Έντυπη Έκδοση

Χειροποίητα κοσμήματα από σπόρους και σαπούνι από γάλα γαϊδούρας!

Ποιος είπε ότι σε περίοδο κρίσης χάθηκε η πρωτοτυπία; Το 4ο Agroquality Festival, δηλαδή η έκθεση αγροτικών προϊόντων στο Γκάζι, το περασμένο τριήμερο είχε απ' όλα τα καλά.

Μπορεί να ήταν μειωμένες οι συμμετοχές και η προσέλευση του κοινού, λόγω εισιτηρίου, αλλά δεν έλειψαν οι καινοτόμες προτάσεις στο 4ο Agrofestival στο Γκάζι Μπορεί να ήταν μειωμένες οι συμμετοχές και η προσέλευση του κοινού, λόγω εισιτηρίου, αλλά δεν έλειψαν οι καινοτόμες προτάσεις στο 4ο Agrofestival στο Γκάζι Παρ' ότι η συμμετοχή ήταν μειωμένη και λόγω κόστους, δεν έλειψαν οι πρωτότυπες προτάσεις, όπως τα παραδοσιακά ζυμαρικά από σπιρουλίνα, τα χειροποίητα σαπούνια από γάλα γαϊδούρας, που θεωρείται πιο κοντά στο μητρικό γάλα, οι κεραλοιφές από βερίκοκο για μαύρους κύκλους, οι βουβαλίσιες κρέμες γάλακτος, ενώ ήταν μια ευχάριστη νότα τα κοσμήματα από σπόρους.

Η φετινή διοργάνωση ήταν αφιερωμένη στα προϊόντα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία ξεχώρισαν, αλλά δεν έλειψαν και οι μαντινάδες από την Κρήτη, στα περίπτερα, που έστησαν Μυλοποταμίτες παραγωγοί. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των μελισσοκόμων, από αρκετές περιοχές της Ελλάδας με πευκόμελα, ανθόμελα, και μέλι Ελάτης Μαινάλου, που έχει κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ. Στη φετινή διοργάνωση όμως την παράσταση έκλεψαν οι γυναίκες, είτε με τους δικούς τους συνεταιρισμούς είτε ως ιδιώτες παραγωγοί είτε ακόμη ως εκπρόσωποι οικογενειακών επιχειρήσεων.

Η Χρυσάνθη Νωτούδα-Θανάσκου από τη Νιγρίτα Σερρών εντυπωσίασε, αν μη τι άλλο, αφού κοντά στον παραδοσιακό τραχανά, το κους κους κι άλλα παραδοσιακά προϊόντα τόλμησε να δημιουργήσει ζυμαρικά με σπιρουλίνα, που θεωρείται από τις νέες εναλλακτικές καλλιέργειες.

Χυλοπίτες με σπανάκι και τσουκνίδα από τις Μούσες Πιερίων, τον κοινωνικό συνεταιρισμό των γυναικών της Κατερίνης, ήταν από τα προϊόντα που κέντρισαν το ενδιαφέρον του κοινού κοντά στα γλυκίσματα με βάση το ακτινίδιο, το δαμάσκηνο, το βερίκοκο.

Παραγωγός μελιού, η Βασιλική Λίγκα από το Μέτσοβο μας μίλησε για τις διαδρομές των κυψελών της, προκειμένου να γλιτώσουν από τις κρύες νύχτες της περιοχής. Μαμά δύο παιδιών, 13 και 7 χρόνων, πηγαινοέρχεται για τις ανθοφορίες από το ορεινό Μέτσοβο ώς τη Λευκάδα, τα Γιάννινα, τη Χαλκιδική, την Αρτα για να ξεχειμωνιάσουν οι μέλισσες. «Το μέλι, λέει, έχει μέλλον, αρκεί ορισμένοι παραγωγοί να μην κοροϊδεύουν τον κόσμο και να του πωλούν ξένο για ελληνικό και η τιμή του να είναι προσιτή». Η ίδια παράγει ανθόμελο, μέλι από έλατο κι από θυμάρι.

Ξεχωριστή θέση είχαν και τα μανιάτικα αρτοσκευάσματα. Η Κωνσταντίνα Γεωργοπούλου από το Γύθειο έδειχνε δίπλες, τηγανίτες, παξιμάδια, μια σειρά από παραδοσιακά προϊόντα της Μάνης, που μπορούν να μπουν σε κάθε ελληνικό τραπέζι.

Η εταιρεία «Μανιάτικη Αρτοποιία» είναι οικογενειακή, ενώ ο σύζυγός της συνεταιρίζεται με τον Π. Καραμπάτο. Στην Αθήνα συνεργάζονται με την Ελένη Τζικάκου, η οποία κατάγεται επίσης από το Γύθειο, και μπορεί να δημιουργήσει αυτά τα περίτεχνα ψωμιά, με τα γονιμικά ή άλλα σύμβολα, τα οποία έχουν ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Φεστιβάλ
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική