Έντυπη Έκδοση

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ: «ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΜΑΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ»

Μετωπική ΟΛΜΕ-κυβέρνησης

Τελεσίγραφο, ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν ομαλά και στην ώρα τους, έστειλε χθες ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, ανοίγοντας καθαρά πλέον το παράθυρο της επιστράτευσης των καθηγητών.

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή κρίσιμη συνεδρίαση του προεδρείου της ΟΛΜΕ Στιγμιότυπο από τη χθεσινή κρίσιμη συνεδρίαση του προεδρείου της ΟΛΜΕ Λίγη ώρα πριν, η ΟΛΜΕ είχε αποφασίσει να εισηγηθεί στον κλάδο απεργιακές κινητοποιήσεις. «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει τη γαλήνη και την ηρεμία των μαθητών», δήλωσε ο υπουργός μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου.

«Εάν επιστρατεύσουν κι εμάς, δεν θα υπάρχει κανείς που να μην τον έχουν επιστρατεύσει», σχολίασε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Ν. Παπαχρήστος.

Η απόφαση για απεργία πάρθηκε από τους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ με ισχυρή πλειοψηφία 9 έναντι 2 μελών του Δ.Σ. Η πρόταση είναι για μια 24ωρη απεργία στις 17 Μαΐου που ξεκινούν οι Πανελλαδικές και μια πενθήμερη από 20 μέχρι 25 Μαΐου.

Μια απόφαση που αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς λαμβάνεται λίγο πριν αλλάξει ο συσχετισμός των πολιτικών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ εν όψει του συνεδρίου που ξεκινά τον Ιούνιο. Υπέρ της απεργίας ψήφισαν όλες οι παρατάξεις πλην δύο μελών του ΠΑΜΕ που πρόσκεινται στο ΚΚΕ.

Μεγαλύτερη σημασία πάντως θα έχει η τελική απόφαση, την οποία καλούνται να πάρουν οι ίδιοι οι καθηγητές στο πλαίσιο των γενικών συνελεύσεων των ΕΛΜΕ που θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα σε όλη τη χώρα. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί δύο μέρες πριν από τις εξετάσεις, στις 15 Μαΐου.

Εάν, τελικά, η απεργία υλοποιηθεί παρά την απειλή της κυβέρνησης να επιστρατεύσει τους εκπαιδευτικούς, θα είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία του κλάδου που πραγματοποιείται κινητοποίηση εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Η πρώτη ήταν το 1988. Η απεργία είχε ξεκινήσει στις 7 Μαΐου και έληξε ύστερα από 37 ημέρες, στις 23 Ιουνίου. Οι εκπαιδευτικοί κέρδισαν στα μισθολογικά τους αιτήματα, ενώ οι τότε υπουργοί Παιδείας Τρίτσης και Κακλαμάνης παραιτήθηκαν.

Η πρόταση για απεργιακές κινητοποιήσεις την περίοδο των εξετάσεων ελήφθη από την ηγεσία της ΟΛΜΕ μετά την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει αιφνιδιαστικά στην αύξηση του ωραρίου των καθηγητών κατά δύο ώρες την εβδομάδα. Απόφαση που θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει εκτός σχολείου περίπου 12.000 αναπληρωτές οι οποίοι είχαν προσληφθεί πέρσι.

Μετά τις υποχρεωτικές μεταθέσεις, η αύξηση του ωραρίου ήταν το δεύτερο μεγάλο πλήγμα για τους εκπαιδευτικούς που είδαν τις αποδοχές τους να συρρικνώνονται δραστικά την τελευταία τριετία.

Με την αύξηση των ωρών διδασκαλίας, το ωράριο των εκπαιδευτικών διαμορφώνεται σε 23 ώρες την εβδομάδα για τους νεοδιόριστους, σε 21 ώρες για όσους υπηρετούν από 6 έως 12 χρόνια, σε 20 ώρες για όσους υπηρετούν πάνω από 12 χρόνια και σε 18 ώρες για όσους έχουν πάνω από 20 χρόνια.

Για «επιλογή που πλήττει κατάφωρα τους μαθητές» κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, που καλεί την ΟΛΜΕ «να επανεξετάσει τη στάση της και να μην προβεί σε ενέργειες που προσβάλλουν την ίδια την κοινή λογική».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΟΛΜΕ
Εκπαιδευτικοί/Καθηγητές
Κυβέρνηση
Εκπαίδευση