Ηλεκτρονική Έκδοση

Σε εξέλιξη για δεύτερη ημέρα το Φόρουμ για την Ελευθερία στο Ίντερνετ

Τελευταία ενημέρωση:

Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι εργασίες του Φόρουμ για την Ελευθερία στο Ίντερνετ υπέρ της Παγκόσμιας Ανάπτυξης, που ολοκληρώνονται σήμερα στη Στοκχόλμη. Το enet.gr μεταδίδει και σήμερα ζωντανά μέσω διαδικτύου τις εργασίες του Φόρουμ αλλά και τον διάλογο που γίνεται μέσω Twitter.

Στιγμιότυπο από τις εργασίες του Φόρουμ για την Ελευθερία στο Ίντερνετ. Πηγή: http://www.stockholminternetforum.se Στιγμιότυπο από τις εργασίες του Φόρουμ για την Ελευθερία στο Ίντερνετ. Πηγή: http://www.stockholminternetforum.se  

Στόχος του Συνεδρίου είναι να εμβαθύνει τη συζήτηση για το πώς η ελευθερία και ο ανοιχτός χαρακτήρας του Ίντερνετ δίνουν ώθηση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη παγκοσμίως.
 
Το Φόρουμ διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά, από το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας και την Σουηδική Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Sida). Στις εργασίες του συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων που χαράσσουν πολιτική, ακτιβιστές και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και ειδικοί του τεχνολογικού τομέα.
 
Θεματικές πρώτης ημέρας
 
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της πρώτης μέρας, οι συμμετέχοντες εστίασαν στα εξής θέματα:
 
  • *Τις δυσανάλογες συνέπειες που έχει για τους ακτιβιστές η έκφραση των απόψεών τους στο διαδίκτυο, υπό απολυταρχικά καθεστώτα.
  • *Τον έλεγχο και την απόδοση ευθυνών του ιδιωτικού τομέα και των κυβερνήσεων σε σχέση με την ασφάλεια των ατόμων στο διαδίκτυο Οι πολυθενικές του Ίντερνετ υπόκεινται σε νόμους των κρατών στα οποία εδρεύουν. Αυτό επηρεάζει τους χρήστες παγκοσμίως, χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν και χωρίς να έχουν επίγνωση ότι δεσμεύονται από νόμους (συνήθως των ΗΠΑ) τους οποίους αγνοούν.
  • *Τη σχέση μεταξύ των εταιρειών του Ίντερνετ και των απολυταρχκών καθεστώτων, με την παροχή τεχνολογιών παρακολούθησης  και επιβολής λογοκρισίας δια νόμων.
  • *Το δίλημμα μεταξύ διεθνούς συνεργασίας ή μιας παγκόσμιας συμφωνίας. Το ερώτημα, δηλαδή, αν το πρόβλημα είναι η έλλειψη ρυθμίσεων ή η μη εφαρμογή των υφιστάμενων προτύπων.
  • *Τη σημασία διαδικασίων που θα καθορίζονται από πολλαπλές πλευρές εμπλεκομένων από όλο τον πλανήτη ώστε να μην ανήκει σε κανένα η διακυβέρνηση του Ίντερνετ. Ένα ερώτημα είναι αν η ITU θα μπορούσε να παίξει ένα σημαντικό ρόλο αν επιλεγόταν το σενάριο των πολλαπλών εμπλεκομένων και με εφαρμογή πλήρους διαφάνειας.
  • *Το πού βρίσκεται η λεπτή γραμμή η οποία διαχωρίζει το βαθύ λαρύγγι πίσω από μια αποκάλυψη και μια απειλή για την εθνική ασφάλεια; Το ερώτημα: τι αποτελεί θεμιτή πράξη ενός πολίτη στο Ίντερνετ;
  • *Τη σημασία του να εξετάζεται το ζήτημα της πρόσβασης στο Ίντερνετ μαζί με τα άλλα ζητήματα ασφάλειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπιζονται παράλληλα και όχι με χρονολογική σειρά.
  • *Την ενδεχόμενη σύγκρουση μεταξύ του να  προασπίζεις τα ανθρώπινα δικαιώματα και του να προστατεύεις το ίδιο το ατόμο στο διαδίκτυο και η γενική αντίληψη περί ανάγκης να προστατεύουμε την κοινωνική ασφάλεια μέσω της παρακολούθησης.
 

Live

Παρακολουθήστε ζωντανά τις εργασίες του Φόρουμ για την Ελευθερία στο Ίντερνετ, μέσω του http://www.stockholminternetforum.se.

*Συζήτηση θεματικής: "Ασφαλείς και ανοιχτές επικοινωνίες: Εξασφαλίζοντας πολιτική, οικονομική και τεχνική επάρκεια".

*Συζήτηση θεματικής: "Επιταχύνοντας την καινοτομία στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας για μετασχηματιστική ανάπτυξη":

*Συζήτηση θεματικής: "Μετασχηματίζοντας την ανάπτυξη μέσω των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας":

Ζωντανά μεταδίδονται και οι αντιδράσεις μέσω Twitter των συμμετεχόντων και όσων παρακολουθούν από μακριά τις εργασίες του Φόρουμ.

Παρακολουθήστε τη συμμετοχή στον σχετικό διάλογο μέσω Twitter με τα hashtag #sif13 (γενικά για τις εργασίες του Φόρουμ) και #FXinternet (για θέματα ελευθερίας στο Ίντερνετ).

 
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Για το ίδιο θέμα
Σε ζωντανή μετάδοση από τη Στοκχόλμη το Φόρουμ για την Ελευθερία στο Ίντερνετ