Ηλεκτρονική Έκδοση

Μετά την S&P για την «επαναγορά»

Fitch: Αναβάθμιση σε Β-... με 3μηνη καθυστέρηση

Ευλογεί την κυβέρνηση Σαμαρά για την «εμπροσθοβαρή προσαρμογή»

Η Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων κατά ένα «κλικ» σε B- από CCC, με σταθερή προοπτική, αλλά παραμένει στην κατηγορία «σκουπίδια». Η Fitch, «ευλογεί» την κυβέρνηση Σαμαρά για την «εμπροσθοβαρή προσαρμογή». Ωστόσο, η... αναβάθμιση αυτή, αναμενόταν το Φεβρουάριο ακολουθώντας τα χνάρια της S&P, η οποία αναβάθμισε την Ελλάδα σε Β- μετά το πέρας της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων, στις 18 Δεκεμβρίου 2012. Αλλά αυτό δεν έγινε τότε και έγινε τώρα με καθυστέρηση πάνω από 3 μήνες.

Η Fitch αναφέρει στην ανακοίνωση πως η ελληνική οικονομία εξισορροπείται, εστιάζει στην πρόοδο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και επιχαίρει για την εσωτερική υποτίμηση που όπως λέει έχει αρχίσει να καθιερώνεται.

Μιλάει για μια εικόνα κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας και ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής είναι σε καλό δρόμο.

Κάνει λόγο για υψηλό τίμημα που πληρώνει η κοινωνία τόσο στη χαμένη παραγωγή και την αύξηση της ανεργίας, ενώ λέει ότι η ικανότητα για ανάκαμψη είναι ακόμα αμφίβολη.  

Για την κυβέρνηση Σαμαρά λέει ότι έχει δείξει πολύ μεγαλύτερη "ιδιοκτησία του προγράμματος" σε σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δεσμευόμενη για περαιτέρω εμπροσθοβαρή δημοσιονομική προσαρμογή και μια ανανεωμένη προσπάθεια στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο σημειώνει πως δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η οικονομική ανάπτυξη και ότι η αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις είναι υψηλή, με αποτέλεσμα να παραμένουν οι κίνδυνοι στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

Δυο ημέρες πριν από τις 7 Φεβρουαρίου όταν η S&P αναβάθμιζε τότε τα ελληνικά ομόλογα λόγω της επαναγοράς Νο2  η Fitch ανέφερε σε έκθεσή της ότι η Ελλάδα πέτυχε τους δημοσιονομικούς στόχους του 2012 μέσω των μεγαλύτερων περικοπών στις κρατικές δαπάνες και της επαναγοράς χρέους. Θα χρειαστεί, ωστόσο, πιο βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις για να μπει σε διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Η Fitch έλεγε τότε πως θα απαιτηθούν πιο βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων η αναδιάρθρωση του χρηματοοικονομικού τομέα και οι ιδιωτικοποιήσεις, για να επανέλθει η οικονομία σε βιώσιμη αναπτυξιακή οδό, προβλέποντας περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4%.

Σημείωνε  ακόμη ότι αν και η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά για να εξισορροπήσει τα μεγέθη της, έχει πολύ δρόμο ακόμη για να φτάσει το έλλειμμα σε επίπεδα χαμηλότερα του 3%, ενώ υπογράμμιζε πως το ελληνικό χρέος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας στα ανώτατα επίπεδα του 179% για να υποχωρήσει στο 124% περίπου έως το 2020.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οίκοι αξιολόγησης
Για το ίδιο θέμα
«Το μεγάλο ελληνικό ποντάρισμα»