Ηλεκτρονική Έκδοση

Ξεκινούν ανασκαφές για την εύρεση του τάφου της βασίλισσας της Αιγύπτου

Αναζητώντας τον Αντώνιο και την Κλεοπάτρα

Κοντά στον τάφο της Κλεοπάτρας και σε απαντήσεις μυστηρίων που έχουν ζωή πάνω από δυο χιλιάδες χρόνια, όπως για παράδειγμα τι ήταν εκείνο που έκανε τη βασίλισσα της Αιγύπτου τόσο ακαταμάχητη για τους άνδρες, δήλωσε ότι βρίσκεται ο επικεφαλής της αιγυπτιακής αρχαιολογικής υπηρεσίας.

"Αντώνιος και Κλεοπάτρα", του Λόρενς Αλμα Ταντέμα "Αντώνιος και Κλεοπάτρα", του Λόρενς Αλμα Ταντέμα Ο Ζάχι Χαουάς πιστεύει ότι η τελευταία απόγονος του Πτολεμαίου είναι θαμμένη μαζί με τον Μάρκο Αντωνιο στις δαιδαλώδεις σήραγγες, που βρίσκονται κάτω από αρχαίο ναό, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αλεξάνδρεια. Προηγούμενες ανασκαφές στον ίδιο χώρο είχαν φέρει στο φως ένα αλαβάστρινο κεφάλι που φέρεται να απεικονίζει την Κλεοπάτρα, μια μάσκα που πιστεύεται ότι ανήκε στον Μάρκο Αντόνιο και 22 νομίσματα με τη μορφή της βασίλισσας στη μια όψη τους.

Τα νομίσματα απεικονίζουν μια γυναίκα ελκυστική και αποτελούν ευρήματα που αντιτίθενται σε μια άλλη, δημοφιλή τα τελευταία χρόνια θεωρία, σύμφωνα με την οποία η Κλεοπάτρα ήταν άσχημη, παρ την αδιαμφισβήτητη επιτυχία της με τους άνδρες. Είχε εξάλλου καταφέρει να σαγηνεύσει όχι έναν, αλλά δύο Ρωμαίους άρχοντες, τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο. Η ειρωνία είναι ότι και οι υπέρμαχοι της θεωρίας της άσχημης Κλεοπάτρας βάσισαν το συμπέρασμά τους σε ένα νόμισμα, ρωμαϊκό σε αυτή την περίπτωση, που απεικονίζει την Κλεοπάτρα.

O επιφανής Αιγύπτιος αρχαιολόγος αναζητεί ενεργά την τελευταία κατοικία της Κλεοπάτρας και του Αντωνίου εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια. Όπως έχει δηλώσει, η ανακάλυψή του θα μπορεί να συγκριθεί μόνο με την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών, ίσως και να την ξεπεράσει σε σημασία. Με τα συμπεράσματά του δεν συμφωνούν όμως όλα τα μέλη της αρχαιολογικής κοινότητας. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο Μάρκος Αντώνιος τάφηκε κάπου όπου δεν θα μπορούσαν να τον βρουν οι υποστηρικτές του και σίγουρα χωρίς τιμές, καθώς πέθανε ως εχθρός της Ρώμης. Ο δρ. Χαουάς δεν πτοείται και ίσως πολύ σύντομα να μπορεί να απαντήσει με συγκεκριμένα στοιχεία και όχι ενδείξεις και θεωρίες. οι ανασκαφές για την ανεύρεση του τάφου ενός από τα διασημότερα ζευγάρια της ιστορίας ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα.

Ο Αντώνιος και η Κλεοπάτρα στην τέχνη

Η ιστορία του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας ζει μέσω της τέχνης  μέχρι και τις μέρες μας. Όχι μόνον επειδή περιγράφει έναν μεγάλο έρωτα με τραγική για τους δύο εραστές κατάληξη, αλλά επειδή αφορά και στην πτώση μιας αυτοκρατορίας και τη γέννηση μιας νέας. Με το θάνατο της Κλεοπάτρας, η δυναστεία των Πτολεμαίων, η οποία κυβερνούσε την Αίγυπτο από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου έφτασε στο τέλος της και το βασίλειο του Νείλου, με ιστορία χιλιάδων ετών έγινε επαρχία της Ρώμης. Αλλά και η Ρώμη, με το θρίαμβο του Οκταβιανού επί του Αντωνίου, απώλεσε και την τελευταία επίφαση δημοκρατίας και έγινε αυτοκρατορία.

H τραγωδία των δύο εραστών έγινε θεατρικό έργο από τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ και όπερα από τον Σάμιουελ Μπάρμπερ. Έγινε βωβή ταινία το 1917, με την Θέντα Μπάρα, ένα από τα πρώτα σύμβολα του σεξ στην ιστορία της 7ης τέχνης να την ενσαρκώνει. Το 1934, ο Σέσιλ Μπ. ΝτεΜιλ έχτισε γύρω από το μοιραίο ζευγάρι μια υπερπαραγωγή που προτάθηκε για όσκαρ. Στη δεκαετία του 1960, το ζευγάρι ενσάρκωσε ένα άλλο διάσημο ζευγάρι, που έμεινε στην ιστορία για την παθιασμένη σχέση του: Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον υποδύθηκαν τον Αντώνιο και την Κλεοπάτρα σε μια ταινία που ήταν η ακριβότερη που είχε γυριστεί μέχρι τότε και παραλίγο να χρεοκοπήσει την 20th Century Fox. Πιο πρόσφατα, η πτώση του πτολεμαϊκού βασιλείου αποτέλεσε μέρος της πλοκής της "Ρώμης", μιας πλούσιας τηλεοπτικής σειράς που επιχείρησε να ρίξει μια πιο ρεαλιστική ματιά στη Ρωμαϊκή ιστορία και στους ανθρώπους που διαμόρφωσαν με τις πράξεις και τα πάθη τους τον κόσμο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχαιολογία
Αίγυπτος