Ηλεκτρονική Έκδοση

Μετά την παραίτηση Χατζάκη

Στο τιμόνι του ΚΒΘΕ ο Γιάννης Βούρος

Αναμένεται η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου

Τελευταία ενημέρωση:

Την καλλιτεχνική διέθυνση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας αναλαμβάνει με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα ο ηθοποιός και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Βούρος.

Θα είναι ο 16ος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ και αναπληρώνει τη θέση που άφησε κενή την περασμένη εβδομάδα ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης, προκειμένου να αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου.

"Τα περί ευθύνης και τιμής είναι αυτονόητα. Το ΚΘΒΕ μπορεί να υπογραμμίσει και να συνεχίσει να ενισχύει τη θέση του όχι μόνο στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας και της Βαλκανικής χερσονήσου, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο. Θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε περισσότερα όταν θα έχει παραχθεί πολιτιστικό προϊόν, ικανό να κριθεί και να αξιολογηθεί. Έτσι κι αλλιώς, στο χώρο του Θεάτρου τα πάντα κρίνονται σαν ένα εκ των υστέρων αποτέλεσμα και όχι σαν ένα εκ των προτέρων γεγονός", ανακοίνωσε ο Γιάννης Βούρος με αφορμή τον διορισμό του στο ΚΒΘΕ.

Στο μεταξύ, χθες, κατέβασαν από την πρόσοψη του θεάτρου το πανό στο οποίο αναγραφόταν το σύνθημα “Τρικούκη φύγε τώρα” κατά του κ. Χατζάκη με ένα άλλο στο οποίο αναγράφεται “Σωτήρη Χατζάκη ευχαριστούμε για όσα έκανες” .

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Αντιπροσωπευτική Επιτροπή των ηθοποιών αναφέρει: “Σε σχέση με την αυθαίρετη κίνηση μερίδας ηθοποιών οι οποίοι ανάρτησαν ευχαριστήριο πανό προς τον απερχόμενο καλλιτεχνικό διευθυντή, η αντιπροσωπευτική Επιτροπή των ηθοποιών του ΚΘΒΕ οφείλει να δηλώσει πως “Υπερβολές αυτού του τύπου έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με την αισθητική μας και τις αρχές μας. Αυτή καθεαυτή η πράξη υποβαθμίζει το μέγεθος της εκτίμησης στο πρόσωπο του απερχόμενου καλλιτεχνικού διευθυντή” .

Στην ίδια ανακοίνωση οι ηθοποιοί διευκρινίζουν ότι “Η αντίρρησή μας σ' αυτόν τον πομπώδη τρόπο έκφρασης δεν συνεπάγεται διαφορετικά συναισθήματα από μεριάς μας απέναντι στο Σωτήρη Χατζάκη”.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεσης του επταμελούς διοικητικού συμβουλίου του ΚΘΒΕ καθώς η θητεία του απερχόμενου (με πρόεδρο τον κ. Μάκη Τρικούκη) έληξε την Τρίτη 28 Μαΐου.

Λίγα λόγια για το Γιάννη Βούρο
 
Φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και στη Σχολή Χατζηδάκη.
 
Είναι πτυχιούχος Δημοσιογραφίας - Δημοσιολογίας και της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην «Ημερησία» και την «Αθηναϊκή» στο πολιτικό ρεπορτάζ και την Κρατική Τηλεόραση (τότε ΕΙΡΤ) στην ημερήσια εκπομπή ρεπορτάζ «Κάθε μέρα».
 
Έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ., Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.
 
Κείμενα και δοκίμιά του έχουν δημοσιευτεί σε όλα σχεδόν τα λογοτεχνικά περιοδικά της χώρας. Από τις εκδόσεις Λιβάνη έχει εκδοθεί το βιβλίο του «Μ' ένα φλασάκι στο μυαλό».
 
Ως ηθοποιός έχει υπηρετήσει όλη σχεδόν τη γκάμα των ρόλων του ρεπερτορίου (από ελληνική φαρσοκωμωδία μέχρι Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη και Αριστοφάνη - και από γαλλικό μπουλβάρ μέχρι Τσέχωφ και Πίντερ), εμφανιζόμενος σε μικρά περιφερειακά θέατρα, σε μεγάλες εμπορικές αίθουσες της Αθήνας, σε μεγάλα θέατρα του εξωτερικού και στην Επίδαυρο.
 
Έχει σκηνοθετήσει και μεταφράσει θεατρικά έργα από τα Αγγλικά και τα Γαλλικά.
 
Χρηματοδότησε μερικές από τις πιο επιτυχημένες - εμπορικά και καλλιτεχνικά - παραστάσεις της τελευταίας δεκαετίας, υπηρετώντας πιστά την άποψή του για το θέατρο που δεν υποτιμά τη νοημοσύνη του θεατή.
 
Μεταξύ άλλων, είναι ιδρυτικό μέλος και υποστηρικτής του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη, «Το Εργαστήρι», για παιδιά με νοητική υστέρηση και του Ιδρύματος M.D.A. Ελλάς για άτομα με νευρολογικές παθήσεις.
 
 

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Θέατρο
Υπουργείο Πολιτισμού
Για το ίδιο θέμα
Ο Σωτήρης Χατζάκης στο τιμόνι του Εθνικού