Ηλεκτρονική Έκδοση

Δικαστική διαμάχη για τα CDS του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Καμμένος-Παπανδρέου, αμφότεροι δικαιωμένοι

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος υποχρεούται να καταβάλει το ποσό των 30 χιλιάδων ευρώ, για «ανάρμοστους χαρακτηρισμούς» -και 500 ευρώ όποτε τους επαναλαμβάνει- σε βάρος του Αντρίκου Παπανδρέου, ο οποίος με τη σειρά του υποχρεούται να καταβάλει δικαστικά έξοδα ύψους 20 χιλιάδων ευρώ. Αμφότεροι δηλώνουν δικαιωμένοι από την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στη δικαστική διαμάχη σχετικά με τα CDS του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Αντρίκος Παπανδρέου Αντρίκος Παπανδρέου «Κατέπεσαν οι σε βάρος μου και της οικογένειάς μου συκοφαντίες για CDS, κερδοσκοπικά παιχνίδια και άλλα μυθεύματα του κυρίου Καμμένου» δήλωσε ο Αντρίκος Παπανδρέου αναφορικά με την απόφαση για την αγωγή που είχε υποβάλει σε βάρος του Πάνου Καμμένου, για όσα ο τελευταίος υποστήριξε περί εμπλοκής του σε αγοραπωλησίες ασφάλιστρων κινδύνου (CDS) ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας.

Κύκλοι του κ. Παπανδρέου επισημαίνουν ότι στη σελίδα 29 της απόφασης, «υπάρχει και η εξής κρισιμότατη, ουσιαστικότατη αναφορά στην υπόθεση: “Ο πλέον όμως κρίσιμος ισχυρισμός των επίδικων δημοσιευμάτων, ότι δηλαδή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πώλησε τα CDS που κατείχε στην εταιρία "Unigestion SA" δεν επιβεβαιώνεται από τα προσκομισθέντα αποδεικτικά στοιχεία”».

Πολιτική δικαίωση για τον ίδιο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες χαρακτήρισε ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα, την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Αναφορικά με το πρόστιμο 500 ευρώ που θα υποχρεούται να καταβάλει κάθε φορά που θα επαναλαμβάνει δημόσια τους χαρακτηρισμούς «λαμόγιο» και «θα δικάσουμε κάτω από το σπίτι», δήλωσε ότι μια φορά το μήνα θα καλεί τους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου και θα αποκαλεί τον κ. Παπανδρέου με έναν από τους παραπάνω χαρακτηρισμούς και θα πληρώνει 500 ευρώ.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έδωσε στη δημοσιότητα την πρόχειρη απόφαση και όχι την καθαρογραφημένη για να προλάβει, όπως είπε, στρεβλώσεις στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Δικαιοσύνη «δέχεται τους ισχυρισμούς ότι ο Αντρίκος Παπανδρέου λειτούργησε ως brooker των τοκογλύφων». Υποστήριξε ότι ο Αντρίκος Παπανδρέου είχε εμπλακεί σε εταιρεία στην Ελβετία με συνεταίρους δύο ανθρώπους που ήταν υπό έρευνα από τη Δικαιοσύνη είτε τώρα είτε στο παρελθόν, και ανέφερε το όνομα του κ. Μαργέλου για τον οποίο είπε ότι είχε εμπλοκή στην υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού. Δήλωσε ότι η απόφαση της Δικαιοσύνης ανοίγει το δρόμο για ποινική διερεύνηση της υπόθεσης «που πρέπει να οδηγήσει στην καταδίκη εκείνων που 'έστησαν' ως κοινοί μαφιόζοι την πατρίδα μας».

Τόνισε ακόμη ότι «η μια και μόνη εξεταστική που υποσχέθηκε ο κ.Σαμαράς και ακύρωσε στη συνέχεια για να προστατεύσει τον Γιώργο Παπανδρέου, είναι υποχρέωση της Βουλής να το αποφασίσει». Μάλιστα είπε ότι θα καταθέσει στη Βουλή την απόφαση ώστε να είναι στα χέρια όλων των βουλευτών προκειμένου να ξεκινήσει μια προανακριτική επιτροπή που θα βρει «ποιοι οδήγησαν τη χώρα σε αυτό το σημείο» και κατέληξε λέγοντας πως «θα τους κυνηγήσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή για την εμπλοκή τους στην παράδοση της χώρας στον μηχανισμό στήριξης».

Πηγή:ΑΜΠΕ

Eν μέρει δεκτή η προσφυγή του Αντρίκου

Με «πεποίθηση αληθείας» προέβη ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμένος σε δηλώσεις του για την πώληση των CDS που κατείχε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και σύνδεση του Αντρίκου Παπανδρέου στην υπόθεση, σύμφωνα με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου που ωστόσο επιβάλει στον πολιτικό την καταβολή αποζημίωσης ύψους 30.000 ευρώ για εξύβριση, αλλά όχι για συκοφαντική δυσφήμιση, του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού.

Το πρωτοδικείο με την απόφαση του έκανε εν μέρει δεκτή την προσφυγή του Αντρίκου Παπανδρέου, με την οποία ζητούσε αποζημίωση 1 εκατ. ευρώ, υποχρεώνοντας τον κ. Καμένο πλην της χρηματικής αποζημίωσης να μην προβεί σε επανάληψη των ισχυρισμών του που κρίθηκαν εξυβριστικοί, με την απειλή προστίμου για κάθε παραβίαση, πρόστιμο 500 ευρώ.

Η απόφαση δέχεται ότι οι δηλώσεις του κ. Καμένου για την υπόθεση ήταν στο πλαίσιο των καθηκόντων του και πηγάζουν σε «δικαιολογημένο ενδιαφέρον» για ζήτημα που θεωρούσε δημοσίου συμφέροντος. Πλην όμως, όπως επισημαίνεται «ορισμένες εκφράσεις -όπως «λαμόγιο» , υπάλληλος εταιρείας brokers κλπ- δεν ήταν αναγκαίες για την αποτύπωση του γεγονότος που αφορούσαν και υπερέβησαν το αναγκαίο για την πληροφόρηση των αποδεκτών τους μέτρο, τούτο δε εσκεμμένα καθόσον ο κ. Καμένος έτσι θέλησε να καταστήσει σαφή την καταφρόνηση του προς τον ενάγοντα».

Το δικαστήριο αναφέρει ότι οι επίμαχες εκφράσεις δεν συνάδουν κατά το ύφος τους με τον πολιτικό λόγο και τονίζει ότι «το δικαιολογημένο ενδιαφέρον» δεν πρέπει να καταλήγει «στην απαξία άλλων προσώπων».

Στην απόφαση τονίζεται ότι ο κ. Καμένος ενεργούσε «με πεποίθηση αληθείας» όταν προέβαινε σε δηλώσεις για σύνδεση του αντιδίκου του με την υπόθεση της πώλησης των τίτλων ασφαλίστρων κινδύνου ελληνικών ομολόγων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα τέλη του 2009. Έτσι κατά την εκτίμηση των Πρωτοδικών «δεν τίθεται θέμα συκοφαντικής δυσφήμισης γιατί αυτή προϋποθέτει γνώση της αναληθείας του περιστατικού», που εν προκειμένω δεν υπήρχε εκ μέρους του κ. Καμένου.

Επιπλέον κατά τους δικαστές του Πολυμελούς Πρωτοδικείου , ο πολιτικός ούτε «υπαίτια άγνοια» είχε, καθώς η πολυπλοκότητα της διαδικασίας αγοράς και πώλησης CDS καθιστά δυσχερή την διαδρομή τους και άρα τον εντοπισμό των κατόχων τους, ενώ επισημαίνει την «απροθυμία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες» για τους αγοραστές των επίμαχων προϊόντων. Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση, ο κ. Καμένος , πεπεισμένος ότι αγοραστές των ασφαλίστρων ήταν συγκεκριμένη εταιρεία της οποίας ο αντίδικος του ήταν στέλεχος «ενήργησε σε εκπλήρωση των βουλευτικών καθηκόντων του για την διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος ήτοι από δικαιολογημένο ενδιαφέρον».

Στην απόφαση αναφέρεται ότι είναι «αληθές μετά βεβαιότητος» ότι το ΤΤ κατείχε ασφάλιστρα κινδύνου με αναφορά στα ελληνικά ομόλογα και ότι η πώληση του μεγαλύτερου μέρους τους έγινε τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2009 όταν πρωθυπουργός ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου. Δέχεται επίσης ως αληθές ότι ο Αντρίκος Παπανδρέου ήταν στέλεχος της UNIGESTION SA που ο κ. Καμένος κατονόμαζε ως αγοράστρια, αλλά τονίζει ότι ο ισχυρισμός του αυτός, τον οποίο χαρακτηρίζει «πλέον κρίσιμο», δεν επιβεβαιώνεται. Χαρακτηρίζει «βάσιμο τον ισχυρισμό» του πολιτικού ότι εκείνοι που κατείχαν τα συγκεκριμένα προϊόντα, κατά τον χρόνο ενεργοποίησής τους με την ολοκλήρωση του PSI «κέρδισαν ιδιαίτερα μεγάλα ποσά», αλλά πάντως όχι αυτά τα οποία ανέφερε ο κ.Καμένος. Τονίζει ωστόσο ότι οι «εσφαλμένες εκτιμήσεις» του πολιτικού για το κέρδος των κατόχων των ασφαλίστρων δεν μεταβάλουν την ουσία του ισχυρισμού του για το τεράστιο κέρδος από την ενεργοποίηση των CDS και ότι αυτό θα μπορούσε να το είχε απολαύσει το ΤΤ αν δεν είχε προχωρήσει σε πώλησή τους.

Πηγή:ΑΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ανεξάρτητοι Έλληνες (ΑΝΕΛ)
ΠΑΣΟΚ