Έντυπη Έκδοση

Κινδυνεύει και η Ταινιοθήκη

Η Ταινιοθήκη εκπέμπει SOS. Ο εθνικός μας φορέας, για τη διαφύλαξη της ελληνικής κινηματογραφικής κληρονομιάς, πριν από λίγες μέρες κινδύνεψε να βρεθεί με κομμένο ρεύμα, αδυνατώντας να εξοφλήσει το λογαριασμό του ηλεκτρικού. Τελευταία στιγμή, όπως μας είπε ο Θόδωρος Αδαμόπουλος, μέλος του Δ.Σ., κατέβαλαν στη ΔΕΗ τις εισπράξεις του ταμείου (το ίδρυμα ως γνωστόν λειτουργεί και ως εναλλακτική αίθουσα προβολής) και το κακό αποσοβήθηκε. Αυτή τη φορά. Την επόμενη;

Οι εργαζόμενοι είναι τρεις μήνες απλήρωτοι, ενώ υπάρχουν σημαντικές οφειλές σε φόρους κ.λπ., με αποτέλεσμα να μην παίρνουμε ενημερότητα», μας είπε ο κ. Αδαμόπουλος. Φυσικά υπάρχει λόγος για όλα αυτά. Οπως μας είπε η γενική γραμματέας του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης, Μαρία Κομνηνού, ο νόμος Μερκούρη αναγνώριζε την Ταινιοθήκη, η οποία (πριν μετακομίσει στη «Λαΐδα») εισέπραττε ετήσια επιχορήγηση 300.000 ευρώ. Ομως ο νέος νόμος Γερουλάνου «δεν αναγνώρισε το μοναδικό ελληνικό θεσμό για την προστασία της κινηματογραφικής κληρονομιάς. Από την ψήφισή του έχουμε πέσει σε μεγάλες οργανωτικές και οικονομικές δυσκολίες».

Συγκεκριμένα, «δεν υπάρχει κωδικός και η Ταινιοθήκη λαμβάνει μόνο έκτακτες επιχορηγήσεις που δεν υπερβαίνουν τα 70.000-80.000 ευρώ, όταν οι ανάγκες μας υπερβαίνουν τα 400.000 ευρώ».

«Αυτή τη στιγμή», εξηγεί η Μαρία Κομνηνού, «η Ταινιοθήκη είναι η μόνη ευρωπαϊκή Ταινιοθήκη που βρίσκεται σε τόσο οικτρή κατάσταση -παρά το ότι έχουμε προτείνει να μπει σε καθεστώς συνεργασίας με το κράτος στα πρότυπα της Γαλλικής Ταινιοθήκης. Σκεφτείτε πως η Ταινιοθήκη της Σερβίας λαμβάνει πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ επιχορήγηση».

Θεσμός με ανεκτίμητη συνεισφορά, την οποία αναγνώρισε σε πρόσφατη επίσκεψή του και ο επικεφαλής της Γαλλικής Ταινιοθήκης Κώστας Γαβράς (και μάλιστα ενώπιον του αναπληρωτή υπουργού κ. Τζαβάρα), η Ταινιοθήκη αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα. Η μεταστέγαση σ' ένα σύγχρονο χώρο, τον κινηματογράφο «Λαΐς» στην Ιερά Οδό, ήταν όνειρο ετών. Ολοι ανέμεναν πως θα έδινε μια ώθηση στη δράση της. Εκ των πραγμάτων όμως προέκυψε ζημιογόνα μέσα στο νέο σκηνικό κατάρρευσης.

Πριν από λίγες μέρες, μαθαίνουμε, εγκρίθηκε ένα κονδύλι ΕΣΠΑ (500.000 ευρώ), αλλά το ποσό μόλις που θα καλύψει κάποια προγραμματισμένα αφιερώματα. Είναι επιτακτικό να δοθεί μια μόνιμη λύση. «Εχουμε προτείνει ακόμα και το να αναλάβει την Ταινιοθήκη το κράτος. Με όποιον τρόπο είναι αυτό εφικτό!».

Σήμερα, περιμένουν «ο Κ. Τζαβάρας να εκπληρώσει την υπόσχεσή του ενώπιον του Κ. Γαβρά, να αναγνωρίσει θεσμικά την εθνική αποστολή που επιτελεί η Ταινιοθήκη και να θεσπίσει την "υποχρεωτική κατάθεση" (σ.σ. μια κόπια από κάθε ταινία που παράγεται στην Ελλάδα να πηγαίνει αυτομάτως στην Ταινιοθήκη)».

Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο να γυρίζονται ταινίες, αλλά και να διασώζονται αυτές που έχουν γυριστεί. Ως γνωστόν, χωρίς παρελθόν δεν υπάρχει και μέλλον...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κινηματογράφος