Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Ξένοι κατά μονοπωλίου

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πηγαίνουν το ελληνικό Δημόσιο η Ενωση Διαδικτυακού Στοιχηματισμού (Remote Gambling Association - RGA) και η Ευρωπαϊκή Ενωση Τυχερών Παιγνίων και Στοιχηματισμού (European Gaming and Betting Association - EGBA) για μια σειρά από περιορισμούς που έχει θέσει με νόμους, μη συμμόρφωση με τις αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου και μονοπωλιακή πολιτική.

Αντιδρούν μετά την πώληση του ΟΠΑΠ και τη διατήρηση του μονοπωλίου οι ξένες εταιρείες Αντιδρούν μετά την πώληση του ΟΠΑΠ και τη διατήρηση του μονοπωλίου οι ξένες εταιρείες Πιο συγκεκριμένα, στην καταγγελία επισημαίνεται ότι:

* Οι κανονισμοί επιτρέπουν την εισαγωγή αποκλεισμού πρόσβασης στο Διαδίκτυο, βάσει μιας... μαύρης λίστας μη αδειοδοτημένων φορέων εκμετάλλευσης. Αυτό αποτελεί άμεση παραβίαση του Αρθρου 56 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του θεμελιώδους δικαιώματος παροχής και λήψης πληροφοριών.

* Εχει γίνει επέκταση του συμβατικού (offline) μονοπωλίου του ΟΠΑΠ σε διαδικτυακό μονοπώλιο τυχερών παιγνίων και δικαιωμάτων στοιχηματισμού, με εκχώρηση αποκλειστικότητας στον ΟΠΑΠ έως το 2020 για το διαδικτυακό αθλητικό στοίχημα και έως το 2030 για συγκεκριμένους τομείς των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων (π.χ. πόκερ και καζίνο).

* Εχουν ανακληθεί οι προσωρινές άδειες από την ελληνική Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, τις οποίες αιτήθηκαν εμπορικοί φορείς εκμετάλλευσης, προσδοκώντας στη δυνατότητα αίτησης για πλήρεις άδειες σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Οι δύο φορείς υποστηρίζουν ότι η τακτική του ελληνικού κράτους είναι δυσανάλογη και ανακόλουθη, καθώς παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, διότι, ενώ στο νόμο περί τυχερών παιγνίων αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ο διαδικτυακός στοιχηματισμός επιτρέπεται κατ' αρχήν, από τις 5 Αυγούστου 2011, όταν υιοθετήθηκε ο νόμος περί τυχερών παιγνίων, δεν έχει εκχωρηθεί καμία πλήρης άδεια για διαδικτυακό στοιχηματισμό και δεν έχει ανακοινωθεί, ξεκινήσει, υποβληθεί για διαβούλευση κ.λπ. καμία διάταξη σχετικά με την αδειοδότηση.

Και εξώδικο

Για το ίδιο θέμα ο όμιλος εταιρειών Stanleybet απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, την ΟΠΑΠ Α.Ε. και το ΤΑΙΠΕΔ, με τατυτόχρονη κοινοποίηση στον πρωθυπουργό, το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ζητώντας αποζημίωση 240 εκατομμυρίων ευρώ, που υπέστη από τη σιωπηρή απόρριψη της αίτησης άδειας λειτουργίας στην Ελλάδα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ιδιωτικοποιήσεις
Τζόγος και τυχερά παιχνίδια
ΟΠΑΠ