Έντυπη Έκδοση

Είδηση για μία βδομάδα, κόλαση για μια ζωή

Με την ΙΛΑΝΑ ΓΟΥΙΝΤΕΡΣΤΑΪΝ εκπρόσωπο της οργάνωσης «Εργασία πίσω από την ετικέτα»

Δεν καλούμε τους καταναλωτές σε μποϊκοτάζ, γιατί τελικά οι εργάτες χάνουν τις δουλειές τους. Ούτε δίνουμε λίστες με «καλές» και «κακές» εταιρείες, γιατί δεν υπάρχει άσπρο-μαύρο στις βιομηχανίες ενδύματος

Περισσότεροι από 400 εργάτες, που έραβαν ρούχα για δυτικές εταιρείες, έχασαν τη ζωή τους στην κατάρρευση του κτηρίου στην Ντάκα του Μπανγκλαντές, εκατοντάδες τραυματίστηκαν και εκατοντάδες άλλοι αγνοούνται ακόμη, σε ένα από τα χειρότερα δυστυχήματα στην ιστορία της ένδυσης. «Η μεγαλύτερη όμως τραγωδία είναι ότι αυτή η είδηση θα εξαφανιστεί από τα πρωτοσέλιδα την άλλη εβδομάδα, ενώ χιλιάδες εργάτες θα επιστρέφουν σε παρόμοιες βιοτεχνίες, θα συνεχίσουν να ζουν μόλις με 37 δολάρια το μήνα και άλλα παρόμοια δυστυχήματα θα συμβούν...», λέει στην «Ε» η Ιλάνα Γουίντερσταϊν, εκπρόσωπος της οργάνωσης Labour Behind the Label, που εργάζεται για τα δικαιώματα των «χεριών πίσω από τις δυτικές μάρκες ρούχων». Και υποστηρίζει ότι η παγκοσμιοποίηση έχει «σβήσει» το πρόσωπο του εργάτη από τη συνείδηση των καταναλωτών, που επικεντρώνονται στο κόστος του ενδύματος και όχι στο κόστος... σε ανθρώπινες ζωές.

- Πώς δραστηριοποιείται η οργάνωσή σας και τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα;

«Καθώς στη Δύση αυξάνεται συνεχώς η ζήτηση και η απαίτηση για φθηνά ενδύματα, ειδικά τώρα, την περιόδο οικονομικής κρίσης και λιτότητας, οι μεγάλες εταιρείες συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους για να μειώσουν το κόστος στα αρχικά στάδια της αλυσίδας παραγωγής, μειώνοντας τους μισθούς των εργατών και μειώνοντας τα κονδύλια που διαθέτουν για την ασφάλεια και τις συνθήκες υγιεινής στις βιοτεχνίες. Εκατοντάδες δυτικές εταιρείες στρέφονται στο Μπανγκλαντές, γιατί είναι φθηνό. Πολύ φθηνό, τα εργατικά χέρια κοστίζουν μόλις 37 δολάρια το μήνα, συνεπώς οι εταιρείες μπορούν να μειώσουν το κόστος των ενδυμάτων τους. Υποστηρίζουν ότι τα χρήματα που διαθέτουν είναι αρκετά για να ζουν αξιοπρεπώς οι εργάτες και να διατηρούνται τα κτήρια και τα μηχανήματα σε καλή κατάσταση.

Η αλήθεια είναι όμως... ότι σε πολλά επίπεδα, ασφάλειας κυρίως, κάνουν τα στραβά μάτια. Μόνο στο Μπανγκλαντές, την τελευταία δεκαετία είχαμε πάνω από χίλιους νεκρούς σε αντίστοιχα δυστυχήματα. Η οργάνωση Labour Behind the Label συνεργάζεται με άλλες οργανώσεις και ΜΚΟ σε όλο τον κόσμο, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, για να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας των εργατών.

Είμαστε περήφανοι για δύο πρόσφατες νίκες μας, ή πιο σωστά για νίκες των εργαζομένων που στάθηκαν απέναντι στις πολυεθνικές. Στην Ινδονησία εργαζόμενοι για την Adidas διασφάλισαν εργατικά δικαιώματα, με κορυφαίο την απόδοση αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης. Στην Καμπότζη, οι εργάτες για τη βιοτεχνία Kingsland Factory κατάφεραν να πάρουν τα δεδουλευμένα μηνών και τις αποζημιώσεις τους. Η επιτυχής κατάληξη αυτών των δύο εκστρατειών μας αποδεικνύει την ισχύ των εργατών και τη δύναμη των καταναλωτών».

- Ποια είναι η ευθύνη... της παγκοσμιοποίησης;

«Οταν οι βιοτεχνίες ενδυμάτων βρίσκονταν σε όλες τις χώρες, οι καταναλωτές λιγότερο ή περισσότερο γνώριζαν τους ανθρώπους που εργάζονταν εκεί - υπήρχε μία προσωπική επαφή. Η παγκοσμιοποίηση έστειλε τις βιοτεχνίες ρούχων στον αναπτυσσόμενο κόσμο και έφερε την απάθεια του καταναλωτή. Πώς νοιάζεται γι' αυτούς που ράβουν τα ρούχα; Πλέον δεν έχουν πρόσωπο. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να είναι φθηνά για να τα αγοράσουμε».

- Πώς διαμοιράζεται η ευθύνη μεταξύ των εταιρειών και των καταναλωτών; Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι αφού οι καταναλωτές ζητούν και αγοράζουν φθηνά, δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να προσφέρουν αυτό που ζητά το κοινό. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δηλώνουν δεν «βγάζουν το κομπιουτεράκι τής ηθικής» όταν ψωνίζουν και ότι η ανάγκη για φθηνά ρούχα είναι πλέον επιτακτική...

«Είναι γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι στις χώρες της Δύσης ζουν πλέον στο όριο και κάτω από το όριο της φτώχειας, αυτοί θέλουν να αγοράσουν φθηνά ρούχα για τα παιδιά τους. Ταυτόχρονα οι δουλειές είναι αναγκαίες για το Μπανγκλαντές, μια χώρα που εκατομμύρια χιλιάδες άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι καταναλωτές δεν μπορούν να γνωρίζουν τα πάντα και να αισθάνονται ένοχοι. Η ευθύνη βρίσκεται στα χέρια των εταιρειών, αυτές πρέπει να μπορούν να εγγυηθούν ότι ένα προϊόν έχει δημιουργηθεί από εργάτες των οποίων τα δικαιώματα διασφαλίζονται, σε κατάλληλες συνθήκες, σύμφωνα με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Οι εταιρείες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για το ενδημικό αυτό πρόβλημα».

- Πώς μπορούν ουσιαστικά να δραστηριοποιηθούν οι καταναλωτές;

«Δεν καλούμε τους καταναλωτές σε μποϊκοτάζ προϊόντων, γιατί τελικά οι εργάτες υποφέρουν χάνοντας τις δουλειές τους, όταν οι εταιρείες σταματούν την παραγωγή. Δεν δίνουμε λίστες με "καλές" και "κακές" μάρκες ρούχων, επειδή οι αιτίες για τις κακές συνθήκες εργασίας στη βιομηχανία του ενδύματος δεν είναι ποτέ τόσο απλές και μαύρο-άσπρο. Επιμένουμε ότι οι εταιρείες έχουν την ευθύνη να σβήσουν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων με όποιον προμηθευτή-ενδιάμεσο και να συνεργάζονται. Γι' αυτό ζητάμε από τους καταναλωτές να κάνουν ερωτήσεις για τις μάρκες ρούχων που αγοράζουν, για να ξέρουν εάν σέβονται τα δικαιώματα των εργατών στην αλυσίδα παραγωγής. Η δύναμη των καταναλωτών βρίσκεται στη συνεχή τους ενημέρωση».

- Ποια δράση αναλαμβάνετε συγκεκριμένα για την περίπτωση του Μπανγκλαντές;

«Θέλουμε να υπογράψουν οι εταιρείες ειδικές συμβάσεις ασφαλείας και συνθηκών εργασίας, με τις οποίες θα απαιτούνται ανεξάρτητοι έλεγχοι καταλληλότητας των κτηρίων, θα πραγματοποιούνται σεμινάρια ασφαλείας και σεμινάρια για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι εταιρείες πρέπει να ακούν τις προτάσεις των τοπικών ενώσεων και των εργατών· ειδικά στα θέματα τα μισθολογικά πρέπει να συνεργάζονται στενά με τους ιδιοκτήτες και τους επικεφαλής των βιοτεχνιών για να διασφαλίζουν ότι τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας. Οι κυβερνήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών πρέπει να στηρίξουν τους πολίτες τους με την προώθηση κατάλληλων συμφωνιών με τις δυτικές εταιρείες, αλλά και οι ίδιες θα πρέπει να στηρίζουν τις εργατικές ενώσεις».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Συνθήκες εργασίας