Έντυπη Έκδοση

Ο άνθρωπος με το δεξί ημισφαίριο εγκεφάλου

Εναν «Πρωταγωνιστή» που διαπρέπει off camera συναντά στην εκπομπή του ο Σταύρος Θεοδωράκης (Κυριακή, Mega 23.30). Εναν δημιουργό που διαθέτει κάτι εξαιρετικό. Μπορεί να θεωρηθεί ταυτόχρονα παιδί-θαύμα και ιατρικό θαύμα.

Εχει κάνει γύρω στις 40 ταινίες μικρού μήκους, καθώς και διαφημιστικά και βιντεοκλίπ σε Αμερική, Ελλάδα και Γαλλία. Εχει συνεργαστεί με σημαντικούς ανθρώπους, όπως ο Κώστας Γαβράς, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο Μάρτιν Σκορσέζε, ο Βιμ Βέντερς...

Αυτός είναι ο Στέφανος Σιταράς, 23 χρόνων και υπερταλαντούχος. Ομως ο νεαρός σκηνοθέτης, που γύρισε την πρώτη του ταινία στα 13 του, με πρωταγωνίστρια τη γιαγιά του, εκτός από έμπνευση έχει κι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας: έχει γεννηθεί με μισό εγκέφαλο. Ο εμπρός αριστερός λοβός λείπει. Σαν να έχει γεννηθεί με ένα χέρι, ας πούμε. Οι γιατροί τον αντιμετωπίζουν ως φαινόμενο, αφού μέσα στο κεφάλι του υπάρχει μια κύστη διαμέτρου 8 εκατοστών. Τα πιο πολλά παιδιά που γεννιούνται με κύστες στον εγκέφαλο πεθαίνουν στα 2-3 τους χρόνια. Το ότι εκείνος έχει ζήσει 23 χρόνια το θεωρούν θαύμα.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης συναντά τον Στέφανο Σιταρά στο θερινό «Σινέ Παρί» της Πλάκας και εκεί, περιμένοντας να αρχίσει η προβολή, του αφηγείται την προσωπική του ιστορία. «Από μικρός είχα πολύ ισχυρούς πονοκεφάλους. Οι γονείς μου είναι γιατροί, άρχισαν να μου κάνουν διάφορες εξετάσεις και τελικά ανακάλυψαν την κύστη. Σ' εμένα, αντίθετα με τους περισσότερους, μου έχει δώσει μια ορμή για ζωή. Το δεξί τμήμα του εγκεφάλου μου υπερλειτουργεί και νιώθω ότι θέλω να κάνω τα πάντα, κάθε στιγμή».

Στην κουβέντα συμμετέχει η κυρία Τούλη, η 83χρονη γιαγιά του και πρωταγωνίστρια στις ταινίες του, ο κριτικός κινηματογράφου Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, που γνωρίζει τον Στέφανο από τα πρώτα του κινηματογραφικά βήματα, και η 19χρονη Ναταλία Σουίφτ, που πρωταγωνιστεί στην τελευταία του ταινία «The magic world of Harisson Patrakis».

Στην εκπομπή εμφανίζεται ακόμη ένας φίλος του νεαρού κινηματογραφιστή. Ο Στέφανος Σιταράς έχει ζητήσει από τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη τη γνώμη του για τα σενάριά του. Μ' αυτή την αφορμή οι «Πρωταγωνιστές» αναζητούν το σκηνοθέτη του «Αν» και τον εντοπίζουν στο Λος Αντζελες. Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης βρίσκεται για κάποιες ειδικές προβολές της ταινίας του, αλλά και για να συμμετέχει στα Gabby Awards - τα βραβεία των ελληνικής καταγωγής δημιουργών της Αμερικής. Ο Σταύρος Θεοδωράκης τού στέλνει ερωτήσεις αλλά και παρατηρήσεις για την εκπομπή που ετοιμάζει για τον Στέφανο και ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης αποφασίζει να καταγράψει τις απαντήσεις του με την κάμερα του Πάνου Σατζόγλου και να στείλει το υλικό πίσω στην Αθήνα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Media