Έντυπη Έκδοση

Εύξεινος Πόντος

Τη «μεγάλη εικόνα» -δηλαδή τους ακριβείς μηχανισμούς της παγκόσμιας κρίσης, της οποίας το ελληνικό πρόβλημα αποτελεί έκφανση- αποτυπώνει το ειδικό αφιέρωμα της γαλλοαγγλικής επιθεώρησης Pole Sud που θα κυκλοφορήσει στα τέλη Ιουλίου. «Διέξοδος μπορεί να υπάρξει με διεύρυνση της δημοκρατίας στην παραγωγική σφαίρα και μόνο με την ενεργοποίηση του Δήμου, σημειώνει ο επιμελητής του αφιερώματος Σεραφείμ Ι.

Σεφεριάδης, πανεπιστημιακός. Στο αφιέρωμα περιλαμβάνονται έρευνες των Κ. Τσουκαλά, Η. Νικολακόπουλου, Χρ. Λάσκου, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Λουκίας Κοτρωνάκη. Παραθέτουμε σημεία από το εισαγωγικό κείμενο του κ. Σεφεριάδη:

* «Η κρίση του κράτους πρόνοιας που οξύνθηκε με το τέλος της μεταπολεμικής άνθισης στα μέσα της δεκαετίας του '70, αντιμετωπίστηκε με τη σταδιακή αποκαθήλωσή του: περιστολή δαπανών και ιδιωτικοποιήσεις, ευελιξίες στην αγορά εργασίας, δραματική μείωση του εργατικού εισοδήματος.

* Ομως, εκτός από πτώση του βιοτικού επιπέδου για ευρύτατα λαϊκά στρώματα, η εξέλιξη αυτή δυσχέρανε και τη δυνατότητα του κεφαλαίου να καρπώνεται την απλήρωτη εργασία (την υπεραξία) που τυπικά ιδιοποιείται στο πλαίσιο της εκμεταλλευτικής παραγωγικής σχέσης. Από το σημείο αυτό και μετά αρχίζει η "χρηματιστικοποίηση" των οικονομιών - τράπεζες που δανείζουν σε στρώματα (και κράτη) μειωμένης πιστοληπτικής ικανότητας για να κερδοσκοπήσουν.

* Πρόκειται για τις περίφημες τοξικές "φούσκες" που, μετά την αρχική (και για το σύστημα πρόσκαιρα λειτουργική) ευφορία, ήταν αναπόφευκτο κάποτε να σκάσουν - φαινόμενο που, με παραλλαγές, παρατηρήθηκε τόσο στην κρίση των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, όσο και στις συστημικά αδύναμες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

* Οι κυβερνήσεις έσπευσαν να στηρίξουν τις τράπεζες (υπολογίστηκε ότι δαπανήθηκαν πάνω από 20 τρισ. δολάρια) προβαίνοντας σε ληστρική μεταφορά πόρων από την κοινωνία. Αυτό δεν έκανε άλλο παρά να επιδεινώνει το θεμελιώδες πρόβλημα της λαϊκής υποκατανάλωσης με μοιραίες επιπτώσεις για την παραγωγική διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη του 2010 μεταξύ 21 και 31 τρισ. δολάρια βρίσκονταν αποθησαυρισμένα σε φορολογικούς παραδείσους. Με την αγοραστική δύναμη να καταρρέει για ποιο λόγο να επενδυθούν;».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ελελεύ