Έντυπη Έκδοση

53 ΑΠΟ ΤΑ 100 ΟΧΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20 ΕΤΩΝ

Γερασμένα πυροσβεστικά στα νησιά του Ιονίου

Κίνδυνος-θάνατος είναι τα πυροσβεστικά οχήματα που έχουν στη διάθεσή τους οι πυροσβέστες στα νησιά του Ιονίου, καθώς από τα 105 οχήματα και τις τρεις μοτοσικλέτες, μόλις επτά από αυτά είναι ηλικίας έως 5 ετών!

Τα σοκαριστικά στοιχεία, που αποτυπώνουν τη θλιβερή πραγματικότητα σε όλη τη χώρα, έφεραν στη δημοσιότητα συνδικαλιστές του Πυροσβεστικού Σώματος, λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τη σημασία της δασοπυρόσβεσης, κυρίως τη φετινή χρονιά που ο τουρισμός αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προσδοκία· και μετά την επίσκεψη του Νικόλαου Δένδια στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κέρκυρα, και για θέματα δασοπυρόσβεσης, εν όψει της τουριστικής περιόδου.

Κίνδυνος-θάνατος

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ), από το σύνολο των πυροσβεστικών οχημάτων, μόλις τα 34 μετρούν έως και 10 χρόνια ζωής, 45 από αυτά είναι ηλικίας από 21 έως και 30 χρόνων, ενώ τα υπόλοιπα οκτώ έχουν ξεπεράσει την τριακονταετία (είναι ηλικίας από 31 έως 37 χρόνων).

Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι από το 2000 έως το 2012 σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Λευκάδα -νησιά που βρίσκονται πρώτα στη λίστα των ξένων τουριστών- προκλήθηκαν συνολικά 7.400 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες αποτεφρώθηκαν 185.338,80 στρέμματα.

Ενδεικτικά, στην Κεφαλονιά -που κατέχει τη θλιβερή πρωτιά τόσο στον αριθμό των αγροτοδασικών πυρκαγιών όσο και στο μέγεθος των καμένων εκτάσεων- υπάρχουν μόλις 26 οχήματα. Από αυτά τα 18 είναι στο Αργοστόλι: έξι ηλικίας έως 10 ετών, έξι έως 20 ετών και πέντε από 23 έως 35 ετών. Η Σάμη διαθέτει τέσσερα, όλα ηλικίας από 12 έως 35 ετών και το Ληξούρι τέσσερα (ένα 10 ετών, δύο δεκαοκταετίας και ένα 20ετίας).

Τρία οχήματα διαθέτει η Ιθάκη (ένα 20ετίας, ένα 19ετίας και ένα 8ετίας), ενώ στο καταπράσινο νησί, που τα τελευταία χρόνια διαθέτει και απευθείας πτήσεις charter από το εξωτερικό, βρίσκεται και η μία από τις τρεις μοτοσικλέτες της Πυροσβεστικής, ηλικίας 12 ετών.

Χωρίς ΚΤΕΟ

Από μια... συνομήλικη μοτοσικλέτα έχουν στη διάθεσή τους οι πυροσβέστες σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα, που μετρούν 24 και 34 οχήματα αντίστοιχα, 16 βρίσκονται στη Λευκάδα και δύο στους Παξούς.

Τα μέλη της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γιατί τα πυροσβεστικά οχήματα δεν περνούν ΚΤΕΟ.

Με ανοιχτή τους ανακοίνωση ζητούν να μη χρησιμοποιούνται τα οχήματα που έχουν βλάβες, μέχρι αυτές να διορθωθούν και επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος που ελλοχεύει δεν είναι μόνο για τους ίδιους τους πυροσβέστες, αλλά και για τους υπόλοιπους πολίτες που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, όσο και για την άμεση ανταπόκρισή τους στα συμβάντα, καθώς κινδυνεύουν να μείνουν στη διαδρομή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νησιωτική Ελλάδα
Πυροσβεστική Υπηρεσία