Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ 1963

Τίμησαν Λαμπράκη και ειρήνη

Κυριακή πρωί στον Τύμβο του Μαραθώνα. Πενήντα χρόνια μετά την πορεία που έμεινε στην ιστορία του ειρηνιστικού κινήματος ως «Πρώτη Πορεία Ειρήνης», τα πούλμαν με τους διαδηλωτές έχουν ήδη καταφτάσει και η προτομή του Γρηγόρη Λαμπράκη έχει γεμίσει με στεφάνια.

Εκατοντάδες κόσμου έδωσαν το παρών είτε από την έναρξη της πορείας είτε από κάποιο σημείο της διαδρομής της Εκατοντάδες κόσμου έδωσαν το παρών είτε από την έναρξη της πορείας είτε από κάποιο σημείο της διαδρομής της Στο σημείο όπου ο ίδιος μαζί με άλλους τρεις κατόρθωσε να φτάσει την 21η Απριλίου του 1963 κρατώντας στα χέρια του ένα πανό με τη λέξη «ΕΛΛΑΣ» και το σύμβολο του «Συνδέσμου Ειρήνης Μπέρτραντ Ράσελ», πραγματοποιήθηκε χθες μια σύντομη τελετή προς τιμήν του αγωνιστή της ειρήνης, παρουσία του γιου του, Γιώργου, και πολλών διαδηλωτών.

Λίγο μετά τις 8 ξεκίνησε η Πορεία Ειρήνης, αφιερωμένη στη μνήμη του.

Εκατοντάδες κόσμου έδωσαν το παρών είτε από την έναρξη της πορείας είτε συναντώντας την μετέπειτα σε κάποιο σημείο της διαδρομής, που κατέληξε στην ισραηλινή πρεσβεία, λίγο πριν από τις επτά το απόγευμα.

Καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας, η κυκλοφορία διακόπηκε τμηματικά, ενώ απαγορεύτηκε η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στα σημεία από όπου θα περνούσε το πλήθος των συμμετεχόντων.

Κρατώντας τις σημαίες της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η οποία ανέλαβε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης για 34η χρονιά, οι διαδηλωτές, αψηφώντας την υψηλή θερμοκρασία, ακολούθησαν τη μαραθώνια πορεία ώς το τέλος, διαδίδοντας στους περαστικούς το κεντρικό σύνθημα: «Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και το εκμεταλλευτικό σύστημα που τους γεννά, για τη φιλία, τη συνεργασία, την κοινή πάλη των λαών».

«Το σύγχρονο μήνυμα της θυσίας του Γρηγόρη Λαμπράκη είναι η ένταση της πάλης για απεμπλοκή της Ελλάδας από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις», δήλωσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ)
Αφιέρωμα
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα