Έντυπη Έκδοση

Ο υπουργός των πέντε αστέρων

Το ταξίδι του Ε. Στυλιανίδη στο Μπορντό που στοίχισε στο υπουργείο 24.505 ευρώ παρ' ότι ήταν καλεσμένος από την Ε.Ε.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ως υπουργός Παιδείας βρέθηκε συχνά αντιμέτωπος με καθηγητές, μαθητές και φοιτητές που διεκδικούσαν την καλύτερη χρηματοδότηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Το πολυτελές «Regent Grand Hotel Bordeaux» προτίμησε ο Ε. Στυλιανίδης. Το πολυτελές «Regent Grand Hotel Bordeaux» προτίμησε ο Ε. Στυλιανίδης. Η πολιτική λιτότητας που ακολούθησε, ωστόσο, δεν αφορούσε και τις δαπάνες του υπουργείου του για υπερπολυτελή ταξίδια του στο εξωτερικό.

Μετά τις καταγγελίες ότι ξόδεψε χιλιάδες ευρώ για τη διαμονή μετά της συζύγου του σε χλιδάτο ξενοδοχείο του Παρισιού, τον περασμένο Οκτώβριο, και δεύτερο κρούσμα τον αφήνει εκ νέου έκθετο ως «σεμνό και ταπεινό».

Ολοι οι άλλοι στο τετράστερο

*Κατά τη μετάβασή του στο Μπορντό, όπου πραγματοποιήθηκε η Ατυπη Σύνοδος Υπουργών Παιδείας χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις 25 και 26 Νοεμβρίου του 2008, δεν διέμεινε στο ξενοδοχείο που είχε κλειστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο οποίο κατέλυσαν όλοι οι ευρωπαίοι ομόλογοί του, δωρεάν. Επέλεξε άλλο, ακριβότερο, το οποίο φυσικά πληρώθηκε από το υπουργείο Παιδείας!

*Το επίσημο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εστάλη στο υπουργείο Παιδείας, προέβλεπε για τον έλληνα υπουργό, καθώς και για δύο μέλη της συνοδείας του, πληρωμένα έξοδα διαμονής με τις σχετικές παροχές, για δύο νύχτες στο «Pullman Bordeaux Aquitania», 4 αστέρων.

Για τις μετακινήσεις του υπουργού νοικιάστηκε και ένα αυτοκίνητο που κόστισε μόνο... 4.500 ευρώ Για τις μετακινήσεις του υπουργού νοικιάστηκε και ένα αυτοκίνητο που κόστισε μόνο... 4.500 ευρώ Σε ανάλογα ξενοδοχεία, άλλωστε, διαμένει και ο πρωθυπουργός στα επίσημα ταξίδια του στο εξωτερικό.

*Ομως, το συγκεκριμένο ξενοδοχείο φαίνεται πως δεν ικανοποιούσε τον Ευρ. Στυλιανίδη και επέλεξε να μείνει στο πολυτελές «Regent Grand Hotel Bordeaux», το οποίο είναι 5 αστέρων.

Σε αυτό κατέλυσε ο ίδιος με τη σύζυγό του, καθώς και ο πρώην γενικός γραμματέας του ΥΠΕΠΘ Δημ. Πλατής, επίσης με τη σύζυγό του. Μόνο για τις διανυκτερεύσεις του υπουργού φαίνεται να καταβλήθηκαν από το υπουργείο Παιδείας 2.100 ευρώ.

*Για τη μετάβασή του στο Μπορντό και την επιστροφή του, ο Ε. Στυλιανίδης ταξίδεψε πρώτη θέση μαζί με τη σύζυγό του. Στην ίδια θέση ταξίδεψε και ο Δημ. Πλατής με τη σύζυγό του, καθώς και τα δύο μέλη της προσωπικής φρουράς του κ. Στυλιανίδη.

Σύμφωνα με την απόδειξη πληρωμής που εξεδόθη στα ονόματα Στυλιανίδης και της συζύγου του, Στεργιούλας Παπαχρίστου, τα αεροπορικά εισιτήρια του ζεύγους κόστισαν 5.000 ευρώ. Το ακριβές αντίτιμο κατ' άτομο, με επιστροφή, σύμφωνα με την απόδειξη πληρωμής, είναι 2.485 ευρώ.

*Να σημειωθεί πάντως ότι το εισιτήριο για το δρομολόγιο Αθήνα - Μπορντό με επιστροφή, μέσω Παρισιού (όπως γίνεται απ' όλες τις αεροπορικές εταιρείες), κοστίζει στην πρώτη θέση, κατ' άτομο, 1.600 ευρώ, με σημερινές τιμές. Τα εισιτήρια της υπουργικής αποστολής όπως και όλες οι υπόλοιπες κρατήσεις έγιναν μέσω ταξιδιωτικού γραφείου, το οποίο και πληρώθηκε από το υπουργείο Παιδείας.

*Για τις μετακινήσεις του υπουργού Παιδείας νοικιάστηκε, όμως, και αυτοκίνητο το οποίο κόστισε 4.500 ευρώ! Συνολικά η διήμερη παραμονή του στο Μπορντό στοίχισε 24.505 ευρώ.

Χρήματα που πληρώθηκαν από τον κρατικό κορβανά, την ώρα που η κρίση είχε ήδη χτυπήσει την πόρτα μας, προκειμένου να εκπροσωπήσει ο κ. Στυλιανίδης τη χώρα μας στην άτυπη σύνοδο υπουργών Παιδείας.

Ενα ταξίδι το οποίο μπορούσε να πραγματοποιηθεί με ελάχιστες δαπάνες, αφού τα περισσότερα έξοδα τα κάλυπτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αλλαγή με υπουργική απόφαση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι ο Ε. Στυλιανίδης στην υπουργική απόφαση (309/147085/ΙΑ) με την οποία εγκρίνει τη μετάβαση της αποστολης στο Μπορντό, ορίζει ότι «τα μέλη της αντιπροσωπείας θα καταλύσουν στο ίδιο ξενοδοχείο με αυτό του κ. υπουργού (σ.σ.: δηλαδή στο πεντάστερο, αφού αυτό επέλεξε για τον εαυτό του), εφόσον τον συνοδεύουν ή, σε κάθε άλλη περίπτωση, σε ξενοδοχείο όχι άνω των τεσσάρων αστέρων για την κα Αθηνά Πλέσσα - Παπαδάκη και όχι άνω των τριών αστέρων για τους κ.κ. Κωνσταντάκη και Δημοσχάκη».

Οι δύο τελευταίοι είναι οι άντρες της προσωπικής ασφάλειας του υπουργού, ενώ η Αθηνά Παπαδάκη είναι διευθύντρια της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ενωσης του ΥΠΕΠΘ. Τα έξοδα διανυκτέρευσης της τελευταίας καλύφθηκαν από τους διοργανωτές, ενώ η ίδια ταξίδεψε στην οικονομική θέση. Ηταν η μόνη της αποστολής.

Για τα έξοδα μετάβασης η ίδια υπουργική απόφαση προέβλεπε «αεροπορικό εισιτήριο πρώτης θέσης» μόνο για τον υπουργό και τη σύζυγό του, τον γενικό γραμματέα και τη σύζυγό του και τα δύο άτομα της προσωπικής του ασφαλείας...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Παιδείας
Νέα Δημοκρατία