Έντυπη Έκδοση

ΨΥΧΡΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ - ΕΡΟΓΛΟΥ ΥΠΟ ΤΟΝ ΝΤΑΟΥΝΕΡ

Ενοχλημένη η Λευκωσία από τη στάση Μπαν Κι Μουν

Κάθε άλλο παρά ικανοποιημένη είναι η κυπριακή κυβέρνηση από το χειρισμό της επιστολής του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη προς το γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, σε σχέση με τον ειδικό αντιπρόσωπό του για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Η επιστολή Αναστασιάδη αντί να απαντηθεί από τον ίδιο το γ.γ. του ΟΗΕ, απαντήθηκε από τη διευθύντρια του γραφείου του, με τη δικαιολογία ότι ο κ. Μουν απουσίαζε στο εξωτερικό. Το πλέον σημαντικό όμως είναι ότι οι επισημάνσεις του προέδρου της Κύπρου για τον κ. Ντάουνερ έπεσαν στο κενό, καθώς ο γ.γ. του ΟΗΕ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον αντιπρόσωπό του, σημειώνοντας πως είναι βέβαιος ότι θα χειριστεί καταλλήλως το θέμα του δείπνου που πρόκειται να παραθέσει την Πέμπτη το βράδυ προς τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Ερογλου.

Αν και ο κ. Αναστασιάδης είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να ακυρώσει τη συμμετοχή του στο δείπνο σε περίπτωση που δεν ελάμβανε διαβεβαιώσεις από τον ίδιο το γ.γ. του ΟΗΕ σε σχέση με το περιεχόμενό του, θα παραστεί θεωρώντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συζήτηση επί της ουσίας του Κυπριακού και θα περιοριστεί σε μια κοινωνικής φύσεως επαφή για δημιουργία καλύτερου κλίματος.

Ο κ. Ντάουνερ ήλπιζε πως στο δείπνο θα μπορούσε να αποσπάσει συμφωνία για την ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών, ή έστω την ανακοίνωση των διαπραγματευτών. Εκ των πραγμάτων κάτι τέτοιο καθίσταται δύσκολο.

Ενα ακόμα στοιχείο που περιπλέκει τα πράγματα είναι το έγγραφο των 77 σελίδων στο οποίο έχουν καταγραφεί οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις κατά τις διαπραγματεύσεις Χριστόφια - Ταλάτ και Χριστόφια - Ερογλου, από το 2008 έως το 2012. Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει δηλώσει ότι δεν δεσμεύεται από υποχωρήσεις που έγιναν από τον Δημήτρη Χριστόφια και πρόκειται να τις αποσύρει (παραμονή εποίκων, εκ περιτροπής προεδρία, διασταυρούμενη ψήφος κ.λπ.).

Σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση στα Κατεχόμενα και με τον Ντερβίς Ερογλου. Οπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, θα καταβάλει προσπάθεια να λύσει «παρεξηγήσεις» και να προετοιμάσει το κλίμα για το δείπνο της Πέμπτης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυπριακό
ΟΗΕ
Κύπρος