Έντυπη Έκδοση

Με κυάνιο θέλουν να βγάλουν το χρυσό

Οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης δεν χρησιμοποιούν τις νέες, εξελιγμένες μεθόδους, αλλά τις παλιές και φτηνές...

Με την οικονομική κρίση να παρασύρει όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, οι κυβερνήσεις υπερχρεωμένων κρατών αναζητούν νέους τρόπους για να βάλουν ζεστό χρήμα στα κρατικά τους ταμεία. Κάποιες έχουν ήδη στραφεί στην προσοδοφόρα «επιχείρηση» εκμετάλλευσης χρυσού, πωλώντας μικρό ή μεγάλο ποσοστό δικαιωμάτων εξόρυξης σε ξένους κολοσσούς, που από τις φτωχές ή αναπτυσσόμενες περιοχές της Αφρικής επιστρέφουν και πάλι στην Ευρώπη.

«Κόκκινη κάρτα» από τους ακτιβιστές για την εκμετάλλευση χρυσού στη Ρόζια Μοντάνα, στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας «Κόκκινη κάρτα» από τους ακτιβιστές για την εκμετάλλευση χρυσού στη Ρόζια Μοντάνα, στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας Στη Βουλγαρία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία έως τις Σκουριές Χαλκιδικής οι πόρτες των χρυσωρυχείων της Ευρώπης έχουν ανοίξει διάπλατα, με τις κυβερνήσεις να τάζουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη των περιοχών, παραβλέποντας ότι οι εταιρείες εκμετάλλευσης δεν σκοπεύουν να εξορύξουν το χρυσό με τις νέες, εξελιγμένες μεθόδους, που μειώνουν (χωρίς να εξαφανίζουν) τους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων, αλλά με τις πιο παλιές, αποικιοκρατικού τύπου τακτικές.

Με τη χρήση δηλαδή κυανίου, που το 2000 προκάλεσε τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην Ευρώπη, μετά το Τσέρνομπιλ, στο χρυσωρυχείο Μπάλε Μάρε της Ρουμανίας.

Φόρουμ

Στα μέσα Απριλίου διοργανώθηκε στη Ζυρίχη της Ελβετίας το καθιερωμένο ετήσιο φόρουμ χρυσού, στο οποίο μετείχαν εκπρόσωποι των μεγαλύτερων εταιρειών εξόρυξης χρυσού στον κόσμο. Το ερώτημα που κυριάρχησε στη φετινή συνάντηση ήταν «εάν η ιστορία απλά θα επαναλάβει τον εαυτό της εν μέσω νομισματικής καταστροφής εξαιτίας του υπερπληθωρισμού» ώστε να αποτελέσει και πάλι ο χρυσός σημείο αναφοράς.

Με τους περισσότερους παρευρισκομένους να «ποντάρουν» στο «ναι» η απάντηση δόθηκε από το γενικό διευθυντή της εταιρείας Denver Gold Group, Τιμ Γουντ. «Η πτώση της τιμής του χρυσού είναι προσωρινή, ενώ σύντομα θα φτάσει σε νέα υψηλά επίπεδα-ρεκόρ. Και σε αυτό θα συμβάλει η εν τέλει αποτυχία των νομισματικών πολιτικών (που εφαρμόζουν κάποιες χώρες στην Ευρώπη)».

Από τον περασμένο χρόνο η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έχει υπογράψει 95 διαφορετικά συμβόλαια με εταιρείες εξόρυξης χρυσού και ασημιού, ενώ και στη Βουλγαρία η κυβέρνηση θέσπισε νόμο που απελευθερώνει την εξόρυξη χρυσού δεχόμενη δελεαστικές προσφορές.

Η Ρόζια Μοντάνα

Στη Ρουμανία, η περιοχή Ρόζια Μοντάνα στην Τρανσυλβανία, αποτέλεσε το μήλον της Εριδος για μεγάλα κονσόρτσιουμ εταιρειών, καθώς θεωρείται η μεγαλύτερη φλέβα χρυσού στην Ευρώπη και η τρίτη παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι με σημερινές τιμές ο χρυσός που μπορεί να εξορυχθεί είναι αξίας 16 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση επέλεξε τον καναδικό κολοσσό Gabriel Resources στον οποίο παραχωρήθηκε το 80% της εξόρυξης, ενώ η κρατική Minivest μετέχει με το υπόλοιπο 20%. Μια απόφαση που έχει προκαλέσει την οργή των κατοίκων, που αδυνατούν να ξεχάσουν την καταστροφή του 2000 στη Μπάλε Μάρε, που παραμένει μια τοξική περιοχή-φάντασμα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ακαδημίας Οικονομικών Σπουδών του Βουκουρεστίου, μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου εξόρυξης η χώρα θα έχει μοναδικό όφελος τα πρώτα 4 δισ. δολάρια, ενώ η τοπική κοινωνία δεν θα επωφεληθεί στο ελάχιστο. Αντίθετα, θα βυθιστεί περισσότερο στη φτώχεια.

Ο φόβος πάντως που πλανάται πάνω από τις εταιρείες είναι να «ξυπνήσει» η Ευρωπαϊκή Ενωση και να θεσπίσει νόμους απαγόρευσης της χρήσης κυανίου στις εξορύξεις χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων, αναγκάζοντάς τες να χρησιμοποιήσουν νέες τεχνολογίες. Κάτι που θα αποτρέψει τις κυβερνήσεις να υπογράφουν συμβόλαια απελπισίας.

(Πηγή: www.spiegel.de)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Ακτιβισμός και ΜΚΟ