Έντυπη Έκδοση

Οι μικρές τράπεζες «τρέχουν» πίσω από τις μεγάλες για 928 εκατ.

Διαφορετικά θα ξημερώσει η ερχόμενη Δευτέρα για ορισμένους μετόχους και εργαζομένους στις μικρότερες τράπεζες, οι οποίες έχουν κληθεί από τις αρχές να δηλώσουν εάν έχουν βρει ή όχι τα κεφάλαια για να καλύψουν τους κανόνες που έχουν θέσει τρόικα και Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι διοικήσεις των τεσσάρων χρηματοπιστωτικών ομίλων Attica Bank, Probank, FBB και Πανελλήνια έχουν αποδυθεί σε μία άνευ προηγουμένου προσπάθεια προκειμένου να καλύψουν τα απαιτούμενα κεφάλαια ύψους 928 εκατ. ευρώ, αλλά βρίσκονται μπροστά στις συμπληγάδες των μεγάλων τραπεζών, οι οποίες επίσης αναζητούν κεφάλαια.

Εκτός από το μειονέκτημα του ότι απευθύνονται στο επενδυτικό κοινό ακριβώς το ίδιο διάστημα που οι Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς θα επιχειρήσουν να αντλήσουν περίπου 2,4 δισ. ευρώ, οι τέσσερις μικρότερες τράπεζες έχουν το πρόσθετο βάρος πως θα πρέπει να καλύψουν το 100% της ιδιωτικής συμμετοχής, ενώ οι μεγάλες μόλις το 10%.

Η μεγαλύτερη από τις μικρές τράπεζες, η Attica Bank, ελπίζει ότι θα βρει τα κεφάλαια έχοντας δύο θετικά νέα και ένα αρνητικό αλλά αναμενόμενο. Το βασικό για την αύξηση είναι πως το ΤΣΜΕΔΕ (μεγαλύτερος μέτοχος) οριστικοποίησε την απόφασή του να καλύψει τουλάχιστον το 43%, ενώ στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου ελήφθη απόφαση και για το ενδεχόμενο κάλυψης τυχόν αδιάθετων. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, Γ. Γαμβρίλη, πως το ποσοστό του ΤΣΜΕΔΕ ενδέχεται να ανέλθει οριακά πάνω από το 50%. Αντιθέτως, η μη συμμετοχή του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (οι άλλοι δύο μεσαίοι μέτοχοι της Attica Bank) σχεδόν θα μηδενίσει το ποσοστό τους.

Περί τα 282 εκατ. ευρώ αντλεί η Probank (σχεδόν όση η ζημιά που υπέστη η τράπεζα από τη συμμετοχή της στο PSI), που βρίσκεται σε αύξηση κεφαλαίου από πέρυσι το καλοκαίρι οπότε και άντλησε τα πρώτα 59,2 εκατ. ευρώ. Κύκλοι της διοίκησης αναφέρουν πως βρίσκονται κοντά στην επίτευξη του στόχου της κάλυψης των απαιτούμενων κεφαλαίων. Σε πρόσφατη γενική συνέλευση η τράπεζα κατάργησε την απαγόρευση κατοχής ποσοστού άνω του 5% του μετοχικού κεφαλαίου από έναν επενδυτή, ανοίγοντας το δρόμο για είσοδο στρατηγικού. Πάντως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Probank, Μιλτιάδης Δαμανάκης, έχει αναφερθεί πολλές φορές σε άνιση μεταχείριση των μη συστημικών τραπεζών έναντι των μεγάλων συστημικών, με αναφορά σε κατάφωρη παραβίασης της ισότιμης μεταχείρισης μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζα της Ελλάδος
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα