Έντυπη Έκδοση

Μύκονος της παράδοσης και της κατάνυξης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον ΝΙΚΟ ΑΣΗΜΟΜΥΤΗ

Στο νησί, οι γυναίκες κάθε χρόνο την πρωτομαγιά την υποδέχονται με το καθιερωμένο παζάρι των Μάηδων, με τα ασπροντυμένα τραπέζια τους στο Γιαλό.

«Είν' η ψυχή μου συχνά ένα σοκάκι στη Μύκονο όταν αρχίζει να βραδιάζει» ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ «Είν' η ψυχή μου συχνά ένα σοκάκι στη Μύκονο όταν αρχίζει να βραδιάζει» ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ Χειροποίητα στεφάνια πλεγμένα με αμάραντα λουλούδια και μυρωδικά της άνοιξης, ρίγανη, δυόσμο, θρούμπη, αρμπαρόριζα, δεντρολίβανο. Είναι η άλλη Μύκονος, αυτή που ντύνεται στα γιορτινά για να υποδεχθεί το Πάσχα. Μιλάμε με τον Νίκο Ασημομύτη, που ζει μόνιμα στη Μύκονο έπειτα από μακρά θητεία στα τραπεζικά και τις επιχειρήσεις. Ο ίδιος αγαπά το αμπέλι, το ασύρτικο, το αθήρι, τη μαλαγουζιά και τα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου. Η καλλιέργεια δεν είναι απλώς βιολογική, αλλά σύμφωνα με τις αρχές της βιοδυναμικής και ομοιοδυναμικής θεωρίας του Rudolf Steiner.

- Η Μύκονος την πασχαλινή περίοδο;

«Η Μεγαλοβδομάδα και η Λαμπρή εορτάζονται με κατάνυξη και ευλάβεια, με πολλά παραδοσιακά τοπικά έθιμα (όπως η παρέλαση των παιδιών που κρατούν στα χέρια τους τα βάγια στολισμένα με πανέμορφα λουλούδια με περίτεχνο τρόπο πλεγμένα). Εξάλλου στο νησί, που είναι γνωστό για την ξέφρενη διασκέδαση, υπάρχουν δύο μοναστήρια (ανδρών και γυναικών, χωρίς μοναχούς τώρα), της Παναγιάς της Τουρλιανής και του Αγίου Παντελεήμονα, που λειτουργούν κανονικά όλο το χρόνο και όπου σ' ένα περιβάλλον εκπληκτικής ομορφιάς μπορούν οι ντόπιοι αλλά και οι τουρίστες με κατάνυξη να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας και την Ανάσταση».

- Τα λαζαράκια;

«Είναι τα παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, μοιράζονται ανήμερα του Λαζάρου, οι κουλούρες της Λαμπρής, και το αρνί ψημένο στο φούρνο πάνω σε κληματόβεργες, τυλιγμένο με τα έντερά του (χορδιά αρνίσια)».

- Η Οινοποιία Μυκόνου;

«Δεν ήταν δύσκολη επιλογή, γιατί το κρασί πάντα με συγκινούσε και με ευχαριστούσε η παραγωγή του σε ερασιτεχνικό επίπεδο από ένα αμπέλι που καλλιεργούσαμε στη θέση Μαράθι. Παρά τις αντιρρήσεις συγγενών και φίλων, που μου επεσήμαιναν ότι θα ήταν καλύτερη επιλογή να ασχοληθώ με ενοικιάσεις δωματίων, αυτοκινήτων, κοσμηματοπώλης, σουβλατζής ή οτιδήποτε άλλο προσοδοφόρο».

- Δεν φοβηθήκατε τους αέρηδες και τη λειψυδρία;

«Ακολούθησα την καρδιά μου και προσπαθώ αυτό να το μεταγγίσω και στο κρασί που κάνω. Παρ' όλο που είναι μία κοπιώδης και δαπανηρή ενασχόληση, με αποζημιώνει η επαφή με τη γη. Να βλέπεις το κλήμα από τη χειμερία νάρκη, να ανθίζει, να φουντώνει, να καρπίζει και στο τέλος να απολαμβάνεις το κρασί που με μεράκι και αγάπη έφτιαξες».

- Αγρότης στη Μύκονο;

«Ναι, και είμαι ευτυχής. Εξάλλου εκτός από το κρασί, το οικολογικό αγρόκτημα "Μυκόνου Βίωμα" είναι ένας τόπος τόσο αισθαντικός, είναι τόπος κουλτούρας και εκδηλώσεων πολιτισμού και τέχνης. Στα σαράντα τέσσερα στρέμματα που καλλιεργώ, εκτός από το κρασί παράγω και ξίδι, αμπελόφυλλα, πετιμέζι. Εδώ έχω μελίσσια, κατσίκες, πρόβατα, κότες, περιστέρια και λαχανόκηπο με όλα τα εποχικά λαχανικά».

- Χώρος τέχνης το αμπέλι.

«Κατ' αρχάς, σ' όλο τον αμπελώνα υπάρχουν ηχεία διάσπαρτα, και τα αμπέλια, αλλά και εμείς που εργαζόμαστε, ακούμε κλασική μουσική. Υπάρχει εικαστική παρέμβαση από μαθητές των σχολείων της Μυκόνου, αλλά και από καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στο νησί. Γίνονται παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις ζωγραφικής και ποιητικές αποσπερίδες».

- Ο αμπελώνας της Μαού;

«Το αγρόκτημα έχει πολλούς φίλους. Εδώ, εκτός από τις γευσιγνωσίες κρασιών που γίνονται, δοκιμάζονται και όλα τα παραδοσιακά προϊόντα της Μυκόνου, όπως η κοπανιστή, το ξινότυρο, η τυροβολιά, η λούζα, κηπευτικά από το μποστάνι μας, αβγά από τις κότες, μέλι παραγωγής μας, καθώς και τα παραδοσιακά γλυκά της Μυκόνου, τα αμυγδαλωτά της».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα