Έντυπη Έκδοση

Αναμνήσεις στο καλάθι των αχρήστων!

Πρόσφατες αρνητικές συναισθηματικές αναμνήσεις μπορούν να διαγραφούν από το νου, υποστηρίζουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Uppsala, ανοίγοντας νέους δρόμους στη μελέτη γύρω από το φόβο και τη μνήμη. Οταν μαθαίνουμε ή βιώνουμε κάτι, στην τράπεζα της μνήμης μας δημιουργείται μια μακροπρόθεσμη ανάμνηση, με τη βοήθεια μιας διαδικασίας καταγραφής που βασίζεται στο σχηματισμό των πρωτεϊνών.

Οταν έρχεται η στιγμή να την ανακαλέσουμε στη μνήμη μας, η ανάμνηση αυτή καθίσταται ασταθής για λίγο και μετά σταθεροποιείται και πάλι, με μια διαδικασία καταχώρισης αντίστοιχη της αρχικής. Αυτό που θυμόμαστε, δηλαδή, δεν είναι το ίδιο το αρχικό γεγονός, αλλά η ανάμνηση της τελευταίας φοράς που το σκεφθήκαμε.

Προκειμένου να επηρεάσουμε το περιεχόμενο της ανάμνησης, φαίνεται πως αρκεί να διαταράξουμε τη διαδικασία της επανακαταγραφής τής μνήμης.

Στη μελέτη οι επιστήμονες έδειξαν στους συμμετέχοντες μια ουδέτερη εικόνα και ταυτόχρονα τους σόκαραν με ηλεκτρικό ρεύμα. Ετσι η εικόνα συνδεόταν με τη δημιουργία αισθήματος φόβου και τη γέννηση μιας αρνητικής ανάμνησης. Για να ενεργοποιήσουν αυτή την ανάμνηση αρκούσε να ξαναδείξουν στο άτομο την εικόνα. Σε μια ομάδα συμμετεχόντων η διαδικασία επανακαταχώρισης της μνήμης διεκόπη με τη βοήθεια της συνεχούς παρουσίασης της εικόνας και ο φόβος, που αρχικά είχε συνδεθεί με την εικόνα, σταδιακά υποχώρησε. Επιπλέον, με τη βοήθεια μαγνητικής τομογραφίας οι ερευνητές κατάφεραν να δείξουν ότι τα ίχνη της ανάμνησης εξαφανίστηκαν ακόμη και από το κομμάτι του εγκεφάλου όπου συνήθως αποθηκεύονται οι τρομακτικές αναμνήσεις.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα ευρήματά τους θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε βελτιωμένες θεραπείες για τα εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον κόσμο που υποφέρουν από φοβίες, μετατραυματικό στρες και κρίσεις πανικού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Ιατρικές έρευνες & μελέτες