι μεγαλύτερες υπερβάσεις στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων παρατηρούνται στα ψυχανθή Οι μεγαλύτερες υπερβάσεις στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων παρατηρούνται στα ψυχανθή Παρότι σε μηδαμινές συγκεντρώσεις, το DDT έχει παραμείνει εντός της τροφικής αλυσίδας, αφού ανιχνεύθηκε σε όλη την Ευρώπη, σε λίπος προβάτων, πρόβειο γάλα, χοίρειο, πουλερικά και αβγά. Στην Ελλάδα είχε εντοπιστεί το 2010 σε αβγά, σε σημείο ν' αναρωτιούνται οι επιστήμονες μήπως έκαναν λάθος!

Τα παραπάνω υποστήριξε μεταξύ άλλων, ο δρ Γιώργος Μηλιάδης, προϊστάμενος και τακτικός ερευνητής του Εργαστηρίου Υπολειμμάτων Γεωργικών Φαρμάκων του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ), σε ημερίδα που διοργανώθηκε χθες στα εργαστήρια του φορέα στην Κηφισιά.

Ολοι οι ομιλητές υποστήριξαν πως οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν σαφές προβάδισμα στα ποιοτικά τρόφιμα και υπάρχει σαφής βελτίωση ως προς τα υπολείμματα, τα τελευταία χρόνια. Σε 77.000 δείγματα πανευρωπαϊκά για καταλληλότητα τροφίμων, το 97,2% ήταν εντός των αποδεκτών ορίων υπολειμμάτων και μόλις 2,8% άνω των ορίων. Υπάρχει όμως μικρό άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ Βόρειας Ευρώπης-Νότου και τεράστιο στη σχέση Ευρώπης-Ασίας.

Ψεκασμένα αμπελόφυλλα

Στο εργαστήριο μιας βόρειας χώρας, ανιχνεύονται ώς και 500 ουσίες, ανέφερε ο κ. Μηλιάδης, ενώ σε μια χώρα του Νότου, ελλείψει εξοπλισμού-δυναμικού μπορεί ν' ανιχνεύονται 50. Υπάρχουν συνολικά 282 εργαστήρια στα 27 κράτη-μέλη και η Ελλάδα με 13 εργαστήρια έχει μεγάλο εύρος ανίχνευσης υπολειμμάτων. Υπερτερεί σε εργαστήρια κι απ' τη Γαλλία (12), αν και εκείνη διενεργεί περισσότερους ποιοτικούς ελέγχους, ενώ η Ολλανδία διαθέτει μόλις 2.

Το μεγαλύτερο ποσοστό υπερβάσεων ήταν ασυζητητί τα... αμπελόφυλλα, σε σημείο να ανεβάζουν το γενικό μέσο όρο, επειδή παραδοσιακά όλοι οι παραγωγοί πρόσεχαν μόνο για υπολείμματα φαρμάκων στα σταφύλια κι όχι στα φύλλα.

Αμπελόφυλλα Τουρκίας και Αιγύπτου που εξετάστηκαν, είχαν στο 62% των δειγμάτων υπέρβαση των ορίων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων! Ανιχνεύθηκαν ώς και 28 ουσίες σ' ένα δείγμα, όταν το πανευρωπαϊκό ρεκόρ όλων των εποχών είναι 29! Οι υπερβάσεις στο αμπελόφυλλο οφείλονται στο γεγονός ότι η συγκομιδή του είναι πολύ πιο πρώιμη απ' ό,τι του σταφυλιού και συμπίπτει με την περίοδο έντονης φυτοπροστασίας.

Μεγαλύτερες υπερβάσεις στην Ευρώπη παρατηρούνται στα ψυχανθή (φασολάκια κ.ά.) και μικρότερες σε παιδικές τροφές, δημητριακά, προϊόντα βιολογικής γεωργίας και προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Επιστήμονες του ΜΦΙ, που μετείχαν στο βραβευμένο ελληνικό πρόγραμμα ECOPEST, με επικεφαλής τη διευθύντριά του, Κυριακή Μαχαίρα, τόνισαν πως οι παραγωγοί θα πρέπει να ψεκάζουν με σύγχρονο εξοπλισμό, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πριν την παραγωγή. Επειδή ασφαλή γεωργικά φάρμακα δεν υπάρχουν, πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες χρήσης, συσκευασίας και αποθήκευσης.

Οι μεγαλύτερες υπερβάσεις υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων τρίτων χωρών ανιχνεύθηκαν σε τρόφιμα προερχόμενα από ασιατικές χώρες. Με σειρά κατάταξης: μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ανιχνεύθηκαν σε τρόφιμα από την Καμπότζη, το Χονγκ-Κονγκ, την Ινδία και την Ταϋλάνδη. Οπως τονίστηκε, πρέπει να ξεχάσουμε τις συμβουλές των γιαγιάδων, ότι θα τρώμε πλέον φρούτα ή λαχανικά με τη φλούδα, ίσα ίσα θα πρέπει να τα ξεφλουδίζουμε και να τα πλένουμε με άφθονο νερό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διατροφικό σκάνδαλο