Έντυπη Έκδοση

ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΟ 20%

Πάνε για ισοπαλία

Οι κάλπες που ανοίγουν αύριο στη Βουλγαρία, με κινητοποιήσεις προγραμματισμένες για την ίδια τη μέρα των εθνικών εκλογών και τη δυσαρέσκεια να ξεχειλίζει λόγω των προγνωστικών που φέρνουν τους μέχρι πρόσφατα κυβερνώντες κοντά σε εκλογική ισοπαλία με τους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλιστές, δεν φαίνεται πιθανό να δώσουν ξεκάθαρη λύση για την κάλυψη του κενού εξουσίας στο φτωχότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στάνισεφ (αριστερά) με τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ δίπλα δίπλα και στις δημοσκοπήσεις Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στάνισεφ (αριστερά) με τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ δίπλα δίπλα και στις δημοσκοπήσεις «Οι πολιτικοί δεν ακούν τη φωνή του λαού και εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση να υποχωρήσουμε. Θα διαδηλώσουμε την Κυριακή στη Σόφια και μπορώ να σας πω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής μιας ομάδας διαμαρτυρίας.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους τον Φεβρουάριο σε ένα μαζικό ξέσπασμα οργής για τη δυσχερή κατάσταση της οικονομίας, τα μέτρα λιτότητας, την αυξανόμενη ανεργία και τις ανησυχίες -που συμμερίζεται και η Ε.Ε.- για την έξαρση του οργανωμένου εγκλήματος. Επτά άτομα αυτοπυρπολήθηκαν στη διάρκεια των κινητοποιήσεων στη Σόφια και άλλες βουλγαρικές πόλεις.

Η κυβέρνηση υπό τον Μπόικο Μπορίσοφ παραιτήθηκε και προκήρυξε πρόωρες εκλογές. Το «δυσοίωνο» είναι ότι, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το κεντροδεξιό κόμμα GERB του Μπορίσοφ φαίνεται να έρχεται πρώτο και παρά το ότι η διαφορά κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους, αναλυτές αποδίδουν ευθύνες στην αδυναμία της αντιπολίτευσης να ενωθεί πίσω από μια αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική λύση.

Ακτιβιστές απειλούν με διαδηλώσεις τη μέρα αλλά και μετά την ολοκλήρωση των εκλογών και ο κίνδυνος η οικονομία να δεχθεί νέους ισχυρούς τριγμούς και να πυροδοτηθεί ανεξέλεγκτη ένταση είναι μεγάλος.

Τουλάχιστον 43% των ψήφων απαιτείται για την εξασφάλιση πλειοψηφίας.

Ομως λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, δημοσκόπηση της εταιρείας «Sova Harris» έδειχνε τη διαφορά μεταξύ πρώτης και δεύτερης πολιτικής δύναμης, στο πλαίσιο του στατιστικού λάθους, υποδεικνύοντας ουσιαστικά μια εκλογική ισοπαλία μεταξύ του μέχρι πρόσφατα κυβερνώντος GERB και της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Σοσιαλιστών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που έγινε για λογαριασμό ιδιωτικού καναλιού, το κεντροδεξιό GERB συγκεντρώνει 20,9% των ψήφων έναντι 20,4% των Σοσιαλιστών.

Τα υπόλοιπα κόμματα που εκτιμάται ότι θα υπερβούν τον πήχυ του αναγκαίου για την είσοδό τους στη Βουλή 4% είναι, βάσει της ίδιας δημοσκόπησης, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (DPS) και το εθνικιστικό «Ατάκα» (Επίθεση) με 4%.

Τον περασμένο μήνα η υπό κρατική χρηματοδότηση NPOC έδινε στο GERB 23,6% και στους Σοσιαλιστές 17,7%.

Εκλογολόγοι εκτιμούν πως αν επαληθευθούν τα προγνωστικά, ο κυβερνών συνασπισμός θα χρειαστεί να σχηματιστεί με τη συμμετοχή τουλάχιστον τριών κομμάτων. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Βουλγαρίας, αύξηση 17,3% κατέγραψε η αξία των βουλγαρικών εξαγωγών στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το πρώτο δίμηνο του 2013 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος της προηγούμενης χρονιάς. Στο δίμηνο αυτό, βασικοί εμπορικοί εταίροι της Βουλγαρίας ήταν η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Γαλλία, που απορρόφησαν το 71,5% του συνόλου των βουλγαρικών εξαγωγών στις χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Από την ίδια πηγή έγινε γνωστό ότι τον Μάρτιο του 2013 καταγράφηκε μείωση κατά 3,6% της βιομηχανικής παραγωγής σε ετήσια βάση.

(Πηγές: Reuters-Ass. Press-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλγαρία